Piecos Vidzemes novados reemigrantiem būs atbalsts biznesa sākšanai

Piecos Vidzemes reģiona novados šopavasar būs pieejams atbalsts reemigrantiem uzņēmējdarbības uzsākšanai, mājupbraucējiem savas biznesa idejas ir jāpiesaka pašvaldību rīkotajos konkursos. Konkursa finansējumu nodrošina pašvaldība un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) piešķirtie finanšu līdzekļi. Kādi ir noteikumi, un vai ir viegli atgriežoties uzsākt savu uzņēmējdarbību, ja prom ir būts ilgu laiku?

Piecos Vidzemes novados reemigrantiem būs atbalsts biznesa sākšanai
00:00 / 04:10
Lejuplādēt

"20 gadi prombūtnē – tas ir ilgs laiks, tur es jutos vairāk kā ciemiņš arī pēc 20 gadiem; tās nebija manas mājas, protams, darbs tur nodrošināts, jauki cilvēki apkārt, bet kaut kā pietrūkst," stāsta Laine Bāliņa, kura Latvijā atgriezusies pēc 20 prombūtnes gadiem Īrijā.

"Pirms diviem gadiem sāku mācīties pirts skolā par mūsu latviešu tradīcijām, jo Latvija ir ļoti bagāta ar folkloru un dainām, protams, ar mežiem un tā man pietrūka tur, jo tur nav tāds dziļuma aspekts uz tradicionālo kultūru, bet Latvija ir ļoti bagāta ar to un, protams, [gribējās] būt mājās."

Atgriežoties Lainei jau bija skaidrs, ka viņa turpinās darbu skaistumkopšanas jomā, jo arī Īrijā viņai bija savs salons, tātad arī pieredze uzņēmējdarbībā.

Tagad Laine vēlas startēt arī Valmieras novada pašvaldības konkursā un pretendēt uz atbalsta saņemšanu, lai varētu paplašināt savu darbību.

"Es uzskatu, ka tā ir ļoti vienreizēja iespēja, ka atbalsts, tas konkurss ir izveidots, ka cilvēks atbrauc un viņš var piedalīties ar savu ideju, tā ir lieliska motivācija cilvēkam, es tā uzskatu. Tas ir mans otrais biznesiņš, ko es veru vaļā; atvēru Īrijā vienu biznesu, kas bija sešus gadus, un tā pieredze jau ir. Protams, es piedalīšos šajā konkursā, jo tā ir lieliska iespēja!"

Valmieras novads ir viena no piecām Vidzemes pašvaldībām, kurā būs iespēja mājupbraucējiem saņemt atbalstu uzņēmējdarbības uzsākšanai. Par to, kādi ir konkursa nosacījumi, stāsta projekta vadītāja Inguna Zukure:

"Reemigrantam ir jābūt ārzemēs nodzīvojušam ne mazāk kā divus gadus, tātad divus gadus un vairāk, un viņš atgriezies Latvijā ne senāk kā pirms diviem gadiem; uzņēmējdarbību viņš var būt jau uzsācis vienu gadu un viņš arī var nolemt uzsākt uzņēmējdarbību, dibināt uzņēmumu mēneša laikā, kad mēs paziņojam, ka viņš ir šo atbalstu saņēmis. Maksimālā atbalsta summa ir 12 tūkstoši eiro."

To, ka šis atbalsts ir būtisks, vērtē cēsniece Sanda Bogomazova, kura savulaik to izmantoja, atgriežoties pēc desmit Anglijā pavadītiem gadiem. Viņa īstenoja savu sapni par fotostudiju, un fotografēšana tagad ir viņas darbs.

"Bija tā, ka mans brālis pieteicās iepriekš, pirmajā gadā, kad tas bija; tad es nolēmu, ka es arī varētu, mēs atgriezāmies, tad tieši tika izsludināts otrs konkurss, es vienkārši izdomāju, jā, es rakstīšu biznesa plānu. Iesniedzu ar tādu domu, ka es tiešām varētu uzvarēt, un tā arī notika. Mans sapnis visu laiku, esot Anglijā, bija, ka man būs sava studija, es visu laiku par to sapņoju, un man viss tā salikās, ka es varēju iegādāties visu studijai nepieciešamo – gaismas, atstarotājus, jaunas divas fotokameras, iekārtojumu, mēbeles."

Viens ir šis atbalsts, bet, kā vērtē Vidzemes reemigrācijas koordinatore Inga Madžule, atbraucējiem, kas vēlas uzsākt savu uzņēmējdarbību,  tomēr ir ļoti daudz izaicinājumu. Aptaujājot atbraucējus, kā viena no galvenajām problēmām izskan birokrātija, ar ko nākas saskarties, arī tas, ka ilgāku laiku esot prom, ir grūti orientēties likumdošanā, kā arī tiek minēti augsti nodokļi.

"Viens uzņēmējs, piemēram, minēja, ka Īrijā pirmos divus gadus uzņēmumam nodokļus atmaksā valsts un, tikai sākot ar trešo gadu, pusi no nodokļiem sedz uzņēmējs un otru pusi vēl joprojām sedz valsts, tā kā šādā veidā ir dota iespēja atsperties, savukārt Latvijā ir tā, – kolīdz uzņēmums tiek atvērts, visi ir klāt un klauvē pie durvīm, un jāmaksā ir pilni nodokļi."

Aizvadītajā gadā Vidzemē palielinājās mājupbraucēju skaits; kāda šī tendence būs šogad, vēl nevar vērtēt, bet Inga Madžule atzīst – interese ir.

"Uz pavasara pusi ir vairāk intereses nekā ziemas periodā, cilvēki gan zvana, gan raksta e-pastus, gan arī interesējas par darba iespējām, par uzņēmējdarbību, skolām, tā ka kopumā ir pozitīva tendence," secina Madžule.

Konkurss reemigrantiem atbalsta saņemšanai uzņēmējdarbības uzsākšanai Vidzemes plānošanas reģionā būs Smiltenes, Limbažu, Valmieras, Varakļānu un Ogres novados.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti