Dienas ziņas

Svētku tirdziņš Kaļķu ielas kvartālā Kuldīgā

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Skolēni svētku tirdziņā mācās par uzņēmējiem

Skolēni īpašā svētku tirdziņā mācās par uzņēmējiem

Par lielu tirgošanās vietu šonedēļ pārvērtās Rīgas Valsts 3. ģimnāzija, kur pašu radītus produktus pircējiem piedāvāja skolēnu mācību uzņēmumi. Šeit galvenais mērķis – nevis pirkt vai pārdot, bet mācīties. 

No želejkonfektēm līdz datorspēlēm. No rotaslietām līdz automašīnu numuru turētājiem. Fotostūrītis, kur nobildēties dažādos tērpos vai kopā ar skolas direktora atveidu. Spogulis ar digitālu informāciju. Atrakcijas, kur var laimēt dažādas balvas. Vairāk nekā 100 skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) sagatavotais piedāvājumu klāsts tirdziņā bija tiešām plašs. Arī par pircēju trūkumu nevarēja sūdzēties.

SMU "MarEliJāre" uzņēmējas Elizabete un Marta stāstīja: "Viss notiek tādā sparā, ka nevaram visam izsekot līdzi, bet ļoti labi iet. Mēs gribējām kaut ko interesantāku, kaut ko savādāku, jo katrā tirdziņā ir kaut kas, kas katru gadu ir viens un tas pats."

Savukārt "ShellyPhone" uzņēmēja Patrīcija sacīja: "Pie mums var nopirkt telefonu vāciņus ar tādu kā jūras atmosfēru uz tiem. Mums ir arī Ziemassvētku. Šeit ir daži no "iPhone" modeļiem. "Samsung" var uz pasūtījumu – droši!"

Jaunās uzņēmējas piedāvā arī dažādus dekorus, rotaslietu turētājus un gardumus, bet puiši – vairāk tehniskas lietas.

SMU "Framed" uzņēmēji Pauls, Raimonds un Renārs stāstīja: "Pie mums var nopirkt numura turētāju – tā ir kā alternatīva parastajām biezajām numuru plāksnēm. Šādi viņš izskatās. Numura zīmi pavisam vienkārši ieliekam iekšā. Šādi izskatās – ir speciālas gropītes. Iespiež iekšā gropītē vienā, gropītē otrā. Un viņš ļoti skaisti turas. Pēc Ceļu satiksmes drošības direkcijas noteikumiem numuram jāturas kārtīgi. Viņš nedrīkst nekur krist. Viņš šādā veidā nekur nekustās. Un arī numurs nedrīkst tikt aizsegts. Šajā brīdi numurs aizsegts mazāk nekā ar klasisko numura plāksnīti. Ielikām failu 3D printerī un ar printera palīdzību šādus turētājus arī radījām."

Bet citi skolēni uzprogrammējuši paši savu autosacīkšu videospēli gan datoriem, gan telefoniem.

SMU "MET3" uzņēmējs Artūrs stāstīja: "Mums ir auto sacīkstes digitālajā vidē. Šobrīd divi režīmi – laika un drifta. Kopumā ir sešas trases. Mēs izmantojām "Unity Game Engine". Mēs domājām kādu spēli taisīt, komandas biedrs ierunājās par mašīnu spēli, un mēs visi piekritām. Jo likās interesanta ideja."

Skolas direktors Andris Priekulis uzsvēra – tirdziņš nav tikai izklaide, bet būtiska kompetenču izglītības sastāvdaļa. "Viņi var iemācīties reklamēt savu produktu. Tas nozīmē arī latviešu valodu dažādās vēlējuma izteiksmēs. Darījumu formēšana, pasūtīšana, vizuālā reklāma. Iedomājieties – cik daudz prasmes saiet kopā šajā kompetencē. Un pats galvenais – uzņēmēja spēja," sacīja direktors.

Skolēnu produktus šajā tirdziņā vērtēja ne tikai pircēji ar saviem maciņiem, bet arī pieaugušo uzņēmēju žūrija. Labākie – saņems balvas un iespēju piedalīties arī lielākos mācību uzņēmumu tirdziņos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti