VID iespējamā vadītāja: Uzstādījums amatā – būt patiešām uz klientu orientētai iestādei

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amata kandidātes Baibas Šmites-Roķes uzstādījums darbam dienesta vadītāja postenī būtu virzīties uz iestādi, kas tiešām būtu uz klientu orientēta. To Šmite-Roķe atklāja intervijā Latvijas Radio. 

Šmite-Roķe pauda cerību, ka turpmāk amata kandidātus no ierēdņu vidus uztvers kā priekšrocību, nevis trūkumu. "Es gribētu, lai pēc kāda laika cilvēki, kas nāk no VID, tiek uzskatīti par augstas raudzes profesionāļiem, kādi viņi bez šaubām ir," piebilda Šmite-Roķe.

Viņa uzskata, ka potenciālajam VID vadītājam nav svarīgi, no kurienes viņš nāk, bet nozīmīgas ir konkrētā cilvēka īpašības un profesionalitāte. 

Par savām priekšrocībām šim amatam viņa uzskata pieredzi VID Nodokļu pārvaldes direktora vietnieces amatā, kur viņa ir spējusi novērtēt, kas ir lietas, kas jāmaina. Tāpat viņa pauda, ka ir "absolūti politiski neitrāla un no ekonomiskām interesēm brīva". 

Šmite-Roķe uzskata, ka VID nav ambiciozs mērķis kļūt par vienu no efektīvākajiem nodokļu administratoriem Eiropā. To varot panākt pakāpeniski. Viņasprāt, jāpanāk, lai cilvēki saprastu VID un tā darbu, jāvirzās orientēties uz klientu, kam palīdzēs VID pakalpojumu digitalizācija. 

Vaicāta, vai viņu nebaida sabiedrības un politiķu novērtējums, Šmite-Roķe pauda: "Labs ierēdnis ir tas, kurš politiķiem skaidri parāda lietas, kas nestrādā un kas ir jāmaina. Ja ierēdnis iet ar skaidru redzējumu un atklāti stāsta, tad es nedomāju, ka te varētu būt šķēršļi."

KONTEKSTS:

Valdība pērnā gada augustā nolēma nepagarināt pašreizējās VID ģenerāldirektores Ievas Jaunzemes līgumu un atbrīvot viņu no amata ar 2024. gada 12. februāri; viņa pati iepriekš informēja, ka ar šo datumu arī vēlas amatu atstāt.

Valsts kanceleja 5. oktobrī izsludināja atklātu konkursu uz VID ģenerāldirektora amatu. Konkursā tika saņemti pieteikumi no 20 pretendentiem.

12. janvārī Finanšu ministrija paziņojusi par VID Nodokļu pārvaldes direktora vietnieces Baibas Šmites-Roķes virzīšanu VID vadītāja amatam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti