ASV briest santehniķu deficīts

Amerikas Savienotājās valstīs (ASV) briest santehniķu deficīts. Aģentūra "Bloomberg" vēsta, ka jaunieši izvairās no šīs profesijas, kas ir fiziski smaga un dažkārt netīra, taču labi atalgota. Tomēr sekas varētu būt tālejošas un ietekmēt valsts ekonomiku.

Saskaņā ar ASV Darba statistikas biroja datiem turpmākajos desmit gados santehniķu, cauruļvadu montieru un tvaika montieru vakances būs vidēji 42 500 gadā.

ASV šī problēma ir samilzusi, un darba tirgū tieši šajā profesijā jaunie nenomaina vecos meistarus jeb to santehniķu, kuri dodas pensijā, ir krietni vairāk nekā to, kuri sāk apgūt šo arodu vai sper pirmos soļus tajā.

ASV Darba statistikas biroja dati liecina, ka Amerikā šīs profesijas pārstāvji pelna vidēji 65 000 ASV dolārus gadā un šī summa ir augstāka par vidējo algu valstī, kas ir 61 000 ASV dolāru.

Neraugoties uz pienācīgo atalgojumu, jaunu santehniķu sagatavošanas temps ASV ir mazāks nekā pensionēšanās temps.

Pieaugošais santehniķu deficīts ir svarīgs gan mājsaimniecībām, kas saskaras ar lieliem izdevumiem par noplūdes novēršanu, gan uzņēmumiem, kas cenšas savlaicīgi un atbilstoši budžetam pabeigt jaunas ēkas.

Aplēsies liecina, ka pērn ASV santehniķu iztrūkums gadā ekonomikai izmaksāja aptuveni 33 miljardus ASV dolāru.

Salīdzinājumam, piemēram, Latvijā Nodarbinātības valsts aģentūras mājaslapā šobrīd ir 17 vakances santehniķiem un alga ir no 850 līdz 2400 eiro mēnesī.

Par santehniķu trūkumu Latvijā nav dzirdēts, bet domājams, ka šī aroda meistari par darba trūkumu var nesūdzēties. Turklāt santehniķis ir viena no tām profesijām, kuru neietekmē nedz digitalizācija, nedz mākslīgais intelekts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti