Talsu novada budžeta līdzsvarošanai pašvaldībā samazinās algas un darbinieku skaitu

Talsu novada pašvaldības 2024. gada plānotajā budžetā izdevumi par vairākiem miljoniem eiro pārsniedz ieņēmumus. Tāpēc budžeta līdzsvarošanai šogad plāno par 25% samazināt darbinieku skaitu, par 10% griezt algas un mazināt pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas, tostarp skolēnu ēdināšanas izmaksas, liecina pašvaldības publicētā informācija.

Auguši izdevumi

Novadam šogad palielinājušies plānotie ieņēmumi no vairākām budžeta kategorijām, tomēr ir samazinājušies valsts budžeta transferti.

Savukārt izdevumu daļā, salīdzinot ar 2023. gadu, par 5 miljoniem eiro ir palielinājušies atlīdzības izdevumi.

Kopējie atlīdzības izdevumi no 35 miljoniem eiro pērn pieauguši līdz 40,5 miljoniem eiro šogad. Tas saistīts ar pagājušajā gadā apstiprināto pašvaldības darbinieku atalgojuma pieaugumu, pašvaldībā strādājošo skaita pieaugumu par 100 darbiniekiem un Latvijā pieaugušo minimālo algu.

Tāpat pašvaldība, realizējot finansiāli lielus attīstības projektus, līdz 2023. gada beigām paredzētajā apjomā neapguva pieejamo publisko finansējumu. Tas nozīmē, ka neapgūtie līdzekļi ir jāiekļauj šī gada pašvaldības budžetā. Šim mērķim kopējais nepieciešamais finansējums ir 2,37 miljoni, un tas vajadzīgs, lai pabeigtu iesāktos projektus 2024. gadā: Sabiles Kultūras nama atjaunošanu, Talsu pamatskolas dabaszinību kabineta aprīkojumam un pašas skolas pārbūvei, Valdemārpils vidusskolas sporta laukuma pārbūvei.

Procentu maksājumi, kas pašvaldībai jāsedz par aizdevumiem dažādu attīstības projektu īstenošanai, pieauguši no 485 tūkstošiem eiro pērn līdz 883 tūkstošiem eiro šogad. Par 330 tūkstošiem eiro pieaudzis arī nepieciešamais finansējums sociālajam atbalstam.

8 miljonu deficīts

Sākotnējais budžeta izdevumu pārsniegums, ja tiktu akceptētas visas vietvaras vēlmes, pār ieņēmumiem bija 17,6 miljoni eiro. Divreiz pārskatot iespējas samazināt pārsniegumu, tas sarucis līdz 8 miljoniem eiro.

Patlaban Talsu novada pašvaldības 2024. gada budžeta ieņēmumi noteikti 62,7 miljonu eiro, bet izdevumi – 71,9 miljonu eiro apmērā.

Lai novērstu Talsu novada pašvaldības 2024. gada budžeta deficītu un to sabalansētu, saskaņā ar Finanšu ministrijas noteikto ir izstrādāts rīcības plāns.

Mazinās algas un amatu vietu skaitu

Lai apstiprinātu sabalansētu šī gada budžetu, Talsu novadā plānots pieņemt stingrus taupības pasākumus, kas tika izskatīti vairāku domes komiteju ārkārtas sēdē.

Lai samazinātu atlīdzības izdevumus, no 1. maija ikvienam pašvaldības administrācijas darbiniekam, kam noteikta mēnešalgas grupa no septiņi un uz augšu, paredzēts samazināt atalgojumu par 10%. Paredzēts pārskatīt darbinieku amata algu grupas no desmitās un uz augšu.

Atalgojums tiks samazināts arī pašvaldības komisiju locekļiem (samazinot koeficientu no 0,9 līdz 0,81), komisiju priekšsēdētāju vietniekiem un komisiju sekretāriem, ja tie ir arī komisiju locekļi (samazinot koeficientu no 0,95 līdz 0,86), un komisiju priekšsēdētājiem (samazinot koeficientu no 1,00 līdz 0,9).

Atlīdzības noteikumi paredz darbinieku prēmēšanu pēc ikgadējās darba izpildes novērtēšanas tikai tad, ja budžetā ir pieejams finansējums. Tāpat netiks izmaksāts pabalsts, aizejot ikgadējā apmaksātajā atvaļinājumā, naudas balvas, kā arī tiks samazināts maksimālais piemaksu (par aizvietošanu, papildu darba veikšanu) apmērs no 30% līdz 5%.

Izmaiņas skars arī domes priekšsēdētāju un vietniekus un deputātus, kuriem atalgojumu samazinās par 10% un neizmaksās pabalstu, aizejot ikgadējā apmaksātajā atvaļinājumā, kā arī netiks apmaksāta pārejošas darba nespējas lapas 1.–3. darba nespējas diena 80% apmērā no noteiktās vidējās izpeļņas.

Atalgojuma samazinājums 10% apmērā gaidāms arī izglītības iestāžu vadītājiem, pedagogiem un pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogiem.

Tiks noteikts vienots piemaksas apmērs izglītības iestāžu ārstniecības personām atbilstoši darba stāžam no 1% līdz 3% no noteiktās mēnešalgas.

Pašvaldības izstrādātajā rīcības plānā paredzēts, ka

pašvaldības darbinieku amata vietu skaits tiek samazināts par 25%, tas ir, par aptuveni 350 amatu vietām.

Tāpat šajā gadā tiks pārskatīts pilsētu un pagastu pārvalžu modelis, izveidojot pārvalžu apvienības un optimizējot to saimniecisko darbu, tiks izvērtēta bibliotēku un kultūras iestāžu darbība, savukārt Centrālajā pārvaldē tiks samazināts manuāli veicamais darbs, tā efektivizējot procesus.

Mazina līdzfinansējumu iniciatīvām

Šajā gadā nebūs pieejams līdzfinansējums daudzdzīvokļu dzīvojamo pagalmu labiekārtošanai, vēsturisko ēku atjaunošanai, uzņēmējdarbības attīstīšanai, energoefektivitātes pasākumu veikšanai, kultūras un tūrisma projektu idejām. Izpaliks arī stipendijas jaunajiem speciālistiem pedagoģijā un ārstniecībā.

Tāpat par 10% tiks samazināti izdevumi kultūras pasākumiem, bet atbalsts sporta pasākumiem samazināts uz pusi – no 66 tūkstošiem eiro uz 30 tūkstošiem eiro.

No 1. marta vairs nesegs ēdināšanas izmaksas bērniem, kuri apgūst sešgadīgo apmācību, kā arī 5.–7. klašu skolēniem. Pusdienu apmaksa tiks nodrošināta 1.–4. klašu skolēniem, ko paredz valsts, kā arī tā tiek saglabāta bērniem, kuriem ir diagnoze "smaga pārtikas nepanesība" un nepieciešama uztura korekcija, kā arī bērniem, kuri apgūst speciālās izglītības programmas.

2 miljonu valsts aizdevums

Pēc sarunām ar Finanšu ministrijas ekspertiem plānots, ka

Talsu pamatskolas pārbūvei nepieciešamos 1,4 miljonus eiro pašvaldība ņems kā aizņēmumu no Valsts kases,

tā samazinot finansiālo slogu uz pašvaldības pamata budžetu. Savukārt, lai samazinātu pieaugošo procentu maksājumu ietekmi, pašvaldība Valsts kasi lūgs grozīt noslēgtos valsts aizdevuma līgumus, samazinot 2024. gadā plānotos pamatsummas maksājumus ne vairāk kā par aizdevuma procentu maksājuma pieaugumu, kas veidojas starp 2023. gada aizdevuma procentu kopsummu un 2024. gada aizdevuma procentu kopsummu, tas ir, 311 013,82 eiro.

Budžeta sabalansēšanai Talsu novada pašvaldība lūgs valsts aizdevumu finanšu vadībai 2 miljonu eiro apmērā. Bet, lai tas tiktu piešķirts, pašvaldībai būs jāstrādā, stingri vadoties pēc izstrādātā rīcības plāna, kas ļaus šī gada laikā stabilizēt finanšu situāciju, norādīts domes paziņojumā.

"Visi šie lēmumi ir ļoti grūti, es nevēlētos šādus lēmumprojektus redzēt dienaskārtībā, bet mums nav izvēles. Pašvaldība ir nonākusi ļoti grūtā situācijā, bet mums ir jārīkojas jau šobrīd, lai neiestātos maksātnespēja," paziņojumā medijiem citēts Talsu novada domes priekšsēdētājs Andis Āboliņš (Latvijas Zaļā partija).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti