Panorāma

Aiovas štatā sākas ASV prezidenta priekšvēlēšanas

Panorāma

Panorāma

Ar koalīcijas partneriem pārrunā VID konkursa rezultātus

VID vadītāja amata kandidāte: Man nav vajadzīgs ieskriešanās laiks

Valdība par Baibas Šmites-Roķes apstiprināšanu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores amatā varētu lemt vēl šomēnes. Pirmdien, 15. janvārī, VID ģenerāldirektora konkursa rezultāti pārrunāti koalīcijas sadarbības padomē. Faktu, ka izraudzīta nākamā VID vadītāja, Finanšu ministrija un Valsts kanceleja izziņoja piektdienas vakarā, neilgi pirms darba dienas beigām. Finanšu ministrs šodien atrodas Eirogrupas sanāksmē Beļģijā. Tādēļ izpaliek plašāki komentāri par to, kāpēc apstiprināšanai valdībā virza tieši Šmites-Roķes kandidatūru.

Ziņu, ka tomēr noslēdzies atklātais konkurss uz VID ģenerāldirektora amatu, Valsts kanceleja izplatīja piektdien pulksten pussešos vakarā, un plašāki komentāri līdz šim nav sniegti. Preses relīzē rakstīts, ka finanšu ministrs Arvils Ašeradens ("Jaunā Vienotība") apstiprināšanai valdībā virza Baibas Šmites-Roķes kandidatūru, jo Šmites-Roķes līdzšinējā darba pieredze viņai ļāvusi pilnvērtīgi iepazīt un izprast dienesta specifiku. Tā kā ministrs šodien nav sastopams Latvijā, telefonsarunā "Panorāmai" viņš skaidroja, ka izšķirīgs bijis sociālo partneru viedoklis.

"Vēl notika sarunas ar izvēlētajiem kandidātiem piektdien no rīta. Un pulksten četros, laikam 16.20 tika nosūtīta ziņa. Tā ziņa tika arī izplatīta.

Mēs neesam neko īpaši kavējušies un laikam arī nekāda atsevišķa instrukcija par to, cikos būtu jāizsūta ziņa, nav.

Mēs 16.20 izsūtījām ziņu no Finanšu ministrijas. Mani var sazvanīt. Kā jūs redzat, šodien jūs mani sazvanījāt. Un ir iespēja žurnālistiem, presei visu šo nedēļu iztaujāt kandidāti," skaidroja ministrs.

VID ir viena no valstī nozīmīgākajām un lielākajām iestādēm. Vēl mēneša sākumā izskanēja, ka atklātais konkurss nebija sasniedzis cerēto rezultātu. Pieteicās 20 kandidāti, līdz noslēdzošajai kārtai tika divi. Abas divas ierēdnes, kas abas arī strādājušas ieņēmumu dienestā. Viena no viņām pašlaik izvēlētā Baiba Šmite-Roķe.

"Tieši tādēļ, ka viņš devās komandējumā, tas lēmums tika paziņots piektdien. No rīta mūsu saruna bija virzīta uz to, lai pārrunātu prioritātes un to, vai es esmu gatava to darīt. Piektdiena, tas, protams, sabiedrībā vienmēr tiek uztverts ar smaidu, bet es domāju, ka tieši šī nedēļas nogale ļāva visiem apdomāt, un tad šī nedēļa būs intensīvās sarunās ar sabiedrību un politiķiem," sacīja Šmite-Roķe.

VID ģenerāldirektora amata kandidāte stāstīja, ka viņas prioritātes un galvenie uzdevumi būšot dienesta reorganizācija, digitalizācija, cīņa ar ēnu ekonomiku.

"Visiem Latvijas iedzīvotājiem bija vienlīdzīgas iespējas pieteikties šajā konkursā. 20 kandidāti, kas sākotnēji izskanēja, es pieļauju, ka liela daļa bija arī no uzņēmēju puses. Nav svarīgi, no kurienes šis cilvēks nāk. Ir svarīga viņa pieredze. Spējas. Gatavība pārmaiņām. Un es domāju, ka manas priekšrocības kā ilgstošai darbiniecei ir, ka man nav vajadzīgs ieskriešanās laiks," norādīja Šmite-Roķe.

Šodien Šmites-Roķes virzīšana VID ģenerāldirektores amatā pārrunāta koalīcijas sadarbības sanāksmē.

"Nav noslēpums, ka informācija par šo konkursu vispār noplūda, kas jau nav labi. Tā nav labā prakse. Iespējams, ka tāpēc arī kādi no kandidātiem atteicās no šī amata. Es pieļauju, ka finanšu ministrs vēlējās ātrāk iet uz priekšu un tikās ar sadarbības partneriem piektdienā, un nepadomāja, ka viņš to paziņo piektdienas vakarā. Es pieļauju, ka izvērtās tāda neveikla situācija, iespējams, nepadomājot, bet cenšoties šo jautājumu ātrāk virzīt.

Protams, ka piektdienas vakarā nav tas labākais laiks, bet pieļauju, ka dzīvē visādi gadās," atzina Ministru prezidente Evika Siliņa ("Jaunā Vienotība").

Iecerēts, ka valdībā šo jautājumu par Šmites-Roķes apstiprināšanu VID ģenerāldirektores amatā skatīs vēl šomēnes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti