Dienas ziņas

Ministrija pārsteigta par izmeklēšanu Valmieras domē

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Polija un Ukraina nespēj atrisināt domstarpības par graudiem

Polija un Ukraina nespēj atrisināt domstarpības par graudiem

Starp Ukrainu un Poliju draud izcelties nopietnas domstarpības, jo neviena puse nav gatava piekāpties saistībā ar Ukrainas lauksaimniecības produktu eksportu.

Polija vēlas turpināt ierobežot Ukrainas lētāko graudu un citu produktu ienākšanu Polijas tirgū, jo pret to iebilst poļu lauksaimnieki un Polijā pēc mēneša gaidāmas vēlēšanas.

Savukārt Ukraina ir ieņēmusi kategorisku nostāju un nepiekrīt ierobežojumu pagarināšanai, kuru termiņš šonedēļ beidzas.

"Pašreiz vēl turpinās šīs sarunas – vai kaut kāds kompromisa risinājums ir iespējams," sarunā ar Latvijas Televīziju stāsta Eiropas Komisijas (EK) izpildviceprezidents Valdis Dombrovskis.

EK vēlas samierināt abas puses un nepieļaut nesaskaņas, kas varētu ietekmēt politisko atbalstu Ukrainai kara laikā.

Uz jautājumu, kas notiks, ja risinājums netiks rasts, Dombrovskis atbild: "Tādā gadījumā Ukraina jau ir paziņojusi, ka tā vērsīsies pret attiecīgajām dalībvalstīm Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO) – tas būs tirdzniecības disputs."

Dombrovskis norāda: pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā nedrīkstētu pieļaut, ka šāds strīds apdraud Eiropas politiķu atbalstu Ukrainai.

"Te būtu svarīgi – ja situācijai neizdodas atrast kādu labāku risinājumu un tā tiešām nonāk līdz tirdzniecības disputam, būtu svarīgi saglabāt šo situāciju ierobežotu. Jā, ir konkrēts tirdzniecības disputs, bet tas neietekmē ES kopējo atbalstu Ukrainai."

KONTEKSTS:

Polija un četras citas Centrāleiropas valstis lūdza Eiropas Savienības palīdzību, lai novērstu Ukrainas lēto graudu ietekmi.

Kopš Krievijas pilnā mēroga iebrukuma graudu un citas produkcijas eksports caur Ukrainas ostām bija apgrūtināts, tādēļ tika meklēti citi alternatīvie ceļi.

Ukrainas graudu eksports turpinājās caur Eiropas Savienību tranzītā uz citām valstīm, taču loģistikas problēmu dēļ graudi bija uzkrājušies un samazinājuši vietējās produkcijas cenas, kas izraisīja lauksaimnieku protestus.

2022. gada vasarā arī tika panākta vienošanās par Ukrainas graudu eksportu no Melnās jūras ostām. Taču 2023. gada jūlijā Krievija paziņoja, ka izstājas no šīs vienošanās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti