Latvija ieguldīs 7 miljonus eiro Ukrainas kritiskās infrastruktūras atjaunošanā un ekonomikas stiprināšanā

Latvija sniegs 7 miljonu eiro līdzfinansējumu Eiropas Investīciju bankas (EIB) trasta fondā "Eiropas Savienība Ukrainai" jeb "EU4U", kura mērķis ir atbalstīt Ukrainu tās kritiskās infrastruktūras atjaunošanā, ceturtdien, 13. jūlijā, nolēma valdība.

Finanšu ministrs Arvils Ašeradens ("Jaunā Vienotība") uzsvēra, ka Latvijas kopējais atbalsts Ukrainai pārsniedz 1,3% no valsts iekšzemes kopprodukta.

EIB trasta fonds sniegs atbalstu Ukrainai tās kritiskās infrastruktūras atjaunošanai tik ilgi, līdz būs pieejami Eiropas Savienības (ES) ilgtermiņa atbalsta pasākumi.

Kā norādīja Finanšu ministrijā (FM), turpinoties Krievijas īstenotajai agresijai,

Ukrainā ir nepieciešams uzturēt galvenos transporta savienojumus, nodrošināt pagaidu mājokļus iekšēji pārvietotiem iedzīvotājiem, atjaunot sabiedriskās ēkas, skolas un slimnīcas, kā arī palīdzēt privātā sektora pārorientācijai uz ES tirgiem.

Trasta fonds Ukrainai izsniegs aizdevumus, piesaistot donoru grantu līdzfinansējumu un budžeta garantiju nodrošinājumu, veicinot Ukrainas ekonomisko un sociālo noturību, nodrošinot ilgtspējīgas infrastruktūras vajadzības un atbalstot Ukrainas iestāšanās ES procesu.  

ES dalībvalstis par plānoto, ar fonda starpniecību sniegto atbalstu Ukrainai ziņos 13. jūlijā Briselē, Beļģijā.

Latvijas piešķirtais 7 miljonu eiro līdzfinansējums plānots kā vispārējās valdības budžeta izdevumi 2023. gadā.

Jau ziņots, ka jūnija sākumā valdība lēma piešķirt 3,1 miljonu eiro Ukrainas, īpaši Černihivas apgabala, rekonstrukcijai.

KONTEKSTS:

2022. gada 24. februārī Krievijas prezidents Vladimirs Putins pavēlēja sākt Krievijas karaspēka iebrukumu Ukrainā. Putins apgalvoja, ka NATO gatavojas izmantot Ukrainu kā placdarmu agresijai pret Krieviju, lai gan šiem apgalvojumiem nebija nekādu pierādījumu. Ukraina uzskata, ka Putina patiesais mērķis ir iznīcināt Ukrainas valstiskumu un pakļaut šo teritoriju Maskavas kontrolei.

Kopš kara sākuma smagi cietusi Ukrainas infrastruktūra. Starptautiskās finanšu institūcijas – EIB, Pasaules Banka, Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) ir lielākie investori Ukrainā, piesaistot donorvalstu līdzfinansējumu un budžeta garantijas. Pasaules banka aprēķinājusi, ka Ukrainas rekonstrukcijai ir vajadzīgi vairāk nekā 400 miljardi eiro.

Latvija bija viena no pirmajām valstīm, kas atbalstīja neatliekamu Ukrainas valdības budžeta vajadzību segšanu ar Pasaules Bankas starpniecību, sniedzot grantu un garantiju nodrošinājumu kopumā 25 miljonu eiro apmērā, ko Ukrainas valdība ir vairākkārtīgi atzinīgi novērtējusi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti