ASV Kongress spēris soli ceļā uz iespējamo «TikTok» aizliegšanu

ASV Kongresa apakšpalāta trešdien apstiprinājusi likumprojektu, kas paredz ASV teritorijā aizliegt sociālo mediju lietotni "TikTok", ja tās īpašnieks, Ķīnas uzņēmums "ByteDance" nepiekritīs to pārdot.

Par šo likumprojektu nobalsoja 352 likumdevēji, pret bija 65. Tagad likumprojekts tiks nodots izskatīšanai Senātā, kur tā tālākais liktenis ir grūti paredzams.

Likumprojekts paredz firmai "ByteDance" pārdot lietotni citam uzņēmumam piecu mēnešu laikā. Pretējā gadījumā tiks aizliegta lietotnes izplatīšana ASV.

Tiek lēsts, ka "TikTok" ir līdz pat 170 miljoni lietotāju ASV. "ByteDance" saistība ar Ķīnu jau sen likusi uzdot jautājumus, vai Ķīnas specdienesti var piekļūt "TikTok" lietotāju datiem.

Likumprojekta atbalstītāji uzskata, ka šādi tiks mazināti riski ASV drošībai, jo Ķīnas varasiestādes jebkurā brīdī var pieprasīt datus par "TikTok" lietotājiem.

Savukārt kritiķu vērtējumā likumprojekts nerisina problēmas, kas saistītas ar citu valstu veikto personas datu ievākšanu un lietotāju tiesībām uz vārda brīvību.

"TikTok" pārstāvji kritizē likumprojekta virzības gaitu, uzskatot, ka tā patiesais mērķis ir lietotnes aizliegšana.

Iepriekš ASV prezidents Džo Baidens paziņoja, ka viņš parakstīs šo likumu, ja tas nonāks uz viņa galda.

KONTEKSTS:

Bažās par drošību ASV, Kanāda, Eiropas Komisija aizliedz valdības iestāžu darbiniekiem savās darba viedierīcēs izmantot populāro sociālo tīklu "TikTok". Arī Latvijas Ārlietu ministrija aizliegusi "TikTok" darba telefonos.

Ķīnas uzņēmumam "ByteDance" piederošais "TikTok" kļuvis par ātri augošu konkurentu tādiem ASV bāzētiem sociālajiem tīkliem kā "Facebook", "Instagram", "Snapchat" un "YouTube".

Rietumvalstīs arvien vairāk pieaug aizdomas par to, ka Ķīnas valdība varētu izmantot "TikTok" savu interešu īstenošanai un iegūt lietotāju datus no lietotnes.

Ķīna šo rīcību sauc par pārmērīgu. "TikTok" sola, ka nekad nepildītu Ķīnas valdības rīkojumu atklāt lietotāju datus. Taču daudzi apšauba šo apgalvojumu, ņemot vērā Ķīnas autoritārā režīma dabu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti