Šodienas jautājums

(Zīmju valodā). Šodienas jautājums: Vai no janvāra būs izmaiņas pieņemšanās pie ģimenes ārstiem?

Šodienas jautājums

(Zīmju valodā). Šodienas jautājums: Kad tiks virzīts jautājums par izmaiņām nodokļos?

Šodienas jautājums: Kad tiks virzīts jautājums par izmaiņām nodokļos?

Ašeradens neredz iespēju pašlaik mainīt nodokļu politiku

Iespēju Latvijā mainīt nodokļu politiku finanšu ministrs Arvils Ašeradens ("Jaunā Vienotība") pašlaik nesaskata.

Intervijā LTV raidījumā "Šodienas jautājums" Ašeradens norādīja uz aplēsēm, ka nākamgad Latvijā vajadzētu atgriezties ekonomikas izaugsmei 2,4% apmērā. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka valsts budžets ir "nospriegots līdz galam" un rezervju tajā vairāk nav.

Attiecībā uz iespējamām izmaiņām nodokļu politikā Ašeradens savu pieeju raksturoja kā konservatīvu, īpaši lielas inflācijas laikos.

"Šobrīd dzirdu no Igaunijas, no Lietuvas, kas ir pacēlusi būtiski nodokļus, ka uzņēmēji pauž neapmierinātību. Situācijā, kad ekonomika ir lejupejoša, zemākajā punktā ir paaugstināti nodokļi," sacīja Ašeradens.

Viņš gan pieļāva, ka izmaiņas nodokļos varētu būt gadījumā, ja ekonomika atgriezīsies pie stabilas izaugsmes.

"Bet šobrīd es neredzu, ka mēs varam mainīt nodokļu politiku," sacīja politiķis.

Viņš arī pastāstīja, ka, vērtējot iespējamās nodokļu politikas izmaiņas, ir iziets cauri visiem nodokļiem un iespējām tos pārskatīt.

"Ļoti svarīgas debates bija par uzņēmumu ienākuma nodokli, un pārsteidzošā daļa bija, ka mēs konstatējām – pēdējo sešu gadu laikā Latvijas banku piedāvātais finansējums tirgū nav pieaudzis un uzņēmumu aktīvu vērtība būtiski augusi. Tas avots ir bijusi uzņēmumu peļņa," pastāstīja ministrs, piebilstot, ka attiecīgi uzņēmumu ienākuma nodoklis netiks mainīts.

Savukārt attiecībā uz darbaspēka nodokļiem, kuri ir nozīmīgi darba devējiem, lai izlīdzinātu ar Igauniju un Lietuvu darbaspēka izmaksas, Ašeradens norādīja, ka tas ir ļoti fiskāli ietilpīgs jautājums.

KONTEKSTS:

Finanšu ministrs šā gada februāra sākumā paziņoja, ka ministrija gatavojas caurskatīt visus nodokļus, vai tie efektīvi strādā. Bija plānots strādāt ar koalīcijas un sociālo partneru iesniegtajiem priekšlikumiem par nodokļu izmaiņām, ko arī vērtēs.

Vēlāk ar saviem priekšlikumiem iespējamajām nodokļu izmaiņām nāca klajā Latvijā lielākās darba devēju organizācijas. Tās tostarp rosināja Latvijā ieviest obligāto veselības apdrošināšanu un izvērtēt iespēju esošos iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atvieglojumus aizvietot ar pabalstu.

Vasarā nodokļu politikas darba grupā ieskicēja plašu iespējamo nodokļu izmaiņu spektru, par ko tagad jādiskutē. Tomēr Ašeradens atzina, ka izmaiņas nodokļu sistēmā iespējamas tikai tad, kad stabilizējusies inflācija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti