Jauna krāpšanas shēma – noziedznieki uzdodas par darba devējiem un kompāniju pārstāvjiem

Vēstules no Valsts ieņēmumu dienesta, īsziņas no muitas un fiktīvie sodi no policijas – krāpniekiem Latvijā pastāv vesela virkne dažādu noziedzīgo paņēmienu, bet nu ļaundari izcēlušies ar vēl vienu agrāk plaši neredzētu shēmu – viņi, uzdodoties par darba devējiem un kompāniju pārstāvjiem, mēģina iegūt cilvēku bankas datus, piedāvājot pieteikties vakancei.

Jauna krāpšanas shēma – noziedznieki uzdodas par darba devējiem un kompāniju pārstāvjiem
00:00 / 03:56
Lejuplādēt

Krāpnieki atrod savus potenciālos upurus darba meklētāju starpā. Noziedznieki sameklē cilvēkus, kuri izvietojuši sludinājumus dažādos interneta portālos vai sociālajos tīklos, un uzrunā viņus, izliekoties par lielu uzņēmumu pārstāvjiem.

Krāpnieki piedāvā upuriem pieteikties vakancei ar noteikumu, ka cilvēks atvērs kontu bankā. Tad ļaundari pierunā upuri atdot pieejas datus jaunatvērtajam kontam un izmanto to aizdevumu ņemšanai un dažādu preču iegādei nomaksā.

Galvenokārt noziedznieki pērk dažāda veida elektropreces, ko ir samērā vienkārši realizēt, un pēc tam pārdod tās tajās pašās interneta vietnēs, kurās atrasts potenciālais upuris.

Bankas "Citadele" privātpersonu apkalpošanas daļas vadītājs Jānis Mūrnieks atklāja, ka pēdējā laikā banka konstatējusi vairākus gadījumus, kad klienta kontā tiek ieskaitītas vairākas naudas summas no dažādiem aizdevējiem. Svarīgi norādīt, ka pēc brīža, kad krāpnieki iegūst piekļuvi sava upura bankas kontam, viņi nomaina visu cilvēka kontaktinformāciju, tāpēc ar klientu sazināties nav iespējams.

Mūrnieks sacīja – lai sameklētu īstus cietušā bankas klienta kontaktdatus, bieži ir jāveic "detektīva darbs".

Bankas pārstāvis pastāstīja, ka lielākoties krāpnieki saziņai ar upuri izmanto telefona zvanus un paši bieži pat neatrodas Latvijas teritorijā.

Tikmēr Valsts policijas pārstāve Gita Gžibovska uzsvēra, ka policija aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem un piesardzīgiem, pārbaudīt visu informāciju un nekādā gadījumā neatklāt nepazīstamām personām datus, kas var ļaut šīm personām iegūt piekļuvi bankas kontam. Gadījumos, kad cilvēks sastapies ar krāpniecību vai aizdomīgu shēmu, viņam vispirms ir jāsazinās ar savu banku, bet pēc tam jāvēršas policijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti