Dombrovskis par problemātisko ES fondu apguvi Latvijā: Nebūtu tik pesimistisks

Noslēdzoties trīs gadu periodam, kad pēc 2020. gada Latvija vēl varēja tērēt līdz šim gadam ieplānoto Eiropas Savienības (ES) fondu naudu, lēnās projektu īstenošanas dēļ Latvija tomēr varētu nepazaudēt 400 un vairāk miljonu, kā lēsts iepriekš, intervijā Latvijas Radio norādīja Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis ("Jaunā Vienotība"). Viņš sarunās ar finanšu ministru esot secinājis, ka fondu apguve kļuvusi ātrāka.

Dombrovskis par problēmām ar ES fondu apgūšanu Latvijā: Nebūtu tik pesimistisks
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Dombrovskis skaidroja, ka pašreiz noslēdzas periods, kad vēl varēja apgūt 2014.–2020. gada ES daudzgadu budžeta līdzekļus. Saņemot informāciju no Finanšu ministrijas, viņš secinājis, ka prognoze ir optimistiskāka, nekā izskanējis iepriekš.

"Informācija no Finanšu ministrijas ir optimistiskāka, kas parāda, ka tomēr ES fondu apguve būs krietni pilnīgāka," norādīja Dombrovskis, piebilstot, ka arī iepriekšējos periodos Latvija ir spējusi samērā sekmīgi apgūt pieejamos līdzekļus.

Konkrēti to, cik daudz līdzekļu tomēr varētu zaudēt, Dombrovskis nevarēja pateikt, jo joprojām turpinās dažādu rēķinu iesniegšana EK. Vienlaikus Dombrovskis norādīja, ka prognozēs "nebūtu tik pesimistisks".

Tikmēr Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) informēja, ka šogad septembrī īstenošanā esošajos projektos ar dažādiem riskiem vēl neizmaksātais ES fondu maksājumu apjoms kopā bija gandrīz 532 miljoni eiro jeb 11,5% no ES fondu piešķīruma, tajā skaitā, lielākā daļa jeb 428 miljoni eiro bija 54 projektos ar augstiem riskiem to pabeigšanai līdz šā gada beigām.

VARAM norādīja, ka minētos 54 projektus īsteno dažādi finansējuma saņēmēji. Lielākā daļa no neizmaksātā ES fondu maksājumu apjoma ir veselības infrastruktūras (101 miljoni eiro) un transporta jomās (240,6 miljoni eiro).

KONTEKSTS:

Latvija pašreizējā plānošanas periodā varētu nepaspēt apgūt 200 miljonus eiro no ES fondiem, un arī nākamā ES fondu plānošanas perioda projektu sagatavošana ministrijās buksē, un situācija nav iepriecinoša, 14. novembrī valdības sēdē atzina finanšu ministrs Arvils Ašeradens ("Jaunā Vienotība").

Tikmēr Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija informatīvajā ziņojumā valdībai norādījusi, ka pastāv risks līdz gada beigām nepabeigt 54 ES pašvaldību atbalsta projektus pat par 428 miljoniem eiro.

2023. gads ir noslēdzošais, kad projektu īstenotājiem jāveic pēdējie maksājumi projektos, lai varētu pretendēt uz paredzēto ES fondu līdzfinansējumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti