Inflācijas dēļ beļģi masveidā iepērkas Francijā

Beļģijā inflācija ir augstāka nekā Francijā, tur strauji pieaug pārtikas cenas, tāpēc pircēji no Beļģijas masveidā dodas uz Franciju un arī citām kaimiņvalstīm iepirkties.

Francijā par pārtikas precēm vien beļģi gada laikā iztērējuši 1,7 miljardus eiro; salīdzinot ar 2019. gadu, pieaugums ir par 40%.

Beļģijas reģionā Valonijā pieaugums pārsniedz pat 80% un, ņemot vērā, ka katrs trešais Valonijā dzīvo Francijas robežai tuvāk par 20 kilometriem, paredzams, ka iepirkšanās pie kaimiņiem turpināsies.

Kopumā ap 40% beļģu dodas uz lielveikaliem ārpus valsts, lielākoties – Francijā.

Laikraksts "Le Monde" pie lielveikala Francijas ziemeļdaļā iztaujājis kādu pircēju, kura bija aprēķinājusi, ka šādā veidā mēnesī varot ietaupīt līdz 300 eiro. Bet vidēji ikdienas iepirkumu grozs Francijā izmaksā par aptuveni 9% mazāk nekā Beļģijā vai pat par 19% lētāk, ja pērk lielo zīmolu produkciju.

Atšķirības izskaidrojamas ar Francijas valdības pasākumiem, ierobežojot pamatproduktu un enerģijas cenu kāpumu. Būtiski ir arī citi faktori, piemēram, algas. Beļģijā veikala kasiere pelna par 20% vairāk nekā Francijā. Algas arī tiek automātiski indeksēta atbilstīgi inflācijai, tāpēc nesen cēlušās par 11%, kamēr Francijā atalgojuma celšana ierobežota līdz 5%. Protams, arī tas atspoguļojas produktu cenās.

Beļģijas zīmoli tāpēc cieš lielus zaudējumus, un pat izskanējušas bažas, ka vairumtirgotāji šādu spiedienu ilgi nespēs izturēt.

Nozares pārstāvji brīdinājuši, ka kaut kas jādara lietas labā, citādi tā ir bumba ar laika degli – vairumtirdzniecībā strādā aptuveni 550 000 cilvēku, kuri sliktākajā gadījumā var palikt bez darba.

Tikmēr Spānijā inflācija septembrī bija 3,5%, viena no zemākajām Eiropā, bet arī tur ir problēmas. Eiropā saražo gandrīz 70% visas pasaules olīveļļas, un lauvas tiesu – vairāk nekā 60% no Eiropas kopējā pienesuma – veido Spānijas olīveļļa, kuras cenas gada laikā ir dubultojušās, tā ka tās kļūst par luksusa preci jau pašā Spānijā – veikalos eļļas pudelēm pat pasākuši pievienot signalizācijas ierīces, lai nodrošinātos pret zagšanu.

Spāņi steidz iepirkt krājumus, ja ir atlaides un lielveikalā eļļas pudele maksā 10 eiro, nevis 12, bet pirms gada cena bijusi 5 eiro par pudeli. Cēlonis ir ilgstošais sausums, kas pēdējā laikā olīvu ražas Spānijā samazinājis par 55%. Vēl oktobra sākumā temperatūra Spānijā bija 36 grādi – desmit grādi virs normas, lietus ir bijis par maz, tāpēc arī šogad olīvu audzētājiem par ražas lielumu nav nekādu ilūziju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti