Prezidents: Jaunie paaugstinātie elektrības sadales tarifi jāpārskata 

Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča ieskatā jaunie elektrības sadales tarifi nešķiet ne samērīgi, ne pamatoti, nedz arī prātīgi. Viņaprāt, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) savu funkciju nav veikusi pietiekami labi un lēmums par jaunajiem tarifiem ir jāpārskata.

Edgars Rinkēvičs par elektrības sadales tarifiem
00:00 / 00:25
Lejuplādēt

Rinkēvičs trešdien, 9. augustā, pēc tikšanās ar premjeru Krišjāni Kariņu ("Jaunā Vienotība") medijiem sacīja, ka pārrunājis ar valdības vadītāju arī "Sadales tīklu" elektroenerģijas tarifus, kuri "rezultējušies rēķinos, par kuriem cilvēki ir sašutuši". 

"Tas, ko dara regulators [Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija], nav pieņemami," sacīja prezidents, norādot, ka regulators savu funkciju nav veicis labi un lēmums par elektrības tarifiem jāpārskata. 

Rinkēvičs arī piebilda, ka regulatorā "laikam cilvēki aizrāvušies ar savu funkciju veikšanu apkalpot monopolu, bet aizmirsuši par sabiedrības interesēm". 

Viņš pauda, ka SPRK ir neatkarīga institūcija, bet, "ja tā sāk darīt nepieņemamas lietas, šīs lietas ir jāpārskata; sagaidu rīcību, pretējā gadījumā neredzu, kāpēc šādi kantori būtu jāuztur".  

Rinkēvičs vēlreiz uzsvēra, ka, viņaprāt, ir jāpārskata tarifi, jo to pieaugums ir nesamērīgs un neprātīgs.

KONTEKSTS:

"Augstsprieguma tīkls"  un "Sadales tīkls" (ST) pērn izstrādāja tarifu projektus. Atbilstoši plānotajiem kopējiem ieņēmumiem no elektroenerģijas pārvades tarifu projektā bija plānots palielināt 2,1 reizi, savukārt ST plānoja palielināt elektroenerģijas sadales tarifu vidēji par 75%.

Valdība un Saeima uzdeva uzņēmumiem tarifus pārstrādāt. Ar grozījumiem Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā tika noteikts, ka uzņēmumi šogad izstrādātajos tarifu projektos nedrīkstēs iekļaut iepriekšējo periodu zaudējumus.

Taču 1. jūlijā stājās spēkā izmaiņas elektroenerģijas pārvades un sadales sistēmas pakalpojumu tarifos, kas augustā saņemtajos rēķinos par jūliju pārsteidz iedzīvotājus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti