Lietuvā darbu sāk «Latvenergo» 10 miljonus eiro vērts saules enerģijas parks

Lietuvā darbu sācis Latvijas valsts AS "Latvenergo" meitasuzņēmuma "Elektrum Lietuva" izveidotais saules enerģijas parks "Bičiulystės". Parks izveidots 20 hektāru platībā, un tā izveidē ieguldīti aptuveni 10 miljoni eiro, informēja uzņēmumā.

Plānots, ka netālu no Gargždiem jūras krastā izveidotais saules enerģijas parks gadā saražos aptuveni 14 820 000 kilovatstundas (kWh) elektroenerģijas, kas ir pietiekami, lai ar elektroenerģiju apgādātu aptuveni 4000 vidēju mājsaimniecību. Parku veido 20 000 bifaciāla tipa (divpusēju) saules moduļu, katram no tiem jauda ir vismaz 640 vati (W).

Kā norādīja "Elektrum Lietuva" vadītājs Martīns Giga, īstenojot saules enerģijas parka projektu, uzņēmuma mērķis ir būtiski veicināt enerģētisko neatkarību, ilgtspējīgas elektroenerģijas patēriņu un paplašināt atjaunīgās enerģijas ražošanas avotus valstī. Vieta jūras krastā šāda izmēra parkam izvēlēta, ņemot vērā saules gaismas intensitāti.

"Latvenergo" atzīmēja, ka saules un vēja enerģijas projekti ir jauni elektroenerģijas ražošanas virzieni, kas papildina koncernā esošos ražošanas veidus.

Kopumā 2024. gadā ekspluatācijā ir 30 MW saules enerģijas parki un dažādās attīstības stadijās 400 MW saules enerģijas parki Baltijā. Savukārt vēja enerģētikā plānots realizēt 1200 MW jaudu visā Baltijā.

""Latvenergo" ir nostājies uz jauna ceļa Baltijas enerģētikā, reģionāli investējot vēja un saules enerģijas ražošanā. "Latvenergo" jaunā ražotne, uzņēmuma lielākais saules parks Lietuvā, ir ilgtspējas apliecinājums ne tikai no vides, bet arī ekonomiskā viedokļa," sacīja "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Čakste.

"Latvenergo" koncerns ir vienīgais "Elektrum Lietuva" akcionārs.

Attīstot saules, vēja un hidroenerģijas ražošanas jaudas, 77% no visas "Latvenergo" saražotās elektroenerģijas ir atjaunīgā elektroenerģija.

"Elektrum Lietuva" piegādā elektroenerģiju vairāk nekā 12 000 uzņēmumu un 200 000 mājsaimniecību, gāzi – gandrīz 800 uzņēmumiem. Uzņēmums ir izveidojis vairāk nekā 2000 saules elektrostaciju un sešus saules enerģijas parkus (29,7 MW). Šobrīd uzņēmums attīsta jaunus saules un vēja parkus, kuru kopējā jauda sasniegs gandrīz 350 MW, liecina "Latvenergo" informācija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti