Latvijas Bankas prezidents: Vēl mazliet pacietības, līdz inflācijas pūķis būs nokauts

Inflācijas līmenis Latvijā un Eiropas Savienībā, salīdzinājumā ar gadu iepriekš, kad janvārī tā bija vairāk nekā 20%, šogad ir būtiski samazinājies. Vēl mazliet pacietības, un "inflācijas pūķis" būs nokauts, intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

"Tas pūķis ir nospiests pie zemes, bet nokauts vēl nav. Inflācijas daba ir viltīga. Līdz ar to – vēl kādu brīdi paciešamies!" teica Kazāks. "Bet labā ziņa ir tāda, ka inflācija ir strauji samazinājusies un monetārā politika to ir palīdzējusi nospiest uz leju. Līdzko būs pārliecība, ka inflācija ir nokauta, [banku procentu] likmes nāks lejā."

Kā vienu no lielākajiem riskiem viņš nosauca algu kāpumu, kas ļaus atgūt pirktspēju, tādējādi riskējot izraisīt jaunu inflācijas vilni, ko nevar pieļaut. "Tad [bankas procentu] likmes būs jāceļ vēl augstāk.

Vajadzīga neliela pacietība, inflācijas pūķis ir jānokauj," viņš sacīja.

Tomēr galvenais risks ir ģeopolitiskā situācija – Tuvie Austrumi, Sarkanā jūra, karš Ukrainā.

"Tam ir negatīva ietekme uz piegāžu ķēdēm, kas var paaugstināt preču un energoresursu cenas. Labais stāsts – inflācija sabremzējusies un dažās preču jomās cenas ir kritušās, piemēram, decembrī pienam un sviestam cenas gada laikā mazinājušās teju par 20%, arī ar mājokli saistītie izdevumi samazinājušies par 10–20%," norādīja Kazāks.

Vienlaikus kopumā inflācija vēl ir "plusos", jo cenas atsevišķās preču un pakalpojumu grupās būtiski aug.

Runājot par laiku, kad varētu samazināties "Euribor" likme, Kazāks atzina: "Ja nenotiks nekas negatīvs, kas inflāciju no jauna dzīs uz augšu, tad šogad likmes sāks samazināties. Kad precīzi, tas būs atkarīgs no tā, ko dati saka, – kas notiks ar inflācijas dinamiku, kas notiks ar ekonomikas spēku."

Viņš gan atteicās spekulēt, kad tas notiks, bet nebija optimisks, ka jau pavasarī. "Jāpagaida, kad inflācijas stāsts būs beidzies. Sasteidzot var atkal sākt kāpt inflācija un arī likmes," rezumēja Kazāks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti