Dienas ziņas

Polijas prezidents uztic valdības veidošanu Moraveckim

Dienas ziņas

Latvijas Banka: Vienas receptes ekonomikas izaugsmei nav

Gada inflācija samazinājusies līdz 2,1 %

Inflācija Latvijā arvien sabremzējas: oktobrī gada rādītājs 2,1%, mēneša griezumā 0,4% deflācija

2023. gada oktobrī, salīdzinot ar 2022. gada oktobri, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājies par 2,1%, kas ir zemāks rādītājs nekā pirms gada septembrī. Turklāt mēneša griezumā  vidējais patēriņa cenu līmenis samazinājās par 0,4 %, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2023. gada oktobrī, salīdzinot ar 2022. gada oktobri, bija pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem (+1,1 procentpunkts), alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem (+0,5 procentpunkti), veselības aprūpei (+0,5 procentpunkti), ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem (+0,4 procentpunkti), ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem (-1,3 procentpunkti) un ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem (-0,4 procentpunkti).

Mēneša griezumā cenu sarukums

2023. gada oktobrī salīdzinājumā ar septembri vidējais patēriņa cenu līmenis samazinājies par 0,4%.

Būtiskākā ietekme uz cenu līmeņa izmaiņām bija ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem (-0,4 procentpunkti), dažādu preču un pakalpojumu grupai (-0,2 procentpunkti), alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem (-0,1 procentpunkts), kā arī pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem (+0,2 procentpunkti).

Salīdzinot ar 2015. gadu, patēriņa cenas 2023. gada oktobrī bija par 43,2% augstākas. Precēm cenas pieauga par 44%, bet pakalpojumiem – par 39,1%.

KONTEKSTS:

2022.gadā Latvijā vairākus mēnešus patēriņa cenu kāpums gada griezumā svārstījās ap 20% atzīmi, pārsniedzot "trekno gadu" inflācijas pīķi. Bet jau no 2023. gada pavasara patēriņa cenu kāpums sāka sabremzēties, septembrī sarūkot līdz 3,3% un mēneša griezumā uzrādot 0,4% deflāciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti