Dienas ziņas

Godina komunistiskā genocīda upuru piemiņu

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Pašvaldības: Apkures sezona būs maciņiem draudzīgāka

Vidzemes pašvaldības: Apkures sezona būs maciņiem draudzīgāka

Par apkuri šajā sezonā būs jāmaksā mazāk –  tā apgalvo vairāku pašvaldību pārstāvji, jo cenas gan šķeldai, gan dabasgāzei ir kritušās. Ziemā cena būs atkarīga no laika apstākļiem, taču būtiskas svārstības netiek prognozētas. Turklāt daļa pakalpojuma sniedzēju kļuvuši neatkarīgāki no Krievijas gāzes, kā kurināmo izmantojot šķeldu.

Apkures sezona vairs nav tālu – atkarībā no laika apstākļiem to pieslēdz septembra nogalē vai oktobrī. To, ka šī sezona varētu būt maciņiem draudzīgāka, atzina vairākās Vidzemes pašvaldībās.

"Pašvaldība ir pieņēmusi lēmumu, un cena būs zemāka par diviem eiro uz megavatstundu. Respektīvi, 80,1 eiro bez PVN par megavatstundu. Pagājušo gadu bija 82 eiro ar kapeikām," klāstīja Valkas novada pašvaldības izpilddirektors Valdis Šaicāns.

"Apkures cenas Madonā būs mazākas nekā pavasarī, jo energoresursu cenas, kas bija 2022. gada nogalē, mums visiem radīja problēmas. Par megavatstundu no 1. oktobra tā nokritīsies atpakaļ uz cenu, kas bija pirms energokrīzes, tas ir, 74,74 eiro par megavatstundu," norādīja Madonas domes priekšsēdētāja vietnieks Aigars Šķēle.

Valmierā savukārt siltumenerģijas tarifs no oktobra pieaugs par 2,3%. Par to, ka cenas stabilizējas, stāstīja arī pakalpojuma sniedzējs Cēsīs, Valmierā un Siguldā.

Tur atzina – daudz ko nozīmē arī publiski izskanējusī informācija, ka Inčukalnā gāzes pietiek, un tas tirgu nomierina. 

"Protams, tās [cenas] nav tādā līmenī, kā bija pirms diviem gadiem. Stabilizācija ir notikusi, un krasas pārmaiņas nav gaidāmas šajā apkures sezonā," vērtēja SIA "Adven" valdes loceklis Māris Kānītis.

Māris Kānītis SIA "Adven" Valdes loceklis
Māris Kānītis SIA "Adven" Valdes loceklis

Turklāt daudzas pašvaldības kopš Krievijas kara Ukrainā sākuma spējušas pāriet uz citu kurināmo, lai būtu mazāka atkarība no Krievijas gāzes.

"Domāju, ka mēs esam kļuvuši neatkarīgāki. Mēs esam daudz domājuši, un daudz darba ir ielikts tajā, lai atrastu citas dabasgāzes piegādes ķēdes, kas nav Krievijas dabasgāze, bet nāk no citiem avotiem," piebilda Kānītis.

Kā norādīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK), Latvija šobrīd vairāk fokusējas uz vietējo – šķeldas apkuri.

Tomēr lielajās pilsētās gāze joprojām ir būtisks kurināmais. Par cenām prognozes liecina, ka viss tomēr atkarīgs no laika apstākļiem.

"Daudz kas ir atkarīgs no klimatiskajiem apstākļiem ziemā. Ja uznāks pēkšņs aukstums, tad noteikti tās cenas, kas ir piesaistītas biržai, būs augstākas," norādīja SPRK izpilddirektors Jānis Miķelsons.   

Daži no uzrunātajiem iedzīvotājiem atzina, ka cenu kāpums viņus nebaida, savukārt citi piebilda – ja cenas mainīsies tik krasi kā pagājušajā gadā, tad var nākties no kaut kā atteikties.

Madonas iedzīvotāja Irita: "Protams, ka nāksies atteikties, ja kaut kas jāsamazina, lai ietaupītu."

Madonas iedzīvotāja Rasma: "Mazliet satrauc, jo man ar elektrību viss ir sildāms. Grūti man pateikt, bet mēģinu izgrozīties, lai izturētu."

Cēsu iedzīvotāja Signe: "Šobrīd vairs nē, jo mūsu māja granulas jau ir iegādājusies par pašreizējām cenām."

Regulators atgādināja – ja kurināmā izmaksas ziemā mazināsies, tad komersantiem ir pienākums aprēķināt zemākus tarifus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti