Zīmola «Viči» īpašnieks pērn nodokļos Krievijā iemaksājis vairāk nekā 55 miljonus eiro

Krievijā darbību joprojām turpina virkne Rietumu uzņēmumu. To vidū – arī Lietuvas pārtikas produktu ražotājs "Vičiūnu grupe", kas ir zīmola "Viči" īpašnieks. Šīs grupas uzņēmumi pērn Krievijas valsts budžetā iemaksāja vairāk nekā 55 miljonus eiro. Lai gan uzņēmums jau pirms daudziem mēnešiem solījis Krieviju pamest, tomēr vārdi, šķiet, nesaskan ar darbiem.

Zīmola «Viči» īpašnieks pērn nodokļos Krievijā iemaksājis vairāk nekā 55 miljonus eiro
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Arvien biežākas un arī asākas ir diskusijas tepat Latvijā par to, ka ir uzņēmēji, kas turpina sadarboties ar Krieviju, bet Latvija nebūt nav unikāls gadījums. Arī kaimiņos esošajā Lietuvā pārtikas produktu ražotājs, viens no lielākajiem zivju produktu ražotājiem Eiropā – "Vičiūnu grupe" turpina savu darbību Krievijā, neskatoties uz tās pilna mēroga iebrukumu Ukrainā un tur pastrādātajiem kara noziegumiem.

Šis ražotājs ir arī zīmola "Viči" īpašnieks. Un šo ražotāju Ukraina ir iekļāvusi starptautisko kara sponsoru sarakstā.

Viens no grupas īpašniekiem ir arī Kauņas mērs Visvalds Matijošaitis. Viņš iepriekš sacījis, ka uzņēmums pakāpeniski aizejot no Krievijas un meklējot pircēju savai rūpnīcai Karaļaučos, taču pēc darbiem gan neizskatās, ka Krievijas pamešana būtu drīzumā gaidāma.

Iniciatīvas grupas "STOP tirdzniecībai Krievijā" apkopotie dati liecina, ka šī ražotāja grupas uzņēmumi pērn Krievijas valsts budžetā iemaksāja 55,2 miljoni eiro. Un tas ir par 10,2% vairāk nekā vēl 2022. gadā.

Nesen atklātībā arī nonāca fotogrāfija, kurā redzams, kā ražotāja pārstāvji Maskavā kopā ar Krievijas delegāciju apspriež investīcijas Kubā. Ražotāja rīcību kritizējuši daudzi politiķi, un tiek pieļauta iespēja liegt uzņēmumam piedalīties publiskajos iepirkumos Lietuvā.

"Vičiūnai" kārtējo reizi parāda, ka tai nav morāles standartu. Vai Seimam vai citām institūcijām nebūs jāpieņem lēmumi par piespiedu saišu pārtraukšanu?" kolēģus uzrunāja Seima koalīcijas deputāts Vītauts Mitals.

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda uzskata, ka Krievijas nepamešana nodara ne tikai reputācijas, bet arī politisku kaitējumu. Un neapmierināts ar ražotāja rīcību ir arī Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis.

"Tas ir cinisks uzņēmuma lēmums, jo vairākkārt esam dzirdējuši no publiskiem paziņojumiem, ka tas grasās pamest Krieviju un drīzumā pārdos rūpnīcu. Šķiet, ka tas bija dūmu aizsegs, lai diskreditētu Lietuvas iedzīvotājus. Vai tiešām ir jāpērk produkti no uzņēmuma, kas ne tikai nepamet Krieviju, bet pat izvēlas melot un turpina tur darboties?" viņs teica.

Nesen Lietuvu pāršalca skandāls par to, ka dažas mazumtirdzniecības ķēdes Lietuvā zem saviem privātajiem zīmoliem tirgojušas tādu ražotāju produktus, par kuriem pircēji nemaz nav zinājuši.

Proti, piemēram, tie paši "Vičiūnu grupe" produkti pārdoti ar mazumtirgotāja privāto zīmolu, tādējādi pat tie pircēji, kas ar nolūku veikalā šī Lietuvas ražotāja produkciju neiegādājas, pašiem nezinot, to vienalga varēja netīši nopirkt zem cita zīmola.

Krievijas nodokļu inspekcijas apstiprinātie finanšu pārskati, kurus pārbaudīja ziņu aģentūra BNS, pamatojoties uz iniciatīvas grupas sniegtajām atsaucēm, liecina, ka "Vičiūnu grupe" uzņēmumu Krievijā tīrā konsolidētā peļņa pagājušajā gadā bija 1,57 miljardi rubļu (15,9 miljoni eiro pēc 2. aprīļa kursa), kas ir par 28,6% mazāk nekā 2022. gadā.

Koncerna uzņēmumu konsolidētā pamatdarbības peļņa pagājušajā gadā pieauga par 10,3% – līdz 40,62 miljardiem rubļu (410,3 miljoni eiro).

Tikai grupas uzņēmuma "Vičīūnai-Rus", kas atrodas Kēnigsbergas (Karaļauču) apgabala Tilzītē, kas padomju laikā tika pārdēvēta par Sovetsku, peļņa pagājušajā gadā samazinājās par 32,6% līdz 1,27 miljardiem rubļu (12,8 miljoni eiro), bet ieņēmumi pieauga par 11,2% līdz 18,21 miljardam rubļu (184 miljoni eiro).

Maskavā bāzētā surimi un zivju vairumtirgotāja "Baltko" peļņa pērn samazinājās par 60,7% līdz 93,95 miljoniem rubļu (949 000 eiro), bet ieņēmumi pieauga par 8,6% līdz 18,8 miljardiem rubļu (189,9 miljoni eiro).

Kēnigsbergas apgabalā strādājošais loģistikas un noliktavu uzņēmums "Frost Logistics" pagājušajā gadā strādāja ar 31,7 miljonu rubļu (321 000 eiro) zaudējumiem, kas ir 2,1 reizi mazāk nekā 2022. gadā, bet tā ieņēmumi pieauga par 8,9% līdz 853,6 miljoniem rubļu (8,6 miljoni eiro).

Sanktpēterburgā bāzētā loģistikas un kravu pārvadājumu uzņēmuma "LC Centrus" meitasuzņēmuma "Frost Logistics" peļņa pagājušajā gadā pieauga par 37,1% līdz 15,59 miljoniem rubļu (157 000 eiro), savukārt ieņēmumi palielinājās par 15% līdz 403,6 miljoniem rubļu (4,1 miljons eiro).

Kēnigsbergas apgabala noliktavu, autopārvadājumu un atkritumu pārstrādes uzņēmuma "Vičirustrans" peļņa pagājušajā gadā samazinājās par 16,5% līdz 100,2 miljoniem rubļu (1,01 miljons eiro), bet ieņēmumi – par 53,1% līdz 135,1 miljonam rubļu (1,4 miljoni eiro).

Cita grupas uzņēmuma "Fort Trans Logistika", kas Maskavas apgabalā sniedz pārtikas vairumtirdzniecības un autopārvadājumu pakalpojumus, peļņa pagājušajā gadā pieauga 7,1 reizi līdz 44,9 miljoniem rubļu (454 000 eiro), bet ieņēmumi palielinājās par 25% līdz 1,88 miljardiem rubļu (gandrīz 19 miljoni eiro).

Kēnigsbergas apgabala pārtikas produktu uzglabāšanas un vairumtirdzniecības uzņēmuma "Refterminal" peļņa pagājušajā gadā pieauga 3,7 reizes līdz 82,9 miljoniem rubļu (837 800 eiro), bet ieņēmumi palielinājās par 61,1% līdz 338,5 miljoniem rubļu (3,4 miljoni eiro).

Šķiet, ka "Vičiūnu grupe" savu darbību Krievijā nesamazina, jo uzņēmums vēl nav pārdevis savu rūpnīcu Tilzītē. Grupas vadītājs Šarūns Matijošaitis paziņojis, ka uzņēmums aizies no Krievijas tirgus trīs vai četru mēnešu laikā pēc tam, kad Maskava 2022. gada februārī sāka pilna mēroga iebrukumu Ukrainā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti