Rīta Panorāma

Taivānas austrumus satricina spēcīga zemestrīce

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Latvijas Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektoru Normundu Audzišu

Intervija ar LDDK prezidentu Andri Biti

LDDK: Pieaugušo izglītībai atvēlētie miljoni eiro – bezmērķīgi sadedzināti

Pieaugušo izglītībai atvēlētie vairāk nekā 100 miljoni eiro šobrīd tiek bezmērķīgi sadedzināti, jo par šo jomu ir vairāki atbildīgie un izglītības programmām ir minimāla sasaiste ar darba tirgus vajadzībām, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" norādīja Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) prezidents Andris Bite.

Iepriekšējos sešos gados gan bezdarbnieku, gan pieaugušo izglītībā iztērēti kopumā 160 miljoni eiro, šajā plānošanas periodā ir mazāk – ap 110–120 miljoniem eiro. "Bet šīs naudas tērēšana, akcentēju vārdu "tērēšana", nenodrošina nekādu pozitīvu efektu. Šī nauda tiek sadedzināta bez konkrēta mērķa, ko gribam panākt," kritiski izteicās Bite.

"Cilvēki tiek apmācīti dažādos kursikos, kā tagad moderni teikt, nesaistītās lietās ar viņu pamata vai nākotnes nodarbošanos. Sasaistes ar darba tirgu šīm apmācībām nav," turpināja LDDK vadītājs. 

Tāpēc jābūt vienam atbildīgajam, kas koordinē šīs apmācības. Šobrīd to dara vairākas institūcijas – daļu naudas pārvalda Izglītības un zinātnes ministrija, daļu – Nodarbinātības valsts aģentūra. 

"Katrs dzīvo ar savu karaļvalsti, savu maku, katrs veido savas programmas, kas bieži vien pārklājas, bet sasaiste ar darba tirgu, darba devēju ir minimāla,"

uzsvēra LDDK prezidents un norādīja – atbildīgajai par šo jomu jābūt Ekonomikas ministrijai. "Šobrīd process notiek procesa dēļ, nevis konkrēta mērķa dēļ."

Bite ir pārliecināts – daudz labāks rezultāts būtu, ja darba devējs pasūtītu apmācības konkrētiem cilvēkiem konkrētā mācību iestādē. "Tad ieguldīsim naudu vismaz par divām trešdaļām mazāk, nekā šobrīd to dedzinām," viņš piebilda.

Tiesa, neviens labprātīgi "savu naudas maku, savu mazo karaļvalsti negrib atdot", tādēļ darba devēji lūguši iesaistīties premjeri Eviku Siliņu ("Jaunā Vienotība"). "Ir jāpieņem augstāks politiskais lēmums – vai atdodam funkcijas vai dedzinām naudu tālāk. Labprātīgi neviens negrib atdot labi iestrādātas lietas," paskaidroja Bite.

"Šobrīd peldam, jo naudas šajā jomā ir pārāk daudz."

LDDK prezidents arī akcentēja, ka Latvijā ir paradoksāla situācija – no vienas puses, pietrūkst darbaspēka, bet, no otras puses, – daudz ir tādu, kas nemācās vai nestrādā. Lai Latvijas ekonomika varētu attīstīties, vajadzīgi 900 tūkstoši "darba attiecībās esošu cilvēku", bet šobrīd darba tirgū iesaistīti mazāk par 800 000.

Tikmēr izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša ("Jaunā Vienotība") intervijā Latvijas Radio raidījumā "Labrīt" atzina, ka pieaugušo izglītība Latvijā ilgstoši bijusi "nepietiekami atstrādāts modelis".

Izglītības ministre Anda Čakša par pieaugušo izglītību
00:00 / 03:07
Lejuplādēt

"Mums ir skaidri mērķi, kurus gribam sasniegt – pamatnostādnēs paredzēts, ka 12% pieaugušo vajadzētu būt iesaistītiem izglītības procesā. Sākot virzību uz šo mērķi, tie bija 7,4%, bet šobrīd esam sasnieguši 10,6%," norādīja Čakša.

Viņa arī uzsvēra, ka pasaulē ir prakse, ka pieaugušo izglītībā iesaistās vairākas ministrijas, to risina pārresoru līmenī, bet "tas, kas ilgstoši nestrādā, ir savstarpējā mijiedarbība starp ministrijām".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti