Rīta Panorāma

Maskavā apglabās Alekseju Navaļniju

Rīta Panorāma

Beidzot pie ieročiem. Pirmais mēnesis aizsardzības dienestā

Igaunijā izbeidz "Swedbank" naudas atmazgāšanas lietu

Igaunijā izbeidz «Swedbank» naudas atmazgāšanas lietu

Igaunijā izbeigts kriminālprocess par iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju "Swedbank" laikā no 2011. līdz 2016. gadam. Valsts prokuratūra nav ieguvusi pierādījumus šīs naudas nelikumīgai izcelsmei. 

2022. gada martā Valsts prokuratūra apsūdzēja "Swedbank Eesti" un tās bijušos vadītājus par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju vairāk nekā 100 miljonu eiro apmērā.

Pierādījumi liecināja par iespējamo noziegumu, taču bez papildu pierādījumiem par naudas izcelsmi apsūdzību šajā krimināllietā nevar uzrādīt. Ģenerālprokurors Andress Parmass vienlaikus atzina, ka šajā laika periodā bankas darbībā bija trūkumi, un ne pati finanšu institūcija, ne atbildīgās personas nav darījušas pietiekami daudz, lai novērstu naudas atmazgāšanu. 

Savukārt mediji jau iepriekš vēstīja, ka izmeklēšana bija saistīta ar bijušā Krievijas ministra Mihaila Abizova noziedzīgiem darījumiem Ukrainā, taču šī nauda līdz Igaunijai nenonāca. 

Līdzekļi "Swedbank", iespējams, nonāca arī ar citas noziedzīgas shēmas Krievijā palīdzību, taču austrumu kaimiņvalsts nesniedza vajadzīgo informāciju, un izmeklēšanu nebija iespējams turpināt.

KONTEKSTS:

2019. gada jūlijā Igaunijas ģenerālprokuratūra un Centrālā kriminālpolicija sāka kriminālprocesu saistībā ar "Swedbank", lai izmeklētu iespējamus naudas atmazgāšanas gadījumus caur banku 2011.–2017. gadā, kā arī iespējamu nepareizas informācijas iesniegšanu finanšu sektora regulatoram.

2021. gada martā Zviedrijas banku regulators noteica "Swedbank" četru miljardu zviedru kronu (360 miljoni eiro pēc toreizējā kursa) sodu par trūkumiem iekšējās kontroles sistēmās un pārvaldībā.

Zviedrijā veiktajā izmeklēšanā secināts, ka "Swedbank" bijuši nopietni trūkumi naudas atmazgāšanas riska vadībā tās Baltijas valstu struktūrās. Bankas apzināšanās par naudas atmazgāšanas risku un tās procesiem, metodēm un kontroles sistēmām bijusi nepietiekama. Baltijas valstu struktūrās arī nav bijis adekvātu resursu cīņai pret naudas atmazgāšanu.

Izmeklēšanā konstatēts, ka "Swedbank" zinājusi par iespējamām naudas atmazgāšanas aktivitātēm Baltijas valstīs. Neskatoties uz vairākiem iekšējiem un ārējiem ziņojumiem, kuros brīdināts par trūkumiem Baltijas valstu struktūrās un naudas atmazgāšanas risku, banka nav atbilstoši rīkojusies.

2007.-2015. gadā "Swedbank" piedalījusies naudas atmazgāšanas darbībās Baltijas valstīs apmēram 40 miljardu Zviedrijas kronu jeb aptuveni četru miljardu eiro vērtībā, liecina Zviedrijas sabiedriskās raidorganizācijas SVT izmeklēšana.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti