Ienākumu deklarāciju iesniegšanā šogad izmaiņu nav; aicina uzmanīties no krāpniekiem

No 1. marta Valsts ieņēmumu dienestā (VID) var iesniegt gada ienākumu deklarācijas, lai atgūtu pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli par saviem un ģimenes locekļu attaisnotajiem izdevumiem par medicīnu, izglītību, ziedojumiem, kā arī ilgtermiņa uzkrājumiem trešajā pensiju fondā un uzkrājošajā dzīvības apdrošināšanā. VID pārstāvji šogad īpaši aicina uzmanīties no krāpniekiem un atgādina, ka VID nevienam nesūta īsziņas un e-pastus, bet ar iedzīvotājiem sazinās Elektroniskās deklarēšanās sistēmā (EDS).

No 1. marta var iesniegt gada ienākumu deklarācijas
00:00 / 04:09
Lejuplādēt

Naktī uz 1. martu pirmajās 20 minūtēs VID saņēma vairāk nekā 11 000 deklarāciju, bet pirmās stundas laikā kopumā vairāk nekā 22 000, sociālajā tīklā "X" informēja VID jaunā vadītāja Baiba Šmite-Roķe.

Šogad – bez izmaiņām

Pērn Latvijas iedzīvotāji VID iesnieguši 1 046 719 gada ienākumu deklarācijas un iedzīvotājiem atmaksāti 287,34 miljoni eiro.

VID pārstāve Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa stāsta, ka šogad nekādu izmaiņu gada ienākumu deklarācijās nav un brīvprātīgi iesniedzamo gada deklarāciju par 2023. gadu varēs iesniegt vēl 3 gadus, tātad laika ir pietiekami un nav jāsteidzas. Ja deklarācija jāsniedz obligāti, tas jāizdara trīs mēnešu laikā – līdz 1. jūnijam. Ja ienākumi pārsniedz 78 100 eiro gadā, tas ir jāizdara no 1. aprīļa līdz 1. jūlijam.

Obligāti deklarācija jāsniedz visiem saimnieciskās darbības veicējiem, arī tiem, kas guvuši ienākumus no profesionālās darbības, vai arī cilvēkiem, kuri izīrē vai iznomā savu nekustamo īpašumu, piemēram, dzīvokli, vai ir saņēmuši ar nodokli neapliekamos ienākumus, kuru kopsumma gadā pārsniedz 10 000 eiro.

Tāpat kā līdz šim obligāti gada ienākumu deklarācija jāiesniedz, ja saistībā ar progresīvās nodokļa likmes vai gada diferencētā neapliekamā minimuma piemērošanu ir radusies nodokļa starpība, kas jāpiemaksā valsts budžetā.

"Tomēr populārākais jautājums, kuru mēs saņemam, sākoties kārtējās gada ienākumu deklarācijas iesniegšanai, ir: kad man tiks ieskaitīta nauda? Nodokļa atmaksa tiek veikta trīs mēnešu laikā no deklarācijas iesniegšanas dienas," skaidroja Augstkalne-Jaunbērziņa.

Aicina uzmanīties no krāpniekiem

98% iedzīvotāju deklarācijas iesniedz elektroniski – VID EDS sistēmā. Šogad iedzīvotājus īpaši aicina uzmanīties no krāpniekiem.

"Jāatceras, ka Valsts ieņēmumu dienests nekādu īsziņu nesūtīs, jo īpaši saistībā ar gada ienākumu deklarāciju, kura tiek aizpildīta elektroniski. Tātad visa informācija, kura ir nepieciešama, jau tiek norādīta gada ienākumu deklarācijā, visās ailītēs jūs ierakstāt, kas vajadzīgs, un norādāt tur savu konta numuru, un nodokļa atmaksa notiek automātiski," norādīja VID pārstāve.

"Cert.lv" IT drošības eksperts Armīns Palms stāstīja, ka

krāpnieki visbiežāk iedzīvotājiem sūta īsziņu, ka ir problēmas ar gada deklarāciju, jāveic kādi papildinājumi un jāuzklikšķina uz piedāvātās saites.

"Krāpnieku domēni ir vizuāli līdzīgi, piemēram, VID EDS svītriņa, punkts, com. Tad, kad lietotājs atver šo lapu, atveras lapa, kur ir parādīts, ka, lūk, jūsu gada deklarācija ir gandrīz sagatavota, jums tur izmaksās 300 vai 400 eiro. Lai to apstiprinātu, piemēram, jāievada personas kods, savs telefona numurs, tad atvēras nākamā lapa, kur jāievada bankas dati, jāapstiprina – , un visa informācija tad arī aiziet krāpniekam," stāstīja Palms.

Viņš arī aicināja iedzīvotājus savus telefonus un datorus pasargāt ar "Cert.lv" izstrādāto bezmaksas "DNS ugunsmūri".

"Šis pakalpojums ir pasargājis ap 300 reizēm no šo kaitīgo lapu apmeklējuma. To var uzlikt gan telefonam, gan datoram, to var uzlikt rūterim. Tas ir bezmaksas pakalpojums, un turklāt to var lietot ne tikai privātpersonas, bet arī uzņēmumi. "DNS ugunsmūrī" ir ne tikai viltus lapas, tur arī vīrusu domēni. Es arī pats varbūt personīgi aicināt izmantot e-adresi, lai caur to veiktu oficiālo saraksti," mudināja Palms.

Kā liecina Finanšu nozares asociācijas apkopotie dati, šī gada janvārī no Latvijas iedzīvotājiem, kas paši apstiprinājuši maksājumus, izkrāpti 1,5 miljoni eiro. Sagaidāms, ka martā un aprīlī krāpniecības gadījumu skaits varētu palielināties, tāpēc jābūt īpaši uzmanīgiem. 

Pirmajā deklarāciju iesniegšanas dienā slodzi neiztur "Latvija.lv" autentifikācija

Pirmajā dienā, kurā iedzīvotāji varēja sākt iesniegt gada ienākumu deklarācijas par 2023.gadu, lai atgūtu nodokļu pārmaksu, līdz darba dienas beigām tās paguvuši iesniegt jau vairāk nekā 224 000 cilvēku.

Valsts ieņēmumu dienestā norādīja, ka tā Elektroniskās deklarēšanas sistēma lielo slodzi ir izturējusi un darbojas bez traucējumiem.

 Tikmēr lielās iedzīvotāju intereses dēļ šai sistēmai nevarēja pieslēgties ar "Latvija.lv" autentifikācijas līdzekļiem, tostarp "eParakstu".

Tomēr dienas otrajā pusē atjaunota arī šo rīku darbība.

Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" rīcībā esošā informācija liecina, ka novērotie traucējumi nav saistīti ar ārēju ietekmi un lietotāju dati nav tikuši apdraudēti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti