Kultūras ziņas

Andrejs Žagars atgriežas teātrī ar "Ziloņa dziesmu"

Kultūras ziņas

Pirmās atsauksmes par JRT izrādi "Brodskis/Barišņikovs"

Aspazijas "Sarkanās Puķes" Valmierā

Valmierā skan Aspazijas «Sarkanās puķes»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Valmieras Drāmas teātra LMT Mansarda zālē Reiņa Suhanova režijā pirmizrādi piedzīvojusi izrāde „Sarkanās puķes”. Izrādes pamatā ir Aspazijas pirmais dzejoļu krājums, kurš ievadīja jaunu ēru latviešu literatūrā.

Režisors un scenogrāfs Reinis Suhanovs Valmieras Drāmas teātrim būs radījis savdabīgu Raiņa un Aspazijas jubilejas gadam veltītu triloģiju. Ja nesen noskatījāmies izradi “Bērns vārdā Rainis”, tad šoreiz režisors ir pievērsies Aspazijas dzejoļu krājumam “Sarkanās puķes”.

Viencēliena izrādē ar spēcīgiem skaņu efektiem, izteiksmīgiem kostīmiem, tekstūrām un faktūrām dzeja atkal atgriežas teātrī. Trīsbalsīgais aktrišu Daces Eversas, Ingas Apines un Māras Mennikas trio unisonā izdzīvo dzejoļu krājuma liriskā varoņa emocionālo stāvokli, sākot no bezgalīga tukšuma līdz enerģijai, kas ļauj aptvert savu iekšējo spēku.

"Es nedomāju, ka Aspazijas dzejoļus var saprast, lasot gadu. Es nedomāju, ka Aspazijas dzejoļus var saprast, būvējot izrādi. Divus ar pusi mēnešus lasot katru dienu. Es ļoti ceru, ka mums izdevās pietuvoties, pieskarties Aspazijas garīgajām idejām," saka Reinis Suhanovs.

Aptaujātie skatītāji apliecina, ka režisoram ir izdevies pieskarties vērtībām, kuras viņš vēlējies izcelt.

"Es kā sieviete, protams, sajutu šo sievišķīgo gan caur verbālo dzejas pasauli, gan caur estētisko pasauli, un tas brīnišķīgi savijās kopā un rada šo kopsajūtu," saka skatītāja Alma.

Savukārt skatītājam Pēterim nešķitis, ka izrāde ir par sieviešu pasauli vien. "Otrajā ceturtdaļā man šķita, ka es esmu mazliet pazaudējies un nespēju koncentrēties uz tekstu, bet tad, kad es sapratu, ap ko lietas grozās, es varēju arī savu pasauli tur novērot," atzīst Pēteris.

Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētniece Eva Eglāja-Kristsone gan ir kritiska.

"Šis krājums ir radies laikā, kad Aspazija ir spoža, spridzīga, un es šeit to nenolasīju līdz galam pagaidām," norāda Eglāja-Kristsone.

"Laba interpretācija, varbūt neierasta, katrā ziņā tas nebija tas, ko es gaidīju, bet tas, ko es redzēju, mani pārliecināja, ka tas ir veids, kā var dzeju pasniegt, piedāvāt, interpretēt, lasīt, vest pie skatītāja," - tā savukārt uzskata Raiņa un Aspazijas 150. jubilejas gada programmas kuratore Sigita Kušnere.

Režisors un scenogrāfs Reinis Suhanovs savu Raiņa un Aspazijas triloģiju Valmieras Drāmas teātrī noslēgs decembrī ar Raiņa “Vētras sēju”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti