Kultūras ziņas

Krievijas teātra zvaigznes festivālā "Zelta maska"

Kultūras ziņas

Atzīmē Pasaules arhitektūras dienu

Elmāra Seņkova izrāde Maskavas Gogoļa centrā

Maskavas Gogoļa centrā pirmizrādi piedzīvojis Seņkova iestudējums «Dēmoni»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Aizvadītajā nedēļas nogalē Maskavas Gogoļa centrā pirmizrādi piedzīvoja zviedru dramaturga Larsa Nurena lugas “Dēmoni” iestudējums latviešu režisora Elmāra Seņkova interpretācijā.

Gogoļa centrs, kā zināms, šobrīd piedzīvo sarežģītu darbības posmu. Izmeklēšanas komiteja tā vadītājam Kirilam Serebreņņikovam izvirzījusi apsūdzības par krāpšanu un valsts līdzekļu piesavināšanos, bet tiesa noteikusi viņam mājas arestu vēl līdz 19. oktobrim. Neskatoties uz to, Gogoļa centrs darbību turpina un arī latviešu režisora Seņkova iestudējums šajā teātrī kalpo kā atbalsts režisoram.

Skatuve kā parasts dzīvoklis. Tajā dzīvo četri cilvēki – divi pāri. Ārēji laimīgas attiecības slēpj abpusējas, iekšējas dusmas un traumas. Publiskā attiecību skaidrošana negaidīti atklāj problēmas, par kuram neviens no viņiem nebija uzdrošinājies runāt iepriekš. Franks un Katarina, Tomas un Jena cenšas saprast, ko katrs vēlas no sevis, no sava partnera un no pasaules.

"Pirmajā mirklī tie cilvēki liekas šausmīgi. Tad domā, ka viņos nav nekā īpaša. Bet vēlāk es sapratu, ka mans varonis ir mūsu laika varonis – cilvēks, kas dzīvo kaut kādu savu likumu ielenkumā. Viņš ir tik izmocīts un tik ļoti vēlas runāt ar kādu par visu to, par ko ir aizliegts runāt sabiedrībā," stāsta aktieris Odins Bairons.

Mūsdienu zviedru dramaturga Larsa Nurena darbu “Demoni” Maskavā iestudējis latviešu režisors Elmars Seņkovs.

Patiesībā tie nav dēmoni. Tā ir patiesība, ko sāc saprast. Rakņāšanās, sevis pozitīva analizēšana. Tā ne vienmēr var būt patīkama," saka izrādes režisors Elmārs Seņkovs.

"Ļoti mūsdienīgi, aktuāli," atzīst skatītāja Jeļena. "Tādu stāstu ir ļoti daudz mums apkārt, bet, ja gribas ko tādu redzēt arī teātrī, tad jānāk.

"Diezgan oriģināli. Kopumā esmu apmierināts, ka atnācu uz izrādi," saka skatītājs Andrejs

“Dēmoni” Elmāra Seņkova iestudējumā Maskavas Gogoļa centrā ir pirmais režisora darbs šajā teātrī. Tās vaditājs Kirils Serebreņņikovs ir apsūdzēts par krāpšanu un valsts līdzekļu piesavināšanos -- pašlaik atrodas mājas arestā. Un vienīgais vēids kā mākslinieki var viņu atbalstīt, ir turpināt strādāt.

"Mēs ar Kirilu [Serebreņņikovu] kopā vienojamies pirms diviem gadiem taisīt tieši šo izrādi un arī materiāls patiesībā nāca no Kirila. Mēs ar aktieriem, visa komanda, sapratām, ka vienkārši jau ir padoties... bet mēs saprotam, ka darbs var palīdzēt," norāda Seņkovs. "Ar mums tik vienkārši nevar izrīkoties, mēs vienkārši strādāsim. Man tas moments ir ļoti būtisks."

Oktobra beigās izrādi "Dēmoni” Gogoļa centrā varēs noskatīties vēl divas reizes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti