Kultūras ziņas

Koris "Latvija" Barišņikova Mākslas centrā Ņujorkā

Kultūras ziņas

"Istabas Fabulas" jeb atdzīvojušās lietas

Jaunie aktieri absolvē Kultūras akadēmiju

LKA jaunie aktieri dodas «Ceļā»; daļa kursa - kā «nabadziņi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jau vestīts, ka aprīlī "Zirgu pastā" skatāms Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) aktiermākslas ceturtā kursa studentu diplomdarbs, izrāde "Ceļš. Augusts - aprīlis" Pētera Krilova režijā. Tā kā šis LKA aktieru kurss nebija paredzēts konkrētam teātrim, daļai jauno aktieru par turpmāko karjeru nav skaidrības, lietojot profesionālo žargonu, viņi ir "nabadziņi".

Režisors Pēteris Krilovs un rakstnieks Viljams Folkners pirmoreiz satikās 1991.gadā, leģendārā Daugavpils teātra kursa diplomdarbā, kurā galvenās lomas spēlēja Indra Roga, Andris Makovskis, Vigo Roga un Ģirts Krūmiņš.

20.gadsimta 30.gadi skarbajos Amerikas dienvidos - jūtamas Lielās krīzes sekas, ļaudis cīnās par savu vietu zem saules. Viens no izrādes galvenajiem varoņiem, jauneklis vārdā Džo Kristmass, ir bārenis, kurš spiests doties bēguļojumos, jo vairs nespēj paciest audžutēva cietsirdību. Striktā vīra lomā iejuties pats Pēteris Krilovs.

"Viņam diezgan svarīga nozīme ir, tāpēc ka viņš tomēr ir pirmā sakne tai nežēlībai un netolerancei. Tad es sapratu - jānes upuris un jāspēlē, ko tur darīt," saka Pēteris Krilovs.

Jaunais aktieris Armands Iklis sava varoņa atveidojumā savelk līdzības ar dzīvi Latvijas laukos. "Es īstenībā to varoni asociēju ar savas otras vecmammas, vectēva laukiem Omuļiem, kur ir diezgan līdzīgi. Tur nav ielu meitu kultūra un tas viss, bet tur ir tas skarbums. Cilvēks ir viens pats, un, kā viņš sitās, cik ļoti tās vērtības ir pavisam citas. Tas arī mūsdienās ir saglabājies - jo vairāk cilvēki aizbrauc prom, jo viss paliek tāds tukšs vienkārši," pauž Armands Iklis.

Otra sižeta līnija seko jaunai sievietei - grūtniecei, kuru īsi pirms dzemdībām pametis vīrs, aizbildinoties, ka dodas peļņā uz kaimiņu štatu. Linna dodas uzmeklēt vīru, taču sastopas ar galdnieku Baironu, kura laipnība un sirdssiltums uzrunā meiteni, bet viņa izvēlas uzticību neģēlim vīram.

"Man bija grūti, jo tā meitene Linna, kuru es spēlēju, es uzreiz sapratu, ka Džeks mani ir pametis, ka tas viss ir melns vai balts. Tas mani pat apbūra, ka viņa tik ļoti tic tam, viņa tic tai mīlestībai, tas ir skaisti. Vismaz es priekš sevis izdomāju tā, ka kaut kad beigās tas viņas vīrietis tomēr parādīsies, vismaz man ir mierinājums. Bet, jā, man bija ļoti grūti," stāsta jaunā aktrise Marija Linarte.

Diemžēl šis aktieru kurss, lietojot mākslinieku iekšējā loka žargonu, ir "nabadziņi" - tā sastāvs nav paredzēts konkrētam teātrim, kaut gan daži no aktieriem, piemēram, Agnese Cīrule un Raimonds Celms jau pilnā sparā strādā Latvijas Nacionālā teātra izrādēs.

LKA aktiermākslas ceturtā kursa diplomdarba izrāde "Ceļš. Augusts - aprīlis" būs skatāma teātra mājā "Zirgu pasts" piektdien, 17.aprīlī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti