Kultūras ziņas

Miris J. Streiča filmu operators Harijs Kukels

Kultūras ziņas

Izcilas filmas kinofestivālā "Spektrs"

Laikmetīgais un intīmais Alēna Platēla teātrī

Alēna Platēla «Tauberbach» aicina sešos dažādos ceļojumos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jau vēstīts, ka 8. un 9.novembrī pirmo reizi Rīgā viesosies ievērojamais flāmu mākslinieks Alēns Platēls un viņa kolektīvs "Les ballets C de la B". Viesi Laikmetīgā teātra programmas "forte forte" ietvaros Ķīpsalas izstāžu centrā izrādīs vienu no saviem jaunākajiem iestudējumiem "Tauberbach”. Kā intervijā Latvijas Televīzijai atzina viens no vadošajiem Platēla trupas aktieriem Romeu Runa, "Tauberbach” tēli aizvedīs skatītāju sešos atšķirīgos ceļojumos.

Ķīpsalas izstāžu kompleksā skatuve tiek gatavota deju teātra prasībām. Šeit ir svarīga mūzika un gaismas.

Izrādes nosaukums "Tauberbach" ir divu šķietami nesavienojamu vārdu - kurls un Bahs – apvienojums. Kā stāsta Romeu Runa, visbiežāk "Les ballets C de la B" iestudējumu koncepcija balstās tieši uz atšķirīgā sintēzi – ar mērķi radīt skaisto.

Ir ļoti grūti pieņemt pliku apgalvojumu “tas bija skaisti”, ja blakus netiek dots izskaidrojums. Es uzskatu, ka tas tomēr ir spēcīgs pamatojums, ņemot vērā, ka radīt kaut ko skaistu nav viegli. Un es ticu, ka tas, ko darām mēs, ir kaut kas skaists,” norāda aktieris.

"Tauberbach" centrā ir reāla ar šizofrēniju slima sieviete, kas mīt izgāztuvē Buenosairesā, un piecas hibrīdas būtnes. Sieviete visu laiku runā, jo tas ir veids, kā izdzīvot, tomēr kontaktā ar plastiskajiem tēliem viņa mainās un iemanto klusumu.

Kad skatītāji skatīsies “Tauberbach” un izvēlēsies no sākuma līdz beigām sekot kādam no sešiem tēliem, tie izrādīsies seši dažādi ceļojumi. Tā kā jums šo izrādi būtu jānoskatās sešas reizes un tās vienmēr būs dažādas izrādes. Protams, skatītāji to vēro kopainā, taču mūsu darbs ir ļoti intīms,” skaidro Romeu Runa.

Izrādes iedvesmas avoti ir Markosa Prado dokumentālā filma "Estamira" un poļu mākslinieka Artura Žmijevska ieraksts, kurā Johana Sebastiana Baha mūziku interpretē nedzirdīgu cilvēku koris.

Flāmu mākslinieks Alēns Platēls jau 30 gadus vada kolektīvu "Les ballets C de la B", kas tiek uzskatīts par laikmetīgās skatuves mākslas fenomenu gan unikālās māksliniecisko vīziju kombinācijas dēļ, gan neparastās, nepareizās, anarhistiskās kustību valodas dēļ. "Les ballets C de la B" strādā dejotāji un horeogrāfi ar klasiskās un laikmetīgās dejas izglītību, mūziķi, cirka mākslinieki, neprofesionāļi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti