Smiļģa dzimšanas dienā – trīs ierosmes teātra pasaulē

23. novembris ir teātra režisora un reformatora Eduarda Smiļģa dzimšanas diena, kad tradicionāli notiek arī gada balvas teātrī "Spēlmaņu nakts" ceremonija. Aizvadītās sezonas spilgtāko sasniegumu svinēšana un jauni iestudējumi Dailes un Nacionālajā teātrī – akcentus teātra kalendārā saliek teātra kritiķe un "Teātra Vēstneša" galvenā redaktore Juta Ance Ķirķis.

Smiļģa dzimšanas dienā – trīs ierosmes teātra pasaulē
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Izrāde "Maigā vara" Latvijas Nacionālajā teātrī
Izrāde "Maigā vara" Latvijas Nacionālajā teātrī

 "Maigā vara"

Šomēnes Latvijas Nacionālajā teātrī pirmizrādi piedzīvojusi režisora Matīsa Kažas izrāde "Maigā vara".

Prestižā Eiropas teātra festivālā kā atklāšanas notikums iecerēta slavena krievu izcelsmes režisora izrāde par iekarotāju Tamerlanu. Īsi pirms pirmizrādes radošajai komandai pievienojas jauna teātra māksliniece Tīna no Austrumeiropas. Tīna ir pārliecināta, ka pēkšņā iespēja viņas karjeru pacels jaunā līmenī. Kad ukraiņu mākslinieku kopiena uzsāk cīņu par to, lai topošā izrāde nenotiktu, Tīna nonāk nepatīkamu patiesību un sarežģītu izvēļu labirintā, kurā atklājas – neviens nav gluži tas, par ko uzdodas.

Izrāde aplūko mākslas pasaules un individuālo līdzatbildību kara apstākļos.

Tuvākās izrādes: 27. un 28. decembrī.

"Spīdolas nakts"

Dailes teātrī skatītāju vērtējumam nule nodota režisora Viestura Kairiša "Spīdolas nakts".

Raiņa pirmā lielā simbolu drāma bija "Uguns un nakts", kurā revolūcijas un brīvības idejas tika ietērptas pasakainās Lāčplēša un viņa pretinieces Spīdolas runās. Rainis iecerēja tai divus turpinājumus, no kuriem pabeidza tikai vienu. Gadu pirms savas nāves lugā "Rīgas ragana" autors brīdināja par briesmām, kas Latvijai draud, ja Lāčplēša pēcteči vieglprātīgi noticēs Austrumu solījumiem. "Rīgas ragana" bija dzejnieka pirmsnāves pareģojums – tā bija viņa pēdējā lielā luga. Tajā izsacītā brīdinājuma spēku pastiprina dzejnieka noslēpumainā nāve. Vieni saka, ka vainojama ielaista slimība, citi – ka politiskās intrigas bija dzejnieku novedušas līdz sirdstriekai. Vēl kāds apsūdzēja ārstu, kurš Rainim deva jaunību atjaunojošās zāles. Vairāku Raiņa lugu inscenētājs Smiļģis apgalvoja, ka neviens no mums īsti nezina, kā Rainis nomira. Raiņa pēdējā fotogrāfijā ir redzams, ka gultai līdzās dzejnieks turējis revolveri. No kā viņš baidījās? Vai tās nevarētu būt bailes no paša radītajiem nacionālajiem varoņiem?

Tuvākās izrādes: 1. un 2. decembris.

"Spēlmaņu nakts"

23. novembra vakarā Dailes teātrī notiks "Spēlmaņu nakts" – ceremonijas tiešraidei no pulksten 19.00 varēs sekot līdzi portālā lsm.lv, kā arī Latvijas Radio 1, savukārt Latvijas Televīzijā tā būs skatāma no pulksten 21.10.

Kā zināms, ar balvām par mūža ieguldījumu šogad suminās Valmieras teātra aktieri Agri Māsēnu un Nacionālā teātra aktrisi Lolitu Cauku.

Balvas tiks pasniegtas 15 kategorijās.

Noskaidroti tiks arī skatītāju balsojuma uzvarētaji. Šogad tika mainīta skatītāju balsojuma norise, ļaujot pašiem balsotājiem izvēlēties mīļākās izrādes un aktierus, nevis balsot par žūrijas izvēlētiem darbiem. Tāpēc šoreiz tas pat vairāk atspoguļo to, kuram teātrim, režisoram vai aktierim ir entuziastiskākie fani.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti