Liepāja baleta simtgadi svin ar uzvedumu «Vārna. Lidojums vienā cēlienā»

Atzīmējot Liepājas baleta simtgadi, sestdien, 21. oktobrī, koncertzālē "Lielais dzintars" klausītājiem būs iespēja baudīt uzvedumu "Vārna. Lidojums vienā cēlienā", kas pirmizrādi Latvijas Nacionālās operā piedzīvoja 2016. gadā Uģa Oltes režijā. Liepājā tā jau būs cita Vārna, par to Latvijas Radio stāsta gan baletdejotāja Elza Leimane, gan komponists Reinis Sējāns. Libreta autore ir Lāsma Olte.

Liepāja baleta simtgadi svin ar uzvedumu «Vārna. Lidojums vienā cēlienā»
00:00 / 05:06
Lejuplādēt

Liepājas baleta pirmsākumi sniedzas simts gadu senā vēsturē, par ko pirms gaidāmā vakara uzveduma Dzintara Jurgelaiša kamerzālē zinās stāstīt Orests Silabriedis. Viņš vedīs izglītojošā ceļojumā pa Liepājas baleta vēstures līkločiem, bet stāstījumu ar priekšnesumiem papildinās Ingrīdas Žizņevskas vadītās Liepājas Baleta un deju studijas audzēknes. Orests Silabriedis saka paldies orķestra direktoram Uldim Lipskim, kurš pievērsis uzmanību šim notikumam: "Ne tikai ar operu mēs varam lepoties, bet arī baletu. Kaut kur noteikti arhīvā ir notis baletam "Jūras meita", kas ir uzvests šeit 20. gadu beigās, ko mēs ar interesi apskatītu, varbūt, kas zina, fragmentāri var uzlikt uz skatuves. Protams, te ir braukuši Latvijas Nacionālās operas un baleta izcilākie mākslinieki, bet daudz kas ir noticis ar pašu spēkiem. Kas zina, varbūt varētu iedzīvināt "Lielā dzintara" un Liepājas Simfoniskā orķestra apritē, jo šeit ir visi priekšnoteikumi, lai varētu dejot, ir izcila orķestra tilpne, kur iegremdēt instrumentālistus, lai skatuve paliek inscenējuma ziņā."

Koncertzāles "Lielais dzintars" skatuve ir transformējusies, lai skatītāji varētu piedzīvot gan Liepājas Simfoniskā orķestra skanējumu, gan baletdejotāju sniegumu. "Vārna. Lidojums vienā cēlienā" Liepājā ir citāds, nekā uzvedums 2016. gadā, atklāj baletdejotāja Elze Leimane: "Pirmkārt viss ir daudzskanīgāk un daudzskaitlīgāk. Paldies Liepājai par mūsu uzņemšanu. Ar lielu nepacietību un trīsām gaidu, kā skanēs orķestris. Arī dauzskaitlīgāki esam mēs, dejotāji. Ir mani kolēģi, četri brīnišķīgi Latvijas Nacionālā baleta solisti. Mēs esam kopā šajā stāstā, ir daudz vairāk dejas un horeogrāfijas, paldies arī manam asistentam Dmitrijam Gaitjukevičam, kurš iesaistās un palīdz, ir pilnasinīgāk, man šķiet."

"Vārna. Lidojums vienā cēlienā" ir stāsts par cilvēka iekšējo cīņu, par neglīto skaistajā un skaisto neglītajā, par tuvošanos bīstamajam un sevis iepazīšanu no jauna. Vārna kā simbols, kā ārkārtīgi intelektuāli attīstīts un skaists putns šo stāstu palīdz izstāstīt tā, lai katrs tajā ieraudzītu sevi, vienlaikus šī vārna būs citāda, tā būs mainījusies, saka Elza Leimane: "Tur ir ļoti daudz slāņu. Libreta autore Lāsma Olte to burvīgi un kodolīgi ir aprakstījusi. Mums katram ir arī savs paralēlais stāsts. Viņa nebūs arī tik ciešanu pilna, tur ir vairāk pašapziņas. Pirmajā izrādes daļā esmu puantēs, bet tad kā vesels notikums ir kā izplēst sevi, atbrīvošanās no tām, palikt kailām pēdām – sajust zemi."

Šoreiz dejā būs klātesošs arī komponists Reinis Sējāns, mazliet izdosies tandēmā izkustināt [vārnu] vējā, saka baletdejotāja. Mūzikas autors Reinis Sējāns uzsver, ka klāt nācis Liepājas Simfoniskais orķestris, kas maina spēles noteikumus: "Bija grūti turēties pretī kārdinājums neizmantot visas iespējas, kas ir milzīgā simfoniskā orķestra arsenālā. Mūzikas materiāls, kas ir komponēts, vienam pašam esot studijā un ķimerējoties ar troksnīšiem, protams, ka piedzīvo jaunu piedzimšanu tajā brīdī, kad tev ir visas šīs iespējas. Tur man nāca palīgā mans brālēns Andris Sējāns, tas bija rēbuss, kas jāatrisina. Jāpielāgo tas, kas jau pilnvērtīgi izskanējis, bet tam vēl uzlikt virsū pamatīgu garnējuma kārtu ir izaicinājums. Manuprāt, tas ir izdevies lieliski."

Koncertzālē "Lielais dzintars" pirmo reizi "Vārna. Lidojums vienā cēlienā" izskanēs ar simfonisku vērienu. Pie diriģenta pults – Kaspars Ādamsons.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti