Kultūras rondo

Tiekamies ar Tradicionālās kultūras izcilības balvas laureātu Valteru Reiznieku

Kultūras rondo

"Spēlmaņu nakts" Mūža balvas ieguvēji - aktieri Agris Māsēns un Lolita Cauka

Absolūta spēja saplūst ar varoni. Kaspars Znotiņš Džordana Pītersona lomā

Aktieris, kas saplūst ar varoni – «Spēlmaņu nakts» nominants Kaspars Znotiņš

Jaunā Rīgas teātra aktieris Kaspars Znotiņš "Spēlmaņu nakts" balvai kategorijā "Gada aktieris" izvirzīts par Džordana Pītersona lomu izrādē "Žižeks. Pītersons. Gadsimta duelis". "Lugas nav, lugu veidojam mēs paši, un tas viss ir divkārši, trīskārši komplicētāk," par izrādes tapšanas procesu stāsta Kaspars Znotiņš.

Izrāde "Žižeks. Pītersons. Gadsimta duelis" pieteikta kā "divu mūsdienu spēcīgāko publisko intelektuāļu domu sadursme": "Slovēņu filozofs, neoliberālisma un politkorektuma kritiķis Slavojs Žižeks pret kanādiešu klīniskās psiholoģijas doktoru Džordanu Pītersonu. Kurš spēj pārliecināt vairāk – kreiso vai konservatīvo uzskatu apoloģēts?"

"Tas noteikti ir saistīts ar pandēmijas un kara laiku, ar tām sajūtām, kad milzt kaut kāds saasinājums un kopējā spriedze un mēs arī meklējam kaut kādus ceļus, kā cilvēkiem šo iekšējo spriedzi izlādēt. Var teikt, ka šis darbs tapa uz pirkstgaliem, uz nervu galiem. Pirms nav noticis kaut kas slikts, kaut kas neatgriezienisks, mums vajag paspēt izrunāt, norunāt, izrunāt to visu ārā. Tā ir tā kopējā sajūta," par izrādi saka Kaspars Znotiņš.

Izrāde "Žižeks. Pītersons. Gadsimta duelis" Jaunajā Rīgas teātrī
Izrāde "Žižeks. Pītersons. Gadsimta duelis" Jaunajā Rīgas teātrī

Pjēro un Arlekīns

"Pašam tā vienkāršā, konkrētā sajūta, ja runājam par to, ar ko tas saistīsies, ar ko tas paliks atmiņā, šeit tiešām tas bija teksta daudzums. Lugas nav, lugu veidojam mēs paši un tas viss ir divkārši, trīskārši komplicētāk. Tad tu no rītiem staigā ar suni un murmulē tos tekstus, mans suns tos tekstus jau zina labāk par mani, es domāju," skaidro aktieris.

Znotiņš stāsta, ka viens no viņa tēla Džordana Pītersona kritizētāju argumentiem ir tas, ka savā grāmatā "12 dzīves likumi" viņš cilvēku sabiedrībai meklē līdzības omāru sabiedrībā un hierarhijā. Aktieris uzsver, ka arī domātājs Slavojs Žižeks viņam pārmet, ka tiklīdz kāds izdod grāmatu ar 12 likumiem, kā cilvēkiem vajadzētu uzvesties, tā tas uzreiz kļūst aizdomīgi.

"Tas [izrādes] uzstādījums kļuva saprotams uzreiz diezgan ātri, ka tas būs jautrais, negantais klauns un skumjais klauns, Pjēro un Arlekīns.

Pītersons ar savu spēju apraudāties noteikti pilda šo Pjēro funkciju, baltā klauna funkciju. Tā ir tāda arhetipiska situācija, kas balstīta teātra tradīcijās un ir cilvēkiem viegli saprotama," uzsver Znotiņš.

"Tas noteikti ar Alvja [Hermaņa] rokraksts, kad viņš ķeras klāt vēsturiskiem personāžiem. To uzreiz noteikti var salīdzināt ar pieeju Ziedoņa tēlam, ka Ziedonis jau nebija Imants Ziedonis, mūsu izrāde ir Ziedonis, bez Imants. Tas bija veidots no latviešu priekšstatiem pa Imantu Ziedoni. Tāpat arī Pītersons šeit tiek pozicionēts kā skumjais klauns un izrādes beigas, kur Žižeks un Pītersons vienojas kopīgā dziesmā, tas ir mūsu sadzejots, Pītersonam piedēvētie teksti ir mans iztēles auglis," skaidro aktieris.

Izrāde "Žižeks. Pītersons. Gadsimta duelis" Jaunajā Rīgas teātrī
Izrāde "Žižeks. Pītersons. Gadsimta duelis" Jaunajā Rīgas teātrī

Atvērt slikto zēnu pasauli

Kuras lomas aktierim atstājušas nospiedumu? "Tāda jau aizmirsta mazās zāles izrāde Vara Piņķa režijā tāds tēls Džimijs, [Džona] Osborna luga "Atskaties naidā" 2008. gada izrāde. Tā bija loma, kas mani atvēra un atvēra to slikto zēnu pasauli, kā nospēlēt slikto zēnu, jo tas to amplitūdu atver daudz plašāku. Tu mācies izprast sliktos zēnus, mācies saprast, kas tas ir, ko viņi jāj, kas ir viņu zirgi uz kuriem viņi traucas pretim ellei," atminas Znotiņš.

Aktieris atzīmē, ka teātrim tieši sliktie zēni ir bijuši interesanti, tie, kas dzīvo pareizi dramaturģijai ir neinteresanti, bet dzīvē ir tieši pretēji.

Kurš režisors aktiera karjerā atstājis iespaidu? Kā pirmo aktieris izceļ režisoru Alvi Hermani, kura izrādēs aktieris spēlējis lomas, kas skatītajiem patīk, izrādes, kuras tiek spēlētas vairāku simtu reižu daudzu gadu garumā.

Kura viedoklī aktieris ieklausās? "Man ir tāds tukšais periods šobrīd, varbūt tāpēc, ka esam pašpietiekami.

Mēs trupā diezgan viens ar otru pārspriežam un izrunājam, kas ir izdarīts, lai neierūsētu un neiegrimtu pašapmierinātībā. Tādā ziņā tās spriedze mūsu starpā ir," atklāj Znotiņš.

Aktieris skaidro, ka teātrī noteikti ieklausās un ņem vērā kolēģu Baibas Brokas, Gunas Zariņas viedokli. "Par Džordanu Pītersonu mani Māra Ķimele gandrīz vai nākamajā dienā uzaicināja uz brokastīm, lai aprunātos par šo lomu. Tas man likās interesanti. Ar Māru Ķimeli ir noiets ļoti svarīgs etaps kopā. Māra ar savu Maskavas skolu, vesels laikmets, domāšanas zona, kā domāt par teātri, kā to analizēt, skatīties uz lomām, to visu Māra sevī nes. Ja ir iespēja aprunāties par to, kas ir izdarīts, tur var, protams, visu ko dzirdēt. Nu ne vienmēr glaimojošu, kas ir svarīgi," stāsta aktieris.

Izrāde "Žižeks. Pītersons. Gadsimta duelis" Jaunajā Rīgas teātrī
Izrāde "Žižeks. Pītersons. Gadsimta duelis" Jaunajā Rīgas teātrī

Kritiķes komentārs

"Man Žižeku un Pītersonu gribētos salīdzināt ar "Bītliem", respektīvi, kad domājam par "Bītliem", tad sakām, ka mums patīk visi "Bītli" vienādi, bet mums katram dziļi sirdī ir savs "Bītls". Pītersons un Žižeks, Kaspars Znotiņš un Vilis Daudziņš ir neatdalāmas vērtības, viņi viens otru papildina un veido šo cīņu un pretstatu sistēmu, uz kuras izrāde ir būvēta. Bet, man šķiet, ka Kaspara Znotiņa uzdevums izrādē ir sarežģītāks, tādā ziņā, ka viņa tēls ārēji, formas ziņā, nav tik interesants," komentē teātra kritiķe Ieva Rodiņa.

"Viņš ir uzbūvējis precīzu kopiju, šo mūsdienu personības atveidu, un šī ir absolūti intelektuāla loma. Domāšanas process par sevi, un tas ir fascinējoši, kā viņš šo lomu ir uzbūvējis, liekot noticēt tam, ka patiešām ir Džordans Pītersons. Mēs skatāmies uz aktieri, kurš ir saplūdis ar varoni," stāsta kritiķe.

Rodiņa atzīmē, ka abi aktieri ir arī izrādes līdzautori, kas savus tēlus ir uzbūvējuši no nulles. "No vienas puses, ir personīgā ieinteresētība, personīgā pieslēgšanās kā projekts, ar ko aktieris ir dzīvojis ļoti ilgi. No otras puses, ir ļoti augsta līmeņa tehnika uzbūvēt tēlu, padarīt to atpazīstamu un padarīt arī skatītājam pievilcīgu," uzsver Rodiņa.

"Spēlmaņu nakts" ceremonija un skatītāju balsojums

"Spēlmaņu nakts" šogad svin 30 gadu jubileju. Apbalvošanas ceremonija, kā ierasts, notiks Eduarda Smiļģa dzimšanas dienā, 23. novembrī, kurā noskaidrosim "Spēlmaņu nakts" skatuves naglu balvu laureātus 15 kategorijās, ko izvēlas profesionāla žūrija.

"Spēlmaņu nakts" ceremonijai tiešraidē varēs sekot līdzi LSM.lv, LTV un Latvijas Radio.

Papildus žūrijas balvu pasniegšanai ceremonijā sveiks arī trīs "Spēlmaņu nakts" skatītāju simpātijas finālbalsojuma favorītus – visvairāk skatītāju balsis saņēmušo 2022./2023. gada sezonas iestudējumu, aktrisi un aktieri.

2023. gadā "Spēlmaņu nakts" skatītāju simpātijas balsojums par labāko un iecienītāko aktrisi, aktieri un izrādi notiek divos posmos. Pirmajā posmā no 2. maija līdz 15. oktobrim Latvijas Teātra darbinieku savienība aicināja skatītājus novērtēt profesionālo teātru 2022./2023. gada sezonas iestudējumus un aktierdarbus Latvijas teātra katalogā Izrades.lv.

Šajā procesā pirmo reizi nominantus "Spēlmaņu nakts" skatītāju simpātijas balvām izvēlējās paši skatītāji – iepriekš skatītāju balsojumā interesenti tika aicināti balsot par žūrijas izvēlētajiem nominantiem.

Skatītāju pašu izvēlētie "Spēlmaņu nakts" 2022./2023. gada sezonas simpātiju balsojuma nominanti līdz 19. novembra pusnaktij piedalās finālbalsojumā portālā LSM.lv. Balsojuma dalībniekiem šogad ir iespēja laimēt divus ielūgumus uz "Spēlmaņu nakts" apbalvošanas ceremoniju.

"Spēlmaņu naktij" nominētie aktieri un aktrises

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti