Kultūras rondo

"Latvijas kods. Latvija šodien" - pieci dokumentālie stāsti par mums Latvijas TV

Kultūras rondo

Mārtiņš Gūtmanis iestudējis kopā ar domubiedriem veidotu izrādi "Zudušo skatu darbnīca"

Aleksandrs Maļikovs "Spēlmaņu naktij" nominēts par Klavdina lomu izrādē "Hamlets"

Aktieris ar konkrētu cilvēcisko stāju – «Spēlmaņu nakts» nominants Aleksandrs Maļikovs

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktieris Aleksandrs Maļikovs "Spēlmaņu nakts" balvai kategorijā "Gada aktieris" izvirzīts par Klavdina lomu izrādē "Hamlets"." Mans mērķis bija spēlēt precīzi, pēc tam smieklīgi, un lai pēc tam būtu briesmīgi, lai skatītājam ir šausmas," par lomu stāsta Maļikovs.

Izrādes "Hamlets" režisors Viesturs Kairišs iestudējumu Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī piesaka ar vārdiem: "Luga, kuras darbības vieta ir valsts, kura savus politiskos oponentus joprojām indē kā viduslaikos, un nepilnvērtības kompleksu nomākta viduvējība var kļūt par karali. Valsts, kura visas lietas dara pēdiņās un lietas nesauc īstajos vārdos. Varbūt tāda valsts nemaz neeksistē? Hamlets cenšas izdibināt patiesību zem melu, liekulības un puvuma fasādes. Bet viņš nekad nevar zināt, kur nākamreiz tiks uzklāta inde..."

"No vienas puses, tā ir parasta doma par to, ka, ja nebūtu ļauna, mēs nevarētu saprast, kas ir labs, no otras puses, tā ir liela viela pārdomām. Es varu pateikt, kas tieši man nepatīk pareizticībā. Mūsu personāžs izrādē ir pareizticīgais cilvēks un mēs par to runājam ar skatītājiem. Man nepatīk tas, ka tu vari izdarīt kaut ko sliktu, pēc tam palūgt piedošanu un dzīvot tālāk mierīgi un ar smaidu, prieku," skaidro  Aleksandrs Maļikovs.

Izrāde "Hamlets" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī
Izrāde "Hamlets" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī

Galvenais ļaundaris pasaulē

Uzsvērti politiskajā iestudējumā, ko veidojis režisors Viesturs Kairišs, Elsinora diezgan nepārprotami ir Putina Krievija un galvenajā lomā ir nevis Hamlets, bet slepkavnieciskais karalis Klaudijs jeb izrādes versijā – Klavdins. Aktieris skaidro, ka Klavdina tēls izrādē nes savu krustu, esot pārliecināts, ka viņam ir jābūt ļaundarim.

"Godīgi sakot, bija grūti, kad pēkšņi uzzināju, ka būšu Klavdins, es domāju, ka es spēlēšu Hamletu. Mēs ļoti daudz strādājām ar Viesturu un principā man piestāv Hamlets, tad mēs redzam Busels ir Hamlets, Maļikovs ir Klavdins, kā tā? Pēc tam es sapratu, kad uzzināju interpretāciju un Viestura domas par to, kā viņš iestudēs," skaidro aktieris.

"Uzreiz kā es sapratu, kas man būs jāspēlē, es drusku uztraucos, jo es biju pilsonības maiņas procesā. Tajā laikā es biju Krievijas pilsonis, jūs saprotat, kā tagad cilvēki dzīvo Krievijā un kādas problēmas varēja būt. Man jāspēlē cilvēku, kurš principā ir galvenais ļaundaris pasaulē, es drusku uztraucos," atklāj Maļikovs.

Izrāde "Hamlets" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī
Izrāde "Hamlets" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī

Runāt atklāti

Aktieris uzsver, ka viņā ir protests pret varu Krievijā un to, kas notiek valstī. "Man sāp par to, kas tagad notiek Krievijā un Ukrainā, man radinieki tur dzīvo. Tagad esmu gandrīz latvietis un problēmu nebija. Bija ļoti azartiski strādāt un ļoti interesanti. Mans mērķis bija spēlēt precīzi, pēc tam smieklīgi, lai pēc tam būtu briesmīgi, lai skatītājam ir šausmas," stāsta Maļikovs.

"Cilvēkiem, piemēram, mūsu teātrī un ne tikai mūsu teātrī joprojām ir bail, jo viņi domā, ka nedrīkst ņemt un runāt atklāti par cilvēku, kurš tagad Krievijā ir prezidents.

Dažreiz cilvēki saka – tu tā spēlēsi, tā nedrīkst, ko tu dari. Es atbildu, ka ļoti gribu pateikt savu protestu pret to, kas notiek Krievijā," uzsver aktieris.

"Man ir bail, esmu normāls cilvēks. Es laikā pēc pirmizrādes staigāju ar gāzes baloniņu, jo redzēju zālē dusmīgas sejas. Pirmizrādē, pēc tam otrajā izrādē, trešajā. Blakus ir priecīgas sejas ar smaidiem, bet daudz dusmīgu seju, interesanta enerģija," atklāj Maļikovs.

Skats no izrādes "Hamlets" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī. Pa kreisi – Aleksandrs Maļi...
Skats no izrādes "Hamlets" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī. Pa kreisi – Aleksandrs Maļikovs

Nākamais līmenis

Kuras lomas aktierim atstājušas nospiedumu? Kā pirmo būtisko lomu Maļikovs izceļ Raskoļņikova lomu vēl mācoties teātra institūta 4. kursā. "Neviens cilvēks negaidīja, ka es varēšu to izdarīt, un man tas bija nākamais līmenis," uzsver aktieris.

Maļikovs atminas arī pirms 13 gadiem iestudēto Ineses Mičules izrādi "Lietu kārtība", kurā piedalījies kā jaunais aktieris un pirmo reizi pilnībā uzņēmies atbildību par to, ko dara uz skatuves.

"Pirmo reizi es sapratu, ka es pats varu veidot lomu, varu savas domas nest uz skatuves, darīt tā, kā es domāju, ko es gribu, kādu raksturu un mainīt to procesā," atklāj Maļikovs.

Kurš režisors aktiera karjerā atstājis iespaidu? "Daudz režisoru, es negribu kādu aizmirstu, jo varbūt pēc tam nebūs man darba. Bet, protams, ļoti patika strādāt ar [Elmāru] Seņkovu, ar [Vladimiru] Nastavševu, Viesturu [Kairišu], protams, un viena režisore – Ļera Surkova, viņa iestudēja izrādi, kurā spēlēju es, Guna Zariņa un Gītis Ivanausks, ļoti interesanta izrāde," uzsver Maļikovs.

Aktieris stāsta, ka katru reizi iestudējot izrādi, viņam ir svarīgi vispirms dzirdēt pašam sevi, bet uzsver, ka šajā procesā var palīdzēt ikviens. "Ja tu esi atvērts, tad jebkurš cilvēks var tev palīdzēt, ne tikai kritiķis vai kolēģi, bet arī kāds kaimiņš, kurš bijis teātrī un teicis – es nesaprotu, kāpēc tu tieši to dari, un tu uzreiz vari kaut ko izlabot. Protams, ir viedoklis, ka es esmu mākslinieks un to tā redzu, bet tā ir utopija, es domāju," skaidro Maļikovs.

Izrāde "Hamlets" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī
Izrāde "Hamlets" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī

Kritiķes komentārs

"Es gribētu teikt, ka Aleksandrs Maļikovs ir viens no tiem aktieriem, kuru dēļ ir noteikti vērts iet uz Mihaila Čehova Krievu teātri un kura dēļ, manuprāt, ir lieks jautājums, vai šim teātrim Rīgā ir jāpaliek.

Aleksandrs Maļikovs ir aktieris, kurš ir ļoti veiksmīgi iekļāvies Latvijas kopējā teātra ainā," komentē teātra kritiķe Edīte Tišheizere.

Kritiķe uzsver, ka Maļikovam ir ļoti noteikta un konkrēta cilvēciskā stāja, un tas atspoguļojas arī viņa lomās uz teātra skatuves. "Šī loma [Klavdina] ir vienlaikus politiski precīza un vienlaikus tai ir ļoti daudz apakšslāņu – gan to, ko ir devis Šekspīrs, gan to, ko ir devis laikmets, kurā dzīvojam. Aleksandrs Maļikovs to ārkārtīgi precīzi izpilda, vienlaikus viņa Klavdins varētu būt, bet nav karikatūra," stāsta Tišheizere.

"Būdams gudrs aktieris viņš izmanto ļoti daudz fiziskās, ķermeniskās zīmes, ko vislabāk var saprast krievu skatītājs, kas ir arī citā informācijas telpā. Viņš ir ielicis daudz zīmes, kas ir atpazīstamas tieši viņa tautiešiem un kas vēl spēcīgāk veido šo politiski centrēto un fokusēto, vienlaikus ļoti cilvēcisko tēlu," uzsver kritiķe.

"Spēlmaņu nakts" ceremonija un skatītāju balsojums

"Spēlmaņu nakts" šogad svin 30 gadu jubileju. Apbalvošanas ceremonija, kā ierasts, notiks Eduarda Smiļģa dzimšanas dienā, 23. novembrī, kurā noskaidrosim "Spēlmaņu nakts" skatuves naglu balvu laureātus 15 kategorijās, ko izvēlas profesionāla žūrija.

"Spēlmaņu nakts" ceremonijai tiešraidē varēs sekot līdzi LSM.lv, LTV un Latvijas Radio.

Papildus žūrijas balvu pasniegšanai ceremonijā sveiks arī trīs "Spēlmaņu nakts" skatītāju simpātijas finālbalsojuma favorītus – visvairāk skatītāju balsis saņēmušo 2022./2023. gada sezonas iestudējumu, aktrisi un aktieri.

2023. gadā "Spēlmaņu nakts" skatītāju simpātijas balsojums par labāko un iecienītāko aktrisi, aktieri un izrādi notiek divos posmos. Pirmajā posmā no 2. maija līdz 15. oktobrim Latvijas Teātra darbinieku savienība aicināja skatītājus novērtēt profesionālo teātru 2022./2023. gada sezonas iestudējumus un aktierdarbus Latvijas teātra katalogā Izrades.lv.

Šajā procesā pirmo reizi nominantus "Spēlmaņu nakts" skatītāju simpātijas balvām izvēlējās paši skatītāji – iepriekš skatītāju balsojumā interesenti tika aicināti balsot par žūrijas izvēlētajiem nominantiem.

Skatītāju pašu izvēlētie "Spēlmaņu nakts" 2022./2023. gada sezonas simpātiju balsojuma nominanti līdz 19. novembra pusnaktij piedalās finālbalsojumā portālā LSM.lv. Balsojuma dalībniekiem šogad ir iespēja laimēt divus ielūgumus uz "Spēlmaņu nakts" apbalvošanas ceremoniju.

"Spēlmaņu naktij" nominētie aktieri un aktrises

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti