Ar puķēm pie tēta. Teātra aktualitāšu apskats

Īsts koris un neīsts diriģents, pēdējās iespējas un jaunas tūres sākums – gana plašs ir teātra notikumu klāsts, kas piesaka sevi kā galvaspilsētā, tā reģionos.

Ar puķēm pie tēta. Teātra aktualitāšu apskats
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Tēvs Klusums"

Aizvadītās nedēļas nogalē pirmizrādi piedzīvoja Valtera Sīļa pirmais iestudējums Liepājas teātra valdes locekļa statusā – Rasas Bugavičutes-Pēces luga "Tēvs Klusums". Faktu, ka dramaturģes tēvs ir kordiriģents Jānis Zirnis, Rasa Bugavičute-Pēce publiskoja pirms pāris gadiem, un šī luga ir viņas noslēguma darbs profesionālās doktorantūras studijās.

Valters Sīlis jau divas reizes ir iestudējis Rasas Bugavičutes-Pēces lugas, kuru pamatā ir biogrāfiski motīvi – "Puika, kas redzēja tumsā" ir viņas vīra Sanda Pēča bērnības un jaunības pieredzē balstīta luga, savukārt Igaunijas teātrī "Vaba Lava" tapušais darbs "Man bija brālēns" bija pašas Rasas atmiņas par brālēnu, kurš kļuva par Kauņas mafijas locekli un tika nošauts.

Izrāde “Tēvs klusums"
Izrāde “Tēvs klusums"

"Tēvs Klusums" ir izrāde, kas nav precīzi dokumentāla, bet parāda situāciju, kādā bijusi arī Rasa, – slavena cilvēka ārlaulības meitas sarežģīto ceļu pie tēva, konkurējot ar viņa ģimeni, koristiem, pielūdzējām un sabiedrību kopumā.

Lai arī tēlu biogrāfijas ir tikai iezīmētas, bet neatklājas izvērstā darbībā, abpusējā bikluma sajūta un grūtības atrast īstos vārdus satikšanās brīdī ir parādītas precīzi.

Izrādes pirmajā cēlienā dzied īsts koris "Laiks", kuru diriģē neīsts diriģents – aktieris Ģirts Krūmiņš, un šim "koncertam" pa vidu iemontētas galvenās varones atmiņas. Savukārt otrajā cēlienā amizantā precizitātē atainota pašdarbnieku balle ar dejām, atrakcijām un pīpēšanu pie stūra. Bez Ģirta Krūmiņa atzīmēšanas vērti ir arī Agneses Jēkabsones, Lauras Jerumas, Ineses Kučinskas aktierdarbi.  

Pēdējo reizi

Tuvākajās dienās  vairākām izrādēm ir atvadas no skatuves un tās var redzēt pēdējo reizi. 18. aprīlī Liepājas teātrī pēdējo reizi var redzēt Dmitrija Petrenko iestudēto Antona Čehova "Kaiju", bet pirmdien, 22. aprīlī, "Dirty Deal Teatro" pēdējo reizi dokumentāla izrāde "Neatlaidības spēles", kurā Daiga Gaismiņa atveido Latvijas Paralimpiskās komitejas prezidenti Daigu Dadzīti.

«Kaija» izrāde Liepājas teātrī. 02.2023.
«Kaija» izrāde Liepājas teātrī. 02.2023.

Dejas vērpete

Šīs nedēļas nogalē sākas dejas izrādes "Vērpete" tūre pa Latvijas pilsētām. "Vērpete", kuras pirmizrāde notika Starptautiskajā jaunā teātra festivālā "Homo Novus" 2015. gadā un saņēma "Spēlmaņu nakts" balvu, piedzīvoja atjaunojumu 2022. gadā. Sestdien, 20. aprīlī, izrādes plānotas Siguldā un Smiltenē, vēlāk aprīlī arī Krustpilī un Sabilē.

Dejas izrāde “Vērpete”
Dejas izrāde “Vērpete”

Izrādē mūziku spēlē vibrofonists Mārtiņš Miļevskis un ģitārists Rihards Lībietis. Izrādei nav sižeta, tā balstās uz divu ķermeņu savstarpēju rotāciju, kas tuvu stāvošos skatītājus savaldzina līdzīgi kā virpuļojošu dervišu griešanās.

Aspazija Dubultos

Visbeidzot ar teātri saistīts notikums Aspazijas mājā Dubultos ceturtdien, 18. aprīlī, pulksten 17.00. Gaidāma pavisam nelielas Aspazijas bērnu dzejas grāmatiņas atvēršana – "Lietus lāšu pasaciņas". To latviešu un krievu valodā izdevis Mihaila Čehova Rīgas krievu teātris saistībā ar tāda paša nosaukuma izrādi bērniem.  

Atdzejojusi Olga Pētersone, zīmējis Edgars Vētriņš, pasākumā piedalīsies pianiste Inna Davidova un tiek solīts kopīgi nodziedāt "Dzied circenītis aizkrāsnē".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti