Šonedēļ svētki. Ko nepalaist garām kultūras piedāvājumā?

4. maija kultūras programma apliecina, ka kultūra ir tā joma, kur vislabāk sajust, kas ir mūsu valsts dvēsele. Latvietis jau neteiks tā tieši, kas sāp, kas gruzd, kas iedvesmo. Smaidi socīšos dažiem ir vairogs, citiem pašreklāma, kas uzpucēta skaistam mirklim. Dzīves realitāte ir dažāda. Par to vērts atcerēties arī, klājot svētku galdautu. Brīvdienu kultūras izvēles iesaka kinokritiķe, "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Daira Āboliņa.

Nepalaidiet garām Latvijas filmu maratonu!

Pasauli uz gaismu virza pārgalvīgie un drosmīgie. Viens no viņiem ir režisors, dokumentālists Juris Podnieks. 

Divas režisores – Antra Cilinska un Anna Viduleja – vairākus gadus ir meklējušas Podnieka spēka nospiedumus pagātnē un šodienā: viņa dienasgrāmatās, nekad neredzētos privātos filmējumos un fotogrāfijās.

Filma "Podnieks par Podnieku. Laika  liecinieks" ir iekļauta  Nacionālā kino centra organizētajā 4. maija Latvijas filmu maratonā. Tas notiks visas dienas garumā kinoteātrī "Splendid Palace", pieķerot klāt arī nakts tumsiņu kinoteātra pagalmā, kur uz lielā ekrāna tiks demonstrēta digitāli restaurētā Jura Podnieka leģendārā filma "Vai viegli būt jaunam?".

Filmu maratonā notiks režisores Ineses Pavēnes leļļu īsfilmas "Burkāns neparastais" un režisores Dzintras Gekas dokumentālās filmas "Juris Jurjāns. Septiņas dienas ar gleznošanu, runāšanu un klusēšanu" pirmizrādes. Latvijas kino maratons 4. maijā notiek jau 20. reizi klātienē un jau vairākus gadus visā pasaulē tiešsaistē portālā filmas.lv. Ieeja un skatīšanās bez maksas.

Izcilākie literatūras pārstāvji vienkopus!

4. maijā Latvijas Televīzijas ēterā būs skatāma Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) 2024 ceremonija! Balva par nozīmīgu mūža ieguldījumu tiks pasniegta prozaiķei, dzejniecei un tulkotājai Margitai Gūtmanei, kura lielāko daļu savas dzīves pavadījusi Vācijā – trimdā, tagad dzīvo Krustpilī un ceļas naktīs, lai rakstītu. Daudzu izcilu latviešu dzejnieku: Čaka, Ziedoņa, Zālītes, Bērziņa daiļradi pasaule iepazina Margitas Gūtmanes tulkojumos.

LALIGABAS ceremonija atklās, kuri no tagadnes ievērojamākajiem autoriem saņems balvas. Labākais prozas darbs, iespējams, tāds, kuru lasīs nākamās paaudzes? 

Kurš rakstnieks tiks godināts? Kurš dzejas autordarbs tiks tulkots svešvalodās un viņa vārsmas kāds citēs no galvas?

Tāpat tiks godināti spilgtākie debitanti, tulkotāji un literatūrzinātnieki. Tas nozīmē, ka latvieši joprojām ir lasītāju tauta!

Filma par JRT 

5. maijā jums ir iespēja skatīties kino Jaunajā Rīgas teātrī (JRT)! Režisora Gata Šmita filma "Kur mājo teātris" ir par pēdējo gadu Lāčplēša ielā 25, pirms ēkā tika uzsākti rekonstrukcijas darbi.

Mēs visi zinām, ka tas ilga septiņus gadus un pa šo laiku izauga ne tikai jaunais JRT kurss, bet bija arī sāpīgi zaudējumi.

Filma žanriski tiek saukta par koncertfilmu. Tas ir, pateicoties Jēkaba Nīmaņa mūzikai, kurā ir gan smeldze, gan teātra enerģija. Filma aptver pēdējo gadu vēsturiskajā ēkā, bet ietver teātra pastāvēšanas pirmos 20 gadus ar jauniem un skaistiem aktieriem, tostarp Maiju Apini, Māri Liniņu, Regīnu Razumu. Filma ir emociju un notikumu kolāža, kurā ir vieta katram no mums – kā kino skatītājam ar savu JRT pieredzi. Protams, filma tiek rādīta jaunatklātajā teātra ēkā. Tātad – divi vienā! Tā vairs nekad nebūs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti