Kultūras rondo

"BDO jauno mākslinieku balvas 2023" ieguvusi Agate Tūna

Kultūras rondo

"Latvijas kods. Latvija šodien" - pieci dokumentālie stāsti par mums Latvijas TV

Branda loma Ievai Segliņai izvērtusies par dziļi transformējošu pieredzi

«Spēlmaņu nakts» nominante Ieva Segliņa – emocionāli atvērta un jūtīga aktrise

Dailes teātra aktrise Ieva Segliņa "Spēlmaņu nakts" balvai nominēta par titullomu izrādē "Brands" kategorijā "Gada aktrise", kā arī kategorijā "Gada aktrise otrā plāna lomā" – par Mātes Terēzes lomu izrādē "Pusnakts šovs ar Jūdu Iskariotu". "Man tas bija ļoti intensīvs, bet galu galā tik ārkārtīgi vērtīgs laiks, un es esmu pateicīga liktenim, ka man bija kritusi šī kārts," par iespēju veidot Branda lomu saka aktrise.

Dzīvība ir vienīgā likme, uz kuras vērts spēlēt, uzskata Brands – jaunais ideālists, Henrika Ibsena radītais mācītājs. "Dailes "Branda" jaunajā versijā viņš vairs nav tikai garīdznieks, bet jaunas ēras un jaunas domāšanas pravietis. Un viņš ir sieviete," pieteikts izrādes aprakstā. "Mūsdienās fanātiķi ne tikai sludina Dieva vēsti, viņi ir sarunu šovu vadītāji, radikāli politiķi un vājprātīgi ideologi. Viņi spēj iedvesmot un pat pārliecināt cilvēkus sekot. Kad guvuši jaunas atklāsmes – atkal visu iznīcināt. Jaunā, mūsdienīgā tulkojumā un īpašā, šim iestudējumam paredzētā adaptācijā "Brands" atgriežas uz Dailes teātra skatuves, vienlaikus sasaucoties ar leģendāro 1975. gada iestudējumu."

"Man bija dots gandrīz gads, pirms mēs praktiski ķērāmies pie iestudēšanas, un šo gadu es pavadīju cīņā ar sevi. Man vispār liekas, ka to ceļu es gāju paralēli Brandam. Kā Brands iet sevis pārvarēšanas ceļu, tā es gāju kā Ieva sevis pārvarēšanas ceļu, jo, saprotot ar emocijām, tā atbildība bija vājprātīga. Gan tas, ka tas ir kultūras kanons (Dailes teātra un režisora Arnolda Liniņa iestudējums "Brands" ir iekļauts Latvijas Kultūras kanonā – red.), gan tas, ka man blakus uz skatuves stāv Juris Strenga, gan tas, ka šī loma ir tāda loma, kuru tu nespētu pat savos sapņos iztēloties, ka tu varētu spēlēt," stāsta Segliņa.

Izrāde "Brands" Dailes teātrī
Izrāde "Brands" Dailes teātrī

Branda jautājumi

"Pirmkārt, tā ir vīriešu loma, un kaut kādi stereotipi, vai es to vispār drīkstu, vai es to varu, vai es to spēšu, tādi jautājumi man prātā bija ļoti daudz. Tad es sev pateicu tā – ja tu tagad ļausies tām bailēm, emocijām un atbildībai, tas būs ļoti muļķīgi, jo neizmantot šo iespēju līdz galam un pilnībā, tas būtu neprāts," skaidro aktrise.

Segliņa atklāj, ka tā bijusi liela laime strādāt ar tādu dramaturģisko materiālu, kas aptver daudz aktuālu tematu un ir literāri augstvērtīgs. "Man tas bija ļoti intensīvs, bet galu galā tik ārkārtīgi vērtīgs laiks, un es esmu pateicīga liktenim, ka man bija kritusi šī kārts," uzsver Segliņa.

"Es vispār novēlētu katram aktierim šādu izaicinājumu. Tādu izaicinājumu, kas satricina tavu pasauli, kas maina tavu redzējumu uz pasauli, kas spēj ietekmēt tavas domas.

Tu ļaujies šiem Branda jautājumiem. Es kā Ieva arīdzan gāju cauri šiem jautājumiem, ne tikai uzdevu tos kādam, skatītājam vai partnerim uz skatuves. Tam ir ļoti liela nozīme šobrīd manā turpmākajā ceļā. Šie jautājumi turpina nākt un mani tirdīt. Es ticu, ka tie arī ir tie jautājumi, kas kaut kādā veidā ved uz sevis attīstību, uz sava gara un prāta attīstību," uzsver Segliņa.

Izrāde “Brands”. Dailes teātris, režisors Viesturs Kairišs
Izrāde “Brands”. Dailes teātris, režisors Viesturs Kairišs

Neiznīkt ļaunumā

Aktrise stāsta, ka tas ir smags darbs – uzņemties atbildību pa savām domām, izvēlēm un nepakļauties pūļa priekšstatiem un viedokļiem. "Šīs domas ar mani ir arī šodien un tagad pasaulē skatoties. Es vēl joprojām nespēju noticēt tam, kas notiek, es nespēju noticēt, ka cilvēkos ir tik daudz ļaunuma, naida un es ticu, ka tam visam bāzē ir nemīlestības faktors un arī reliģijas, ticības faktors," spriež Segliņa.

"Ja pasaulē būtu viens radikālisms un tā nosaukums būtu cilvēkmīlestība, tad, manuprāt, mēs dzīvotu daudz labākā pasaulē.

Šobrīd ir sajūta, ka tas ir aizgājis kaut kādā tādā virpulī. Man ir sajūta, ka to vairs nevar apturēt. Kā šajā naidā pašam nenoslīkt, kā šajā ļaunumā pašam neiznīkt, tie ir mani galvenie šodienas jautājumi un, iespējams, es tos uzdodu, pateicoties Brandam," stāsta aktrise.

Kuras aktrises lomas atstājušas lielāko nospiedumu? "Pirmā, kas noteikti nāk prātā, ir "Kalpones" Viestura Meikšāna režijā, jo tas bija nozīmīgs atskaites punkts, kurā apjautu, kas ir absolūtā, visīstākā brīvība uz skatuves. Tam noteikti ir liela nozīme arī manos turpmākajos darbos, tas ir kaut kas, kas nāk man līdzi," skaidro Segliņa.

Aktrise kā nozīmīgu izceļ arī Raiņa lomu Viestura Kairiša izrādē "Smiļģis", kuras veidošana bijis sevis pārvarēšanas posms, kas nesis lielu atbildību.

Izrāde "Brands" Dailes teātrī
Izrāde "Brands" Dailes teātrī

Esi brīvs un nebaidies ne no kā

Kuri režisori aktrises karjerā atstājuši iespaidu? Kā pirmo Segliņa izceļ režisoru Dž.Dž. Džilindžeru, kurš pirmais aktrisei pavēra ceļu uz teātri un kuram pateicoties aktrise šobrīd var darīt to, ko mīl darīt.

"Es domāju, ka liela nozīme ir arī Mārtiņam Eihem pie kura es jau pirmajā iestudējumā "Eņģeļi Amerikā" sajutu tādu režisora radītu atmosfēru, kurā tu nebaidies ne no kā. Tas nāk mums katrā iestudējumā, kur mēs satiekamies, es atkal un atkal jūtu to sajūtu, ka tu esi brīvs un nebaidies ne no kā. Tam ir augļi, jo no četrām izrādēm pie Mārtiņa Eihes, kuros esmu bijusi, trīs lomas ir bijušas nominētas," stāsta Segliņa.

"Nevar nepieminēt arī Viesturu Meikšānu, "Kalpoņu" sakarā pavisam noteikti. Tas bija kaut kāds satricinošs atklājums man. Tā es varētu iet cauri visiem režisoriem un katrā no tiem atrastos kaut kas, ko esmu sev paņēmusi līdzi. Viesturs Kairišs, kurš ir absolūti traks cilvēks un kuram ienāk prātā dot man prātam neaptveramas iespējas un ļaut man tās piepildīt," uzsver aktrise.

Izrāde "Brands" Dailes teātrī
Izrāde "Brands" Dailes teātrī

Uzdot jautājumus sev

Kā viedoklī aktrise ieklausās? "Man noteikti tādi ir daži kolēģi, un es esmu priecīga, ka mēs esam blakus, esam tādas stutes un atskaites punkti viens otram. Mēs spējam no malas pateikt īstos vārdus, lai palīdzētu nokļūt uz ceļa," Dailes teātra kolēģu nozīmi uzsver Segliņa.

"Tas noteikti ir arī mans vīrs, Arturs Kūzkops. Patiesībā "Branda" sakarā man bija nosprausti mērķi, kurus es parasti sev pateicu iekšēji, bet kaut kā līdz galam es neticēju, ka tas var arī praktiski tik ļoti atsaukties. Es pirms iziešanas uz skatuves vienmēr sev saku, ka es runāju ne tikai ar saviem partneriem uz skatuves, bet ar katru, kas sēž zālē.

Tad tev iekšā ir sajūta, ka tu tik ļoti gribētu, ka cilvēki sēž zālē un uzdotu šos jautājumus sev, nevis vēro, kā tie nabaga cilvēki uz tās skatuves mokās, mēģinot uz tiem atbildēt," stāsta aktrise.

Aktrise atklāj, ka pēc izrādes "Brands" saņem ziņas sociālajos tīklos no skatītājiem, kuri dalās nevis ar vērtējumiem pa izrādi, bet ar saviem jautājumiem. "Tajā brīdī man izskrien skudriņas cauri un es aptveru, ka kaut kā tas ceļš ir pareizs, tātad tas strādā," uzsver Segliņa.

Izrāde "Brands" Dailes teātrī
Izrāde "Brands" Dailes teātrī

Kritiķes komentārs

"Man liekas, ka mēs Ievu Segliņu ierasti pazīstam kā tādu meitenīgu, trauslu, ļoti emocionāli atvērtu, jūtīgu aktrisi, un "Brands" ir loma, par kuru varētu sapņot jebkurš Latvijas teātra aktieris. Tādēļ šī iecere, ka šī lielā loma tiek uzticēta tieši šai aktrisei, tā bija viena no aizvadītās sezonas lielākajām intrigām," stāsta teātra kritiķe Ieva Rodiņa.

Kritiķe skaidro, ka Branda loma Ievai Segliņai ir ne tikai dzimuma izpratnē neparasta loma, bet arī aktrises līdzšinējā karjerā atšķirīga, pārsteidzoša un sarežģīta loma.

"Ar visu savu trauslo psihofiziku viņa iznes šīs lomas dziļumu, smagumu, izkāpināto nepiekāpību un bezkompromisu cīņu, iedvesmojot sabiedrību, mēģinot pārveidot pasauli.

Tieši šis kontrasts starp aktrises trauslumu un to spēku, kādu mēs redzam uz Dailes teātra lielās skatuves, tas ir tiešām tas fenomens, kādēļ šīs izrādes centrs ir tieši Ieva Segliņa," uzsver Rodiņa.

"Spēlmaņu nakts" ceremonija un skatītāju balsojums

"Spēlmaņu nakts" šogad svin 30 gadu jubileju. Apbalvošanas ceremonija, kā ierasts, notiks Eduarda Smiļģa dzimšanas dienā, 23. novembrī, kurā noskaidrosim "Spēlmaņu nakts" skatuves naglu balvu laureātus 15 kategorijās, ko izvēlas profesionāla žūrija.

"Spēlmaņu nakts" ceremonijai tiešraidē varēs sekot līdzi LSM.lv, LTV un Latvijas Radio.

Papildus žūrijas balvu pasniegšanai ceremonijā sveiks arī trīs "Spēlmaņu nakts" skatītāju simpātijas finālbalsojuma favorītus – visvairāk skatītāju balsis saņēmušo 2022./2023. gada sezonas iestudējumu, aktrisi un aktieri.

2023. gadā "Spēlmaņu nakts" skatītāju simpātijas balsojums par labāko un iecienītāko aktrisi, aktieri un izrādi notiek divos posmos. Pirmajā posmā no 2. maija līdz 15. oktobrim Latvijas Teātra darbinieku savienība aicināja skatītājus novērtēt profesionālo teātru 2022./2023. gada sezonas iestudējumus un aktierdarbus Latvijas teātra katalogā Izrades.lv.

Šajā procesā pirmo reizi nominantus "Spēlmaņu nakts" skatītāju simpātijas balvām izvēlējās paši skatītāji – iepriekš skatītāju balsojumā interesenti tika aicināti balsot par žūrijas izvēlētajiem nominantiem.

Skatītāju pašu izvēlētie "Spēlmaņu nakts" 2022./2023. gada sezonas simpātiju balsojuma nominanti līdz 19. novembra pusnaktij piedalās finālbalsojumā portālā LSM.lv. Balsojuma dalībniekiem šogad ir iespēja laimēt divus ielūgumus uz "Spēlmaņu nakts" apbalvošanas ceremoniju.

"Spēlmaņu naktij" nominētie aktieri un aktrises

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti