Kultūras rondo

Režisors Matīss Kaža teātrī debitē ar izrādi "Maigā vara"

Kultūras rondo

Ikviens no mums var rakstīt! Pārliecināta ir rakstniece Inga Žolude

Aktieris Miroslavs Blakunovs spilgti sevi parādījis Daugavpils teātrī izrādēs

Pats sev kritiķis – «Spēlmaņu nakts» nominants, aktieris Miroslavs Blakunovs

Aktieris Miroslavs Blakunovs "Spēlmaņu nakts" balvai kategorijā "Gada aktieris" izvirzīts par Busigina lomu režisora Edgara Māliņa izrādē "Vecākais dēls" Daugavpils teātrī. "Mēs ļoti precīzi izrunājām, izpētījām katru vārdu un atradām motivāciju katrā burtā. Ar tādu pieeju bija ļoti viegli saprast personāžu un satuvināties ar viņu," par darbu pie lomas stāsta aktieris.

"Vecākais dēls" ir viena no piecām padomju dramaturga Aleksandra Vampilova (1937-1972) sarakstītajām pilnmetrāžas lugām. Pēc jautras pasēdēšanas kafejnīcā Busigins un Silva nokavē pēdējo vilcienu un vēlā vakara stundā paliek uz ielas. Abiem salst un kārojas turpināt ballīti, taču neviens svešiniekus pie sevis neielaiž. Nekas cits neatliek - jāķeras pie kādas viltības. Kāpēc gan nenospēlēt pazudušā dēla atgriešanos? Busigins uzdodas par namatēva ārlaulības dēlu, taču vieglprātīgais joks pavēršas pret pašu viltvārdi – izrādās, ka no jauniegūtās ģimenes skavām izrauties nav nemaz tik viegli.

"Nedod dievs tādu cilvēku, kurš tic katram tavam vārdam – manuprāt, šī frāze atspoguļo visu, kas iekšēji notiek ar Busiginu visā izrādes laikā. Man kā cilvēkam, kā Miroslavam šī frāze liekas ļoti būtiska, jo meli nogalina mums kaut ko iekšā. Kad mēs melojam, tas sagrauj cilvēkus, kas tic meliem. Busigins saprot, ka tad, kad melo, viņš sagrauj sevi, bet redz, kas var notikt ar cilvēkiem, kuriem viņš melo," skaidro Blakunovs.

Miroslavs Blakunovs
Miroslavs Blakunovs

Miroslava Blakunova atveidotais tēls Vladimirs Busigins ir jauns cilvēks, kurš dzīvo ar māti un vecāko brāli un mācās medicīnas institūtā. Busigins iekļūst situācijā, kuras rezultātā grimst ar vien dziļākos melos un pats to pārdzīvo. "Viņam ir daudz lietu, kuras ir tuvas man kā cilvēkam, bet iedziļināties personāžā palīdzēja veids, kādā strādājām ar Edgaru Māliņu. Tā kā šis darbs bija kursa darbs, tad mums bija ilgs [tā dēvētais] galda periods. Mēs ļoti precīzi izrunājām, izpētījām katru vārdu un atradām motivāciju katrā burtā. Ar tādu pieeju bija ļoti viegli saprast personāžu un satuvināties ar viņu," stāsta aktieris.

"Darbs nebija sarežģīts, tas bija mierīgs, aizraujošs, jo pirmo reizi mēs tik ilgi strādājām ar tekstu, neejot uz skatuves, nedomājot par mizanscēnām, skatuvi. Dažreiz mēs improvizējām, bet mēs neko nefiksējām, katru reizi viss bija kā no jauna," atklāj Blakunovs.

Izrāde "Vecākais dēls" Daugavpils teātrī
Izrāde "Vecākais dēls" Daugavpils teātrī

Atrast un saprast personāžu

Kurš režisors aktiera karjerā atstājis iespaidu? "Ir grūti izcelt kādu vienu, jo katram režisoram ir sava pieeja, sava metode, kā viņš strādā ar aktieriem, ar materiālu. Katrs prasa no tevis kaut ko savu, kaut ko jaunu, ko nekad neesi darījis. Pat viens un tas pats režisors, strādājot pie dažādiem materiāliem, var uzvesties dažādi un pielietot citus paņēmienus," skaidro aktieris.

Blakunovs stāsta, ka katrs režisors maina viņu kā aktieri un kā cilvēku. Izrādes "Vecākais dēls" kontekstā aktieris uzsver, ka Edgars Māliņš viņam iemācījis, kā redzēt, atrast un saprast personāžu ar teksta palīdzību.

Kuras aktiera lomas atstājušas nospiedumu? "Neskatoties, vai tā ir pirmā, otrā vai trešā plāna loma, katra loma nes savu pieredzi, dod iespēju paskatīties uz pasauli, uz cilvēkiem, problēmām no citas puses un viedokļa. Katra nes kaut kādu izmaiņu kā cilvēkā," secina Blakunovs.

Izrāde "Vecākais dēls" Daugavpils teātrī
Izrāde "Vecākais dēls" Daugavpils teātrī

Galvenais kritiķis – es pats

Aktieris skaidro, ka viņam nav nedz sapņu, nedz mīļākās lomas, un uzsver, ka viņam ir veicies, ka katra, pat mazākā loma ir bijusi ļoti interesanta. "Pagaidām visgrūtākā man ir topošā loma – Makbets, tā ir angļu valodā, un pagaidām ar šo es jūtu grūtības, jo baidos salauzt Šekspīra valodu ar savu angļu valodu un spēli," atklāj Blakunovs.

Blakunovs skaidro, ka, pirmkārt, ieklausās režisora viedoklī, pēc tam sievas viedoklī, jo to bieži vieno līdzīgas sajūtas, labprāt ieklausās arī citos viedokļos, tomēr uzsver, ka neviens cits nevar labāk saprast iekšējos procesus kā viņš pats. "Galvenais kritiķis esmu es pats," uzsver Blakunovs.

"Spēlmaņu nakts" ceremonija un skatītāju balsojums

"Spēlmaņu nakts" šogad svin 30 gadu jubileju. Apbalvošanas ceremonija, kā ierasts, notiks Eduarda Smiļģa dzimšanas dienā, 23. novembrī, kurā noskaidrosim "Spēlmaņu nakts" skatuves naglu balvu laureātus 15 kategorijās, ko izvēlas profesionāla žūrija.

"Spēlmaņu nakts" ceremonijai tiešraidē varēs sekot līdzi LSM.lv, LTV un Latvijas Radio.

Papildus žūrijas balvu pasniegšanai ceremonijā sveiks arī trīs "Spēlmaņu nakts" skatītāju simpātijas finālbalsojuma favorītus – visvairāk skatītāju balsis saņēmušo 2022./2023. gada sezonas iestudējumu, aktrisi un aktieri.

2023. gadā "Spēlmaņu nakts" skatītāju simpātijas balsojums par labāko un iecienītāko aktrisi, aktieri un izrādi notiek divos posmos. Pirmajā posmā no 2. maija līdz 15. oktobrim Latvijas Teātra darbinieku savienība aicināja skatītājus novērtēt profesionālo teātru 2022./2023. gada sezonas iestudējumus un aktierdarbus Latvijas teātra katalogā Izrades.lv.

Šajā procesā pirmo reizi nominantus "Spēlmaņu nakts" skatītāju simpātijas balvām izvēlējās paši skatītāji – iepriekš skatītāju balsojumā interesenti tika aicināti balsot par žūrijas izvēlētajiem nominantiem.

Skatītāju pašu izvēlētie "Spēlmaņu nakts" 2022./2023. gada sezonas simpātiju balsojuma nominanti līdz 19. novembra pusnaktij piedalās finālbalsojumā portālā LSM.lv. Balsojuma dalībniekiem šogad ir iespēja laimēt divus ielūgumus uz "Spēlmaņu nakts" apbalvošanas ceremoniju.

"Spēlmaņu naktij" nominētie aktieri un aktrises

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti