Kultūras rondo

Latvijas Nacionālā baleta simtgadē uz skatuves atgriežas iestudējums "Veltīgā uzmanība"

Kultūras rondo

Ir svarīgi svinēt Lāčplēša dienu. Studijā tiekas četri radošie ļaudis - zemessargi

Atdzimšanas loma. Inga Misāne-Grasberga izrādē "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos"

Niansēta un spilgti sievišķīga aktrise – «Spēlmaņu nakts» nominante Inga Misāne-Grasberga

Par Ligitas lomu Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra izrādē "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos" Inga Misāne-Grasberga izvirzīta "Spēlmaņu nakts" balvai kategorijā "Gada aktrise". "Es viņu gribu dzīvu. Ne tikai ļaut viņai dzīvai plūst, bet arī saglabāt to, ka viņa ne tikai tagad, pašreiz, bet arī skatītājiem paliek atmiņās dzīva," par Ligitas lomu stāsta aktrise.

Izrāde "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos" ir patiess stāsts par vienas ģimenes vairākām paaudzēm, kas piedzīvojušas vienu no baisākajiem totalitārā režīma noziegumiem – 1941. un 1949. gada izsūtīšanas no toreizējās Padomju Latvijas uz Sibīriju. "Deportācijām pakļauto stāsti ir tik līdzīgi – mainās darbojošās personas, bet izsūtījuma laiks, vieta, beztiesiskums ir tie paši. Aukstajos Sibīrijas plašumos spēja izdzīvot tie, kuri sirdī nesa cilvēkmīlestību un ticību atgriešanās brīnumam," teikts izrādes aprakstā.

"Darbs pie šīs lomas bija bagāts emocionāli; laiks, ko es veltīju šim darbam, kaut arī tie bija divi mēneši, bija tā, ka es ieguldīju visu savu gribu, vēlēšanos, savu interesi, lai izpētītu gan laiku, gan pēc iespējas vairāk par cilvēkiem, kuri to ir piedzīvojuši. Šis periods bija krāšņs, strādājot ar režisori Lauru [Grozu] un ar maniem brīnišķīgajiem partneriem no Čehova teātra," atklāj Misāne-Grasberga.

Izrāde "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos"
Izrāde "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos"

Viss ir gaistošs

Aktrise uzsver režisores Dzintras Gekas ieguldījumu izrādes tēmas izpētē, veidojot gan filmas, gan rakstot un izdodot grāmatas. Gekas apkopotos faktus un stāstus Misāne-Grasberga lasījusi un no tiem iedvesmojusies Ligitas lomas veidošanas procesā. Bet galvenais materiāls izrādei bija Sandras Kalnietes grāmata "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos", skaidro aktrise.

"Mums bija kopīga "Zoom" saruna, kurā daļa no kolektīva satikās un arī man bija iespēja pieslēgties. Es uzdevu viņai jautājums, un viņa teica – zināt, es varu personīgi tikties, tad es to uzķēru un mēs sarunājām satikties. Tas bija vislielākais, kas man palīdzēja lomai," stāsta Misāne-Grasberga.

"Es viņu gribu dzīvu. Ne tikai ļaut viņai dzīvai plūst, bet arī saglabāt to, ka viņa ne tikai tagad, pašreiz, bet arī skatītājiem paliek atmiņās dzīva.

Tas, kas apvieno mani un šo darbu, ir pats sākums, kurā es saku – es esmu te, tagad, pēc mirkļa es būšu bijusi te, tieši tāpat kā tagad, viss ir gaistošs," uzver aktrise.

"Mums, cilvēkiem, nepatīk vērot citu ciešanas, mēs gribam redzēt to, kurš cīnās un ir gan cīņas spēka pilns, gan viņam ir kāds mērķis. Tādiem cilvēkiem mēs arī gribam sekot līdzi, bet tie, kuri paliek konstantā ciešanu brīdī, nekur netiek. Ne skatītājs tiek, ne šī loma, tēls. Man bija svarīgi, ka ir pāri visam kaut kas, un, tā kā ar režisori vienojāmies, ka šī ir mīlestība, tad tā ir tā, kas dzen un dzina strādāt uz šo tālāko virzību uz mīlestību, uz gaišo. Tā mīlestība izpaužas it visur, tu vari atrast mīlestību gan dabā, gan attiecībās ar mammu, gan vienkārši rakstot vēstules, mīlestība pret vīrieti, mīlestība pret bērnu, tas ir pāri tam," saka Misāne-Grasberga.

Izrāde "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī
Izrāde "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī

Sajust režisoru

Kuri režisori aktrises karjerā atstājuši iespaidu? "Es gribu palikt pie tā, ka mans režisors ir kaut kur tālu, tālu, kuru es gribu kādreiz satikt. Man šķiet, es esmu visus iespējamos jau satikusi, kurus esmu vēlējusies un kuri ar mani ir vēlējušies strādāt. Šī pieredze ar tik daudziem režisoriem ir bijusi neaptverama un nenovērtējama pieredze," stāsta aktrise.

Misāne-Grasbera atklāj, ka katrs režisors no viņas kā aktrises ir kaut ko izvilcis ārā un tikpat ieguldījis no sevis. "Ko es esmu vienmēr centusies pēc vistīrākās sirdsapziņas un godīgi izdarīt – vienmēr sajust režisoru un viņa vēlmi piepildīt, bet, lai tas neiet šķērē ar manējo. Es domāju, ka katrs režisors, kurš ar mani ir strādājis, ir šajā sarakstā, tāpēc paldies," teic aktrise.

Izrāde "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī
Izrāde "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī

Iet pa trauslu ledu

Kuras aktrises lomas atstājušas lielāko nospiedumu? Misāne-Grasberga stāsta, ka ikviena loma viņā ir atstājusi labu nospiedumu, un skaidro, ka, viņasprāt, saņemtā atzinība gan skatuves debijā, gan par otrā plāna lomu izrādē "Mežainis" ar "Spēlmaņu nakts" balvām ir pamatota. "Tagad es esmu nominēta kā gada aktrise, un to es nezinu, vai saņemšu, bet esmu gandarīta, ka esmu tikusi šajā statusā. Šī loma joprojām atstāj manī lielu nospiedumu," atklāj Misāne-Grasberga.

Aktrise skaidro, ka galvenais atskaites punkts un viedoklis, kurā ieklausīties, ir viņas vīrs, aktieris Gundars Grasbergs. Tāpat būtiska ir arī atzinība no režisora un viņa komandas puses. "Pēc šī pēdējā iestudējuma man vislielākais kompliments bija no Sandras [Kalnietes] radiem, izrādās, Ligitas krustmeita bija klāt un skatījās, viņa arī pateica daudz labu vārdu. Tas bija vissvarīgākais, jo tad, kad tu aiztiec kāda dzīvi, ir jābūt ļoti uzmanīgiem neiedomāties to par savu, – tā ir viņu dzīve.

Tas aktiera uzdevums ir kā pa trauslu ledu ejams, tu nedrīksti sadragāt, tu nedrīksti to apspļaut, apdubļot, es to mēģināju ar lielu pietāti izdarīt," uzsver Misāne-Grasberga.

Izrāde "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī
Izrāde "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī

Kritiķes komentārs

Teātra kritiķe Gundega Saulīte aktrises Ingas Misānes-Grasbergas darbu izceļ kā atdzimšanas lomu pēc aiziešanas no Latvijas Nacionālā teātra un parādīšanās Mihaila Čehova teātrī, kas bija vienlaikus intriģējoši, gan atnesa lielu prieku skatītājiem. "Tas patiešām ir dziļš, vērienīgs un ārkārtīgi cilvēciskām niansēm bagāts darbs," uzsver Saulīte.

"Inga izrādē runā divās valodās, tas ir tāds profesionāls priekšnoteikums, varētu teikt. Izrādes ansamblis ir ļoti uzteicams, bet Ligitas lomas tēlotāja Inga Misāne-Grasberga izceļas ar jūtu un pārdzīvojumu dažādību, niansētību un ļoti spilgtu sievišķību. Tā gaišā sievišķības stīga, kas ir šajā lomā un ar ko viņas ir tik radniecīgas ar Veroniku Plotņikovu, kas tēlo Ligitas māti, tā ienes papildu dimensiju, jo ne jau par vienu likteni un ne jau tikai par mūsu tautas likteni ir šī izrāde. Tā ir arī slavas dziesma stiprajām sievietēm," skaidro kritiķe.

"Spēlmaņu nakts" ceremonija un skatītāju balsojums

"Spēlmaņu nakts" šogad svin 30 gadu jubileju. Apbalvošanas ceremonija, kā ierasts, notiks Eduarda Smiļģa dzimšanas dienā, 23. novembrī, kurā noskaidrosim "Spēlmaņu nakts" skatuves naglu balvu laureātus 15 kategorijās, ko izvēlas profesionāla žūrija.

"Spēlmaņu nakts" ceremonijai tiešraidē varēs sekot līdzi LSM.lv, LTV un Latvijas Radio.

Papildus žūrijas balvu pasniegšanai ceremonijā sveiks arī trīs "Spēlmaņu nakts" skatītāju simpātijas finālbalsojuma favorītus – visvairāk skatītāju balsis saņēmušo 2022./2023. gada sezonas iestudējumu, aktrisi un aktieri.

2023. gadā "Spēlmaņu nakts" skatītāju simpātijas balsojums par labāko un iecienītāko aktrisi, aktieri un izrādi notiek divos posmos. Pirmajā posmā no 2. maija līdz 15. oktobrim Latvijas Teātra darbinieku savienība aicināja skatītājus novērtēt profesionālo teātru 2022./2023. gada sezonas iestudējumus un aktierdarbus Latvijas teātra katalogā Izrades.lv.

Šajā procesā pirmo reizi nominantus "Spēlmaņu nakts" skatītāju simpātijas balvām izvēlējās paši skatītāji – iepriekš skatītāju balsojumā interesenti tika aicināti balsot par žūrijas izvēlētajiem nominantiem.

Skatītāju pašu izvēlētie "Spēlmaņu nakts" 2022./2023. gada sezonas simpātiju balsojuma nominanti līdz 19. novembra pusnaktij piedalās finālbalsojumā portālā LSM.lv. Balsojuma dalībniekiem šogad ir iespēja laimēt divus ielūgumus uz "Spēlmaņu nakts" apbalvošanas ceremoniju.

"Spēlmaņu naktij" nominētie aktieri un aktrises

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti