Kultūras rondo

Kameroperā "Monstera Deliciosa" sieviešu stāsti par augiem savijas ar dzīvesstāstiem

Kultūras rondo

"Esmu tagad noņēmies dzīvot mākslai". Jāzepa Grosvalda retrospekcija LNMM

Bezbailīga aktrise un viņas izaicinošā loma. Inese Pudža

Absolūti bezbailīga – «Spēlmaņu nakts» nominante, aktrise Inese Pudža

Aktrise Inese Pudža "Spēlmaņu nakts" kategorijā "Gada aktrise" nominēta par Ausmas lomu Valtera Sīļa izrādē "Mammu!" "Dirty Deal teatro". "Viņa kaut kur ir asa, šerpa, bet viņa tieši tāpat mīl, viņa grib, lai viņu mīl, viņa grib, lai pret viņu attiecas labi," par Ausmas lomu izrādē stāsta aktrise Inese Pudža.

"Šis darbs man bija izaicinošs, es ilgi Valteram mēģināju prasīt, vai tu tiešam gribi, ka es visu izrādi noguļu tajā gultā, ka es nevienā brīdī pat sēdus nepieceļos. Viņš teica – nē, Ines. Es maksimāli centos attālināt to laiku, kurā man iekāpt tajā gultā, jo sapratu, ka tad, kad apguļos, tad tas darbs tur sākas," skaidro Inese Pudža.

Viņa cīnās, grib un vēlas

Aktrises atveidotā Ausma visu izrādi nekustīgi guļ gultā, viņai nedaudz kustas viena roka, un viņa nedaudz spēj atcelt galvu no spilvena. "Kaut kāda daļa teksta tapa pa ceļam, kamēr tapa izrāde, un mēs par daudz ko runājām. Valteram bija ļoti skaidra vīzija, ko viņš grib, kādus notikumus, kādā kontekstā tas ir," atklāj Pudža.

Izrāde "Mammu!" "Dirty Deal Teatro"
Izrāde "Mammu!" "Dirty Deal Teatro"

"Mēs daudz runājām saistībā ar raksturu, ka viņa nevar nomierināties par kaut kādām lietām, ka viņa nav pieņēmusi kaut kādas lietas, nav sev atzinusi, kaut ko nevar sev piedot. Pat ja viņa ir fiziski iesprostota, viņa garīgi nesamierinās. Tā arī ir tā grūtākā komponente, kas man ir izrādē, ka man jāspēj stāstu izstāstīt, cik ļoti viņa cīnās, grib un vēlas," skaidro aktrise.

Pudža atklāj, ka personīgi svarīga vieta izrādē viņai ir pateikšanās skatuves partnerei Indrai Briķei, kura Ausmu pabaro ar putru: "Tā "paldies" pietrūkst daudz kur ikdienā." 

Ausma ir skarba, bet aktrise uzsver, ka ne vienmēr skarbumam ir jābūt ar negatīvu noskaņu: "Viņa kaut kur ir asa, šerpa, bet viņa tieši tāpat mīl, viņa grib, lai viņu mīl, viņa grib, lai pret viņu attiecas labi, viņai ir bijuši sapņi, kas nav piepildījušies, viņa ir spējīga paskatīties uz sevi ar humoru. Tāds pilnasinīgs cilvēks." 

Lomas, kas atstāj nospiedumu

Aktrise uzsver, ka ir ļoti pateicīga, ka viņai ir bijusi iespēja strādāt pie daudz un dažādiem režisoriem: "Sākot ar pedagogiem, kas ir Māra Ķimele, Anna Eižvertiņa, Edmunds Freibergs, Regnārs Vaivars, šobrīd Indra Roga, jo es studēju maģistrantūrā. Ārkārtīgi mīļš režisors man ir Fēlikss Deičs. Viens no tiem, kas man ir palīdzējis un turpina palīdzēt ir Pēteris Krilovs, lai gan neesmu viņa studente; tad, kad parunā ar Pēteri, vienmēr nomierinies un saproti, ka būs labi."

Izrāde "Mammu!" "Dirty Deal Teatro"
Izrāde "Mammu!" "Dirty Deal Teatro"

Vairākas lomas pie Vladislava Nastavševa aktrises karjerā ir bijušas tās, kas ir atstājušas nospiedumu. "Sākot ar Katrīnu [izrāde "Pērnpavasar negaidot" Nacionālajā teātrī], arī Jūlijas jaunkundze [izrādē "Jūlijas jaunkundze" Valmieras Drāmas teātrī] , pie Indras [Rogas] "Zojas dzīvoklī", pie Ineses Mičules "Vaidelotē", pie Fēliksa Deiča loma "Dzimtā", pie Māras Ķimeles mana pirmā loma profesionālajā teātrī izrādē "Sala", kur es biju čigānu meitene Helēna, [..]," stāsta aktrise.

Viņa atzīmē, ka ieklausās katrā viedoklī un joprojām lasa arī kritiķu recenzijas, neskatoties uz to, cik patīkami vai nepatīkami tas var būt: "Protams, tu nekad nevari atdalīties no sava meistara, un es vienmēr iestudējumu procesā domāju, ko teiktu Māra [Ķimele]. Tāpat arī par Fēliksu [Deiču] joprojām domāju, par Pēteri Krilovu. Tādiem grandiem teātrī, tiem es uzticos visvairāk, tāpēc, ka vērtēšanā ļoti bieži daudz ko apraksta no ārpuses, un tas iekšējais darbs, ko katrs režisors vai aktieris dara, reizēm ir līkumotāks un sarežģītāks," skaidro Pudža.

Kritiķa komentārs

"Inese Pudža ir viena no tām aktrisēm, kura, manuprāt, ir absolūti bezbailīga. Tā ir viena no tām īpašībām, kas mani pārsteidz jebkurā aktierī, bet Inese spēja līst tādos savas psihes dziļumos, kur var redzēt visu, kas vien cilvēkā ir iespējams, tas man vienmēr ir raisījis ārkārtīgi dziļu cieņu un apbrīnu," komentē teātra kritiķe Edīte Tišheizere.

Tišheizere uzsver, ka Valtera Sīļa izrādē "Mammu!" Inese nospēlē teju neiespējamo – vienlaikus fiziski vecu, pilnīgi nekustīgu cilvēku un nenovecojušo dvēseli, kas šajā ķermenī ir ieslēgta. "Viņa nospēlē to jauno dvēseli, to veco cilvēku, kurš samierinās un pieņem šīs fiziskās pazemošanas, un vienlaikus kaut kā ļoti precīzi iziet nevis piedzimšanas, bet nomiršanas–piedzimšanas ceļu. Un to visu var tajā izrādē nolasīt. Kā viņa mirdama piedzimst citā eksistences formā. Tas ir apbrīnojams aktierdarbs, " uzsver kritiķe.

"Spēlmaņu nakts" ceremonija un skatītāju balsojums

"Spēlmaņu nakts" šogad svin 30 gadu jubileju. Apbalvošanas ceremonija, kā ierasts, notiks Eduarda Smiļģa dzimšanas dienā, 23. novembrī, kurā noskaidrosim "Spēlmaņu nakts" skatuves naglu balvu laureātus 15 kategorijās, ko izvēlas profesionāla žūrija.

"Spēlmaņu nakts" ceremonijai tiešraidē varēs sekot līdzi LSM.lv, LTV un Latvijas Radio.

Papildus žūrijas balvu pasniegšanai ceremonijā sveiks arī trīs "Spēlmaņu nakts" skatītāju simpātijas finālbalsojuma favorītus – visvairāk skatītāju balsis saņēmušo 2022./2023. gada sezonas iestudējumu, aktrisi un aktieri.

2023. gadā "Spēlmaņu nakts" skatītāju simpātijas balsojums par labāko un iecienītāko aktrisi, aktieri un izrādi notiek divos posmos. Pirmajā posmā no 2. maija līdz 15. oktobrim Latvijas Teātra darbinieku savienība aicināja skatītājus novērtēt profesionālo teātru 2022./2023. gada sezonas iestudējumus un aktierdarbus Latvijas teātra katalogā Izrades.lv.

Šajā procesā pirmo reizi nominantus "Spēlmaņu nakts" skatītāju simpātijas balvām izvēlējās paši skatītāji – iepriekš skatītāju balsojumā interesenti tika aicināti balsot par žūrijas izvēlētajiem nominantiem.

Skatītāju pašu izvēlētie "Spēlmaņu nakts" 2022./2023. gada sezonas simpātiju balsojuma nominanti līdz 19. novembra pusnaktij piedalās finālbalsojumā portālā LSM.lv. Balsojuma dalībniekiem šogad ir iespēja laimēt divus ielūgumus uz "Spēlmaņu nakts" apbalvošanas ceremoniju.

"Spēlmaņu naktij" nominētie aktieri un aktrises

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti