Kultūras rondo

"Rīgas Laiks" ar filozofa dvēseli divās paaudzēs ir vairāk nekā žurnāls

Kultūras rondo

"Nēsājamā atmiņa un ķermeņa tehnikas" - projekts ar daudzslāņainu naratīvu centrā "Kim?"

Agnese Budovska "Spēlmaņu naktij" nominēta par lomu izrādē "Naži vistās"

«Spēlmaņu nakts» nominante Agnese Budovska – aktrise, kas panāk hipnotisku iespaidu

Aktrise Agnese Budovska "Spēlmaņu nakts" balvai "Gada aktrise" nominēta par Jaunās sievas lomu izrādē "Naži vistās" Latvijas Nacionālajā teātrī. "Katrs darbs, no vienas puses, ir kā sala, ka liekas, ka esi atrauts no visas realitātes un tev tagad ir jāmēģina ielauzties kādā svešā pasaulē," par izrāžu veidošanu stāsta aktrise.

Izrāde "Naži vistās" Ingas Tropas režijā ir stāsts par šķietami klasisku situāciju – trīs cilvēkiem, viņu instinktiem un jūtām. Zemnieks Viljams aizsūta savu jauno sievu pie dzirnavnieka Gilberta samalt graudus. Vārdi, ko runā Gilberts, pamodina sievietē pavisam citus vārdus. Viņa pirmoreiz cenšas izteikt to, ko jūt, un vārdi kļūst par ieroci, ne mazāk asu kā nazis, ko mājas pavarda turētāja ietriec vistā, gatavojot maltīti vīram.

Līdzīga tikai pati sev

Par Jaunās sievas lomu izrādē "Naži vistās" Agnese Budovska stāsta: "Jau pašā lugas sākumā jaunā sieviete saka: "Es neesmu līdzīgam nekam citam, tikai pati sev," un to viņa saka, nesaprazdama un nezinādama, kas ar viņu notiks. Valodiski viņai salīdzinājums ir svešs – tu esi kā tīrums. Kā tas ir, ka esmu kā tīrums? Es neesmu tīrums. Kā tas var būt? Zeme, melns, slapjš, netīrs, es neesmu tīrums. Vīrs viņai mēģina pateikt to vārdu – "kā"."

"Paiet laiks, kamēr viņa saprot, ka ir kaut kas vairāk. Tātad es varu dzīvot ne tikai sataustāmajā un reālajā pasaulē, bet es varu lietām piešķirt kaut ko, kas ir manā iztēlē. Pirmā reize, kad viņa saka, ka kaut kas ir "kā", ir, kad viņa raksturo, kā viņas vīrs ēd, viņa saka: "Tu ēd kā zirgs," stāsta aktrise.

Agnese Budovska izrādē "Naži vistās" Latvijas Nacionālajā teātrī
Agnese Budovska izrādē "Naži vistās" Latvijas Nacionālajā teātrī

Tuvoties lugas autoram

Aktrise atklāj, ka ar izrādi "Naži vistās" pirmo reizi bijusi tik intensīvā procesā, kurā visi komandas biedri nodarbojas ar lomu tapināšanu. "Režisore bija ļoti atsaucīga mūsu idejām. Mēs gan vairākkārt centāmies viņas pirmo ideju īstenot, tad visu laiku atsitāmies pret dažādām grūtībām, kuras tomēr nebija pārvaramas. Tad mēģinājām paši, arī vēlreiz tulkojām to lugu un visādos veidos cīnījāmies. Likās, ka mums maksimāli jātuvinās autoram, cik iespējams," uzsver Budovska.

"Sajūta ir, ka cilvēki tur sarunājas trīssimts vārdos, bet katru reizi tas vārds var nenozīmēt to pašu. Viss ir jāsaprot pēc konteksta vai intonācijas, vai sajūtas, kas tobrīd ir cilvēkam, kas to vārdu pasaka,"

atklāj aktrise. Budovska skaidro, ka lugas "Naži vistās" kodols ir cieši saistīts ar sievietes seksualitāti un to, ka jaunā sieviete nav piedzīvojusi mīlestību un maigumu. Savukārt jaunās sievas gados vecākajam vīram ir seksuāla rakstura problēmas, kuras viņa, būdama nevainīga meitene, nespēj atpazīt.

"Mūsu izrādes beigās jaunā sieviete ir stāvoklī, un tas ir atvērts jautājums – no kā? Bet tam arī īsti vairs nav nozīmes," atklāj Budovska.

Izrāde "Naži vistās"
Izrāde "Naži vistās"

Katrs darbs ir kā sala

Kuri režisori aktrises karjerā atstājuši iespaidu? "Katram režisoram ar savām cilvēciskajām īpašībām un raksturu ir bijusi nozīme. Sākot ar Annu Eižvertiņu ar kuru mums akadēmijā bija daudz darbu kopā, Pēteri Krilovu un Edmundu Freibergu, Anitu Sproģi. Turpinoties darbam teātrī ar viesrežisoriem – Andžejs Bubeņs, tālāk Elmārs Seņkovs. Es nevaru iedomāties, no kura es kaut ko neesmu mācījusies," uzsver aktrise.

To, vai izrāde ir veiksmīga vai mazāk veiksmīga, nenosaka tikai režisors, atklāj Budovska, tas ir "zvaigžņu salikums", kas veido visu kopumu.

"Katrs darbs, no vienas puses, ir kā sala, ka liekas, ka esi atrauts no visas realitātes un tev tagad ir jāmēģina ielauzties kādā svešā pasaulē. No otras puses, tās salas tie ūdeņi savieno un vēja plūsmas, tas viss ir saistīts," spriež aktrise.

Izrāde "Naži vistās"
Izrāde "Naži vistās"

Aktieris kā mākslinieks un amatnieks

Kuras aktrises lomas atstājušas lielāko nospiedumu? "Viens posms ir saistīts ar otru, jo es nevarētu nospēlēt to, ko esmu nospēlējusi, ja es nebūtu spēlējusi lomas iepriekš," teic Budovska. Aktrise skaidro, ka aktiera darbs ir ne tikai mākslinieka, bet arī amatnieka darbs, kurā ar darbu var panākt labākus rezultātus.

""Naži vistās" ir liela loma, un man tur bija iespēja izpausties tādā personības ziņā. It kā tur ir tēls, bet tajā pašā laikā to kopēt būtu visai sarežģīti.

Ne velti teātris pieņēma lēmumu šo izrādi nopauzēt, nevis "ielecināt" kādu citu aktrisi un turpināt spēlēt. Jebkurš no mums, kas tur esam, ja kāds no mums tiktu aizstāts, tā būtu pilnīgi cita izrāde. Mēs esam pārāk maz, lai to varētu uztvert par tādu aizstājamu vienību," uzsver aktrise.

Agnese Budovska teic, ka darbā ir perfekcioniste un tādēļ sev ir arī lielākais kritiķis. "Mums bija brīnišķīgs klasiskās dejas pasniedzējs Iļja Vlasenko, kurš vienmēr atgādināja, ka lielā skatuve ir ļoti skaudīga un greizsirdīga, un tā ir taisnība, to es esmu pārbaudījusi un novērojusi. To nevar darīt ar vienaldzīgu attieksmi, ir jābūt lielai atdevei, un tikai tad skatuve var dot pretim," skaidro Budovska.

Aktrise atbalstu teātrī gūst pie kolēģiem, pieminot Lolitu Cauku un Ingu Misāni-Grasbergu, kuras spēj no malas novērtēt un palīdzēt.

Agnese Budovska izrādē "Naži vistās" Latvijas Nacionālajā teātrī
Agnese Budovska izrādē "Naži vistās" Latvijas Nacionālajā teātrī

Kritiķa komentārs

"Agnese Budovska vispār man šķiet absolūti maģiska aktrise, uz kuru man vienmēr ir interesanti skatīties. Viņa panāk pilnīgi hipnotisku iespaidu, katru reizi uz ekrāna un skatuves," komentē teātra kritiķe un zinātniece Līga Ulberte.

Ulberte uzver, ka Jaunās sievas loma ir īpaši izaicinoša, jo aktrisei, kura ir izglītota, inteliģenta un apveltīta ar bagātu personību, ir jāspēlē sieviete, kura ir analfabēte un kuras pieredze ir veidojusies ļoti šaurā telpā. "Agnese panāk, ka nokrīt jebkāds izglītības, inteliģences, zināšanu, civilizācijas filtrs un paliek vienkārši tāda tīra, īsta, mulsinoši neparasta sievietes dvēsele. [..] Tieši absolūtā tīrība, it kā šķietamā civilizācijas neskartība, kas ir šajā varonē, mani fascinē visvairāk šajā konkrētajā Agneses Budovskas lomā," skaidro Ulberte.

"Spēlmaņu nakts" ceremonija un skatītāju balsojums

"Spēlmaņu nakts" šogad svin 30 gadu jubileju. Apbalvošanas ceremonija, kā ierasts, notiks Eduarda Smiļģa dzimšanas dienā, 23. novembrī, kurā noskaidrosim "Spēlmaņu nakts" skatuves naglu balvu laureātus 15 kategorijās, ko izvēlas profesionāla žūrija.

"Spēlmaņu nakts" ceremonijai tiešraidē varēs sekot līdzi LSM.lv, LTV un Latvijas Radio.

Papildus žūrijas balvu pasniegšanai ceremonijā sveiks arī trīs "Spēlmaņu nakts" skatītāju simpātijas finālbalsojuma favorītus – visvairāk skatītāju balsis saņēmušo 2022./2023. gada sezonas iestudējumu, aktrisi un aktieri.

2023. gadā "Spēlmaņu nakts" skatītāju simpātijas balsojums par labāko un iecienītāko aktrisi, aktieri un izrādi notiek divos posmos. Pirmajā posmā no 2. maija līdz 15. oktobrim Latvijas Teātra darbinieku savienība aicināja skatītājus novērtēt profesionālo teātru 2022./2023. gada sezonas iestudējumus un aktierdarbus Latvijas teātra katalogā Izrades.lv.

Šajā procesā pirmo reizi nominantus "Spēlmaņu nakts" skatītāju simpātijas balvām izvēlējās paši skatītāji – iepriekš skatītāju balsojumā interesenti tika aicināti balsot par žūrijas izvēlētajiem nominantiem.

Skatītāju pašu izvēlētie "Spēlmaņu nakts" 2022./2023. gada sezonas simpātiju balsojuma nominanti līdz 19. novembra pusnaktij piedalās finālbalsojumā portālā LSM.lv. Balsojuma dalībniekiem šogad ir iespēja laimēt divus ielūgumus uz "Spēlmaņu nakts" apbalvošanas ceremoniju.

"Spēlmaņu naktij" nominētie aktieri un aktrises

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti