Kultūras ziņas

Mediņskolas audzēkņu džeza vakari kultūras centrā "Atmoda"

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Leļļu teātris vēl netiek izremontētajās telpās

Kavējas Leļļu teātra ēkas nodošana ekspluatācijā – atklāšanu pārceļ uz decembri

Latvijas Leļļu teātra atjaunotās ēkas nodošana ekspluatācijā ir aizkavējusies, tādēļ 11. novembrī plānotā teātra atklāšana pārcelta uz 15. decembri, liecina paziņojums teātra mājaslapā.

"Galvenais iemesls ir nodošanas termiņi, sakarā ar to, ka Valsts ugunsdrošības dienests atklāja dažas nepilnības. Mēs viņas šobrīd novēršam un šī te novēršana aizņem mazāk laika, nekā papīru sakārtošana," skaidroja Latvijas Leļļu teātra direktors un režisors Mārtiņš Eihe.

"Rekonstrukcijas darbi Latvijas Leļļu teātrī ir sekmīgi noslēgušies, un šobrīd aktīvi turpinās ēkas nodošana ekspluatācijā. Šajā procesā nereti jāveic nelieli uzlabojumi un precizēšanas darbi, lai nodrošinātu ēkas atbilstību visiem drošības un regulējošajiem standartiem. Šobrīd norisinās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta inspekcijas un norādīto precizējumu veikšana, kurus plānots pabeigt tuvāko divu nedēļu laikā. Mūsu uzmanības centrā ir bērnu drošība, tādēļ rūpīgi strādājam pie ugunsdrošības jautājumiem un uzskatām to par augstāko prioritāti. Prognozējam, ka kolektīvs varēs atgriezties atjaunotajās Leļļu teātra telpās sākot ar 2023. gada 1. decembrī," norādīja VAS "Valsts nekustamie īpašumi" valdes locekle Jeļena Gavrilova.

Uzsākot būvdarbus pirms 110 gadiem celtajā ēkā, kurā remonts nav bijis vismaz pēdējos 30 gados, atklājās, ka ar sākumā iecerēto ventilācijas un apkures sistēmas remontu būs krietni par maz. "Siju vietā tika izmantoti divi vagondēļi, kas bija tikai sanagloti kopā un uz tā turējās viss jumts. Tur, kur atradās direktora kabinets, tām sijām netika veikta hidroizolācija un kabinets principā turējās uz kases. Viss bija nopuvis," atklāja Eihe.

Atjaunotajā teātra ēkā saglabāta daļa vēsturiskā interjera. Uzlabota piekļuve cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Lielajā zālē mainīts skatītāju izvietojums, tagad tajā ir par 41 vietu mazāk. Savukārt mazajā zālē pacelti griesti un tā pielāgota "black box" funkcijām.

Atgriešanos mājās – vēsturiskajā ēkā Baronā ielā – Leļļu teātris bija paredzējis svinēt ar divām pirmizrādēm – "Sibīrijas haiku" un "Sivēnam pa pēdām". Šobrīd abu izrāžu pirmizrādes tiek plānotas janvārī.

Izrādes, kuru norise bija plānota Krišjāņa Barona ielas ēkā laika posmā no 11. novembra līdz 14. decembrim (visas Lielās zāles izrādes un iestudējums "Sivēnam pa pēdām"), tiek pārceltas uz vēlāku laiku, aicinot skatītājus sekot līdzi informācijai teātra mājaslapā par pārcelto izrāžu norises datumiem. Biļetes būs iespējams mainīt un atgriezt, ja teātra piedāvātais datums nebūs piemērots.

Šobrīd plānots, ka abas atceltās pirmizrādes skatītājus sasniegs janvārī, bet ēkas atklāšana varētu notikt 15. decembrī ar iestudējuma "Riekstkodis un Žurku ķēniņš" pirmizrādi.

KONTEKSTS:

Latvijas Leļļu teātris savā vēsturiskajā ēkā Barona ielā nav darbojies kopš 2021. gada, kad tur uzsākti rekonstrukcijas darbi. Būvdarbu laikā par teātra pagaidu mājām kļuva Rīgas Latviešu biedrības nams.

Būvdarbu mērķis ir paaugstināt energoefektivitāti un uzlabot energovadību Latvijas Leļļu teātra ēkā Kr. Barona ielā. Vienlaikus būtiski plānots uzlabot ēkas estētisko un tehnisko stāvokli, lai tā organiskāk iekļautos pilsētvidē. Projektā paredzēts ēkai siltināt ārsienas, cokolu, bēniņus un jumtu, nomainīt logus un koka ārdurvis, modernizēt esošo siltummezglu, pārbūvēt un modernizēt apkures sistēmu, rekonstruēt esošo ventilācijas sistēmu. Plānots, ka veiktie rekonstrukcijas darbi un energoefektivitātes pasākumi palielinās komforta līmeni Latvijas Leļļu teātra telpās. Teātra darbinieki iegūs komfortablāku un pozitīvāku darba vidi, bet skatītājiem būs patīkamāk apmeklēt izrādes. Iecerēts, ka ne mazāk kā par 31% gadā samazināsies izmantotā siltumenerģija, tādējādi teātris varēs maksāt mazāk par komunālajiem pakalpojumiem (siltumu un elektrību) un ietaupīt finanšu līdzekļus.

Projekta izmaksas ir 3 677 255,12 eiro, ar PVN.

Ēka Krišjāņa Barona ielā 16/18, Rīgā, ir kultūras un vēsturiska vērtība. Pēc arhitekta Ernesta Poles projekta 1911. gadā celtajā divstāvu ēkā ir atradies kino, aptieka, grāmatu spiestuve un zīmogu darbnīca, kafejnīca un vairākas tirgotavas. Ēkas ekspluatācija tika sākta 1924. gadā. Kopš 1944. gada te darbojas Latvijas Leļļu teātris. Nelielā ēka atrodas UNESCO Pasaules kultūras mantojuma objekta "Rīgas vēsturiskais centrs" aizsardzības zonā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti