Labrīt

Dzīve bez robežām. Jolanta Cihanoviča ar sievu nolēmā pārcelties uz Beļģiju

Labrīt

"Latvijas dzelzceļš" saskata iespēju šoruden iesaistīties Ukrainas graudu pārvadāšanā

Nogriezts grāvmalēs: siguldiete Ārija Bērze radījusi dižpuzuri

Nogriezts grāvmalēs. Kā tapa siguldietes Ārijas Bērzes dižpuzuris

Tapis ārpus jebkādiem projektiem un termiņiem, tikai ar pašas aizrautību un neatlaidību – tāds ir Ārijas Bērzes veidotais gigantiskais puzuris, kas līdz 25. augustam ieņēmis goda vietu uz kultūras centra "Siguldas devons" lielās skatuves.

Mākslas skolotāja Ārija Bērze uz "Siguldas devona" skatuves nostājusies zem pašas darinātā puzura. Tas ir patiešām milzīgs – 4,5 metrus augsts un tikpat plats. Saldi smaržo pēc siena.

Ārija Bērze ar dižpuzuri
Ārija Bērze ar dižpuzuri

Vaicāta par izmantotajiem materiāliem, Ārija Bērze stāsta: "Principā – graudzāles. Dažādas. Gadiem ilgi tās esmu pētījusi. Savērt ir viena lieta, bet tās ir trauslas, netur nekādu slodzi. Otrs, graudzālēm tik gari – 20–30 centimetru – posmi jau ir problēma."

Garajām konstrukcijām viņa izmanto koka līstītes. Puzuris ir savērts uz parastiem spolīšu diegiem, atklāj autore. Salmi sagriezti līdz milimetra precizitātei, lai būtu līdzsvars. Ne pret vienu skolēnu Ārija Bērze neesot bijusi tik stingra kā pret sevi.

"Katrs "puzurists" jau ir atradis kaut ko, ar ko strādā. Mana kolēģe – ar kviešiem. Vizuāli ideālākie ir auzas – zeltaini, skaisti, bet ļoti neizturīgi. Pamatā man patīk ciesa. Tāda graudzāle, kas aug visās grāvmalās, kur nav nopļauts. Ļoti izplatīta. Niedrveidīga, tikai mazāka un smalkāka. Pietiekami stingra, pietiekami gari posmi," skaidro Ārija Bērze, kura pati nepieciešamās graudzāles arī griezusi: "Jā, katrai paklanos, nogriežu."

Kaltēšana, atlapošana, mērcēšana, griešana, vēlreiz kaltēšana. Savēršana esot tikai trešdaļa procesa. Puzura segmenti tapuši Ārijas Bērzes vienistabas dzīvoklī Siguldā. Piekārt to "Siguldas devonā" talkā nākusi mazmeita un vedekla.

"Te ir deviņi braucieni ar manu mašīnu," atklāj Ārija Bērze. Vaicāta, kur tik milzīgu konstrukciju uzglabājusi, viņa atteic: "Dziļa līdzjūtība tiem, kam es pieslānīju bēniņus, visas savas iespējamās telpas…!"

Pirms nepilniem 10 gadiem divas reizes Adventes laikā Ārijas Bērzes darināts puzuris jau rotāja Dailes teātra foajē Rīgā.

Ārija Bērze ar dižpuzuri
Ārija Bērze ar dižpuzuri

Ginesa rekorda cienīgajam puzurim nonākt "Siguldas devonā" palīdzējusi nejauša saruna ar Ārijas Bērzes audzēkni Līvu Ziediņu, kura šeit ir mākslas projektu vadītāja. Siguldas pašdarbniekiem pēc Dziesmu svētkiem ir pauze, un skatuve pašlaik ir brīva. Trāpījums desmitniekā – puzura apmeklētāji pēc bilžu parādīšanās sociālajos tīklos nāk viens pēc otra.

77 gadu vecumā skolotāja Ārija Bērze ir aizgājusi pensijā, un dižpuzuri gatava papildināt ar jauniem segmentiem. Tikai viena problēma, viņa smejas – jau šajā izmērā augusta beigās nezinot, kur to likt.

Ārija Bērze ar dižpuzuri
Ārija Bērze ar dižpuzuri

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti