Kultūras ziņas

Papīra objekti Pārdaugavā

Kultūras ziņas

19 mākslinieku "spēle" galerijā "Daugava"

Umurgu pieskandinās diksilends

Umurgu pieskandinās diksilends

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Limbažu  novada Umurgā 28.jūnijā notiks 3. Starptautiskais diksilendu festivāls, kas pulcēs septiņus dalībniekus, tai skaitā viesus no Lietuvas un Čehijas.

Klasiskā džeza paveida diksilenda aizsākumi meklējami 20.gadsimta sākuma Amerikas Savienotajās Valstīs, bet arī Latvijā ir mākslinieki, kuri darbojas augstā līmenī.

Mājīgā Jāņa Asara ielas nama pagrabiņā vienkopus mēģina diksilenda apvienības "Sunny Groove Dixi" un "Sapņu komanda". Mūzikas stila, ko varētu dēvēt par džeza vectētiņu, nosaukums cēlies no Amerikas dienvidu štatu apzīmējuma "Dixie lands".

Diksilends radās kā pūtēju orķestru gājieni pēc dievkalpojumiem svētdienās Ņūorleānā. Dievkalpojums ir beidzies, visi ir ļoti priecīgi un visi dodas tālāk, tā teikt, uz klubu svinēt svētdienu," stāsta diksilenda "Sapņu komanda" vadītājs, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas docents, klarnetists Indriķis Veitners.

Starptautiskais diksilendu festivāls Umurgā ir pirmais un pagaidām vienīgais diksilenda mūzikas stila sarīkojums Latvijā un Baltijā. Agrāk šis klasiskā džeza paveids Latvijā nav īpaši popularizēts, kaut arī ir mākslinieki, kuri darbojas augstā līmenī. 1. Starptautiskais diksilendu festivāls Umurgā notika 2012.gadā.

Šogad mēs pirmo reizi rīkojam divus koncertus – dienas koncerts ir bez maksas. Līdz ar to jebkurš, kurš nezina, kas ir diksilends, kurš baidās no šī drausmīgā vārda, var atnākt un paklausīties. Ja iepatīkas , un es neticu, ka nevar neiepatikties, noteikti iepatiksies, tad var nākt uz vakara maksas koncertu, kur būs ārzemju viesi," saka festivāla rīkotājs Armands Leimanis.

Kā vēstīts, Diksilendu festivālā Umurgā 28.jūnijā dienas koncertā plkst. 15 uzstāsies diksilendi "Sigulda" un "Lemisele", kā arī Nacionālo Bruņoto spēku štāba orķestra diksilends. Savukārt festivāla vakara koncertā plkst. 19 muzicēs "Sunny Groowe Dixie" un "Sapņu komanda" no Rīgas, kā arī "Dixxieband" no Lietuvas un "Brass Band" no Čehijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti