Senās mūzikas festivālā skanēs itāļu, vācu un franču baroka skaņdarbi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem un 10 mēnešiem.

Trešdien sākas Starptautiskais Senās mūzikas festivāls, kas notiek jau 19.reizi un ir klausītāju ļoti iemīļots. Pirmās trīs dienas festivāls skanēs Rīgā, bet sestdien pārcelsies uz Rundāles pili, kur sagaida ļoti piesātināta programma. Akcents festivālā būs uz itāļu, vācu un franču baroka mūziku, un izpildītāju vidū būs arī spoži viesmūziķi no Vācijas un Itālijas.

Festivālu trešdienas vakarā ievadīs koncerts Rīgas Svētā Jāņa baznīcā, kurā skanēs baroka laika šedevrs - itāliešu komponista Pergolēzi „Stabat Mater”. To atskaņos orķestris "Collegium Musicum Rīga", Rīgas Doma zēnu koris, diriģēs Mārtiņš Klišāns, solisti būs Elīna Šimkus un Sergejs Jēgers.

Sergeju Jēgeru dzirdēsim arī piektdien koncertā Rīgas Domā, kur viņš muzicēs gregorisko dziedājumu koncertā kopā ar ansambli „Schola Cantorum Riga”. „Pēc septiņu gadu pārtraukuma es atkal dziedāšu ar „Schola Cantorum Riga”. Tas ir diezgan liels izaicinājums arī man. Pavisam savādāka mūzika. Tā skanēs sveču gaismā, gandrīz pilnīgā tumsā,” stāsta Jēgers.

Kā stāsta Guntars Prānis, gregorisko dziedājumu koncertā sevišķa loma būs Latvijā reti dzirdamam instrumentam - rata lirai. „Šis instruments ir uzbūvēts Anglijā pēc viduslaiku angļu rata liras parauga. Latīņu valodā to sauc 'sinfonia', jo tas apvieno sevī trīs elementus: viens ir burdona skanējums, otrs ir melodijas skaņa un trešais - ir iespējams arī piesist līdzi ritmu,” skaidro Prānis.

Rīgā kopumā notiks četri festivāla koncerti, bet sestdien festivāls pārcelsies uz Rundāles pili, kur visas dienas garumā piedāvās daudzveidīgu programmu. Viss sāksies ar pasākumu bērniem. Vispirms viņiem būs iespēja nogrimēties, izveidot baroka laika frizūras, piedalīties kādā spēlē un pēc tam baudīt uzvedumu „Pasaka par kurpnieksievu un zelta kurpēm”.

Baroka orķestris „Collegium Musicum Rīga” Rundāles pilī savukārt iedzīvinās Kurzemes galma mūzikas atmosfēru. Skanēs ļoti interesanta Latvijā tapusi baroka mūzika, tostarp Kurzemes hercogistes galma komponista Franča Ādama Feihtnera vijoļkoncerts, kas ir svaigi restaurēts. „Vijoļkoncertu mēs orķestrī restaurējām no driskām. Bija saglabājusies tikai viena ļoti sliktas kvalitātes kopija, kuru pārrakstījis kādreiz ne-mūziķis. Bet tas koncerts ir tik ārkārtīgi skaists un itālisks, ka es tiešām iesaku to dzirdēt,” saka „Collegium Musicum Rīga” vadītājs Māris Kupčs.

Itāļu baroka šedevru koncertu Rundālē piedāvās orķestris „Sinfonietta Rīga”. Orķestra vadītājs Normunds Šnē ir ļoti gandarīts, ka šī koncerta viesis būs ievērojamais baroka vijolnieks Enriko Onofri no Itālijas. „Enriko Onofri ir viens no šīs dienas vadošajiem baroka meistariem. Mūziķis, kurš visu savu dzīvi velta tam, lai tuvotos savā daiļradē lielajiem komponistiem, kas dzīvojuši tik tālu pagātnē. Uzaicinot viņu, mēs, protams, likām uzsvaru uz itāļu baroka šedevriem - Korelli, Vivaldi un Džeminiāni darbiem,” norāda Šnē.

Senās mūzikas festivālu noslēgs orķestra „Kremerata Baltica” koncerts Rundāles pils dārzā, kura viesis būs jau pagājušajā vasarā Latvijas publikas iemīļotais un sirsnīgi sveiktais itāļu čella virtuozs Mario Brunello.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti