Panorāma

Sākusies Finanšu izglītības nedēļa

Panorāma

«Venēcijas tirgotājs» Nacionālajā teātrī

Operzvaigzne Maija Kovaļevska koncertēs Rīgā

Operzvaigzne Maija Kovaļevska koncertē Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

"Man vienmēr ir svētki dziedāt Rīgā, dziedāt savā pilsētā," atzina operzvaigzne Maija Kovaļevska, pirms Verdi operas koncertiestudējuma izsakot cerību, ka publikai "Simona Bokanegras" uzvedums patiks. Dziedātājas attiecības ar Verdi mūziku un operu sieviešu lomām ir īpaša.

Amēlijas lomu Verdi operā "Simons Bokanegra" Metropolitēna opera Maijai Kovaļevskai piedāvāja jau pirms četriem gadiem. Jau toreiz partnerībā ar Plasido Domingo. Tas bija ļoti vilinoši, taču viņas skolotāja Mirella Freni uzskatīja, ka šai sarežģītajai lomai Maija vēl nav pietiekami nobriedusi, un ieteica nogaidīt. Dziedātāja paklausīja, kaut arī pati atzīst, ka atteikt tik īpašam piedāvājumam nav bijis viegli.

Tagad apstiprinās, ka lēmums bijis pareizs. Dziedātāja pati sajūt, ka tikai tagad ir gatava Verdi operu lomām un viņai atkal piedāvāta sadarbība ar Plasido Domingo – šoreiz Vīnes Valsts operā, uz kurieni viņa dosies tūlīt pat pēc koncertizpildījuma Rīgā.

"Man ir liels prieks, ka pirmo reizi es Verdi dziedāšu tieši Rīgā, savā dzimtenē. Šī loma man ir ļoti tuva. Man šķiet, ka tur var sevi parādīt no ļoti dažādām pusēm - gan lirismu, gan dramatismu un romantismu," lomas nozīmi raksturoja operdziedātāja. "Tiešām šis tēls ir tik daudzkrāsains, ka man ir prieks uzstāties un dziedāt."

Operu "Simons Bokanegra" uz Lielās Ģildes skatuves piektdien Maija Kovaļevska izdziedās kopā ar pasaulē slaveno itāļu baritonu Vittorio Vitelli, kurš ir Plasido Domingo rīkotā konkursa "Operalia" laureāts. Maija Kovaļevska viņu raksturo kā izcilu Verdi mūzikas interpretu: "Īsts baritons. Tiešām piemērotāks nevar būt, gan šai lomai, gan vispār Verdi kā tādam. Viņa balsij ir gan plūdums, gan līnija, gan legato, gan arī balss spēks, kas ir vajadzīgs šīs autoritātes - dodža - lomā".

"Operas karaliene un dievišķais itālis," - tā šo radošo savienību nodēvēja šī koncertizpildījuma organizators, Siguldas Opermūzikas svētku rīkotājs Dainis Kalns.

Tā būs vislabākā dāvana, kāda vien var būt Verdi 200 gadu jubilejā, un šai operai ir pirmatskaņojums Latvijā. Viņa nav skanējusi Latvijā tāpēc, ka prasa ļoti, ļoti izcilus izpildītājus. Šoreiz ir tā laime, ka vienā laikā uz Rīgu var atbraukt trīs izcili solisti," norādīja Dainis Kalns.

Trešais zvaigžņotajā sarakstā būs gruzīnu tenors Badri Maisuradze. Iestudējumu kuplinās arī operdziedātāji Krišjānis Norvelis, Armands Siliņš un Ričards Mačanovskis, kamerkoris "Ave sol" un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģenta Aleksandra Viļumaņa vadībā.

Līdz šim Maija Kovaļevska izpildījusi Verdi operu ārijas, taču visu Verdi operu dzied pirmo reizi. Tas dziedātājam esot liels izaicinājums, jo Verdi operas pieprasa gan balss, gan personības briedumu: "Tādēļ es ilgi gaidīju līdz Verdi repertuāram, un es domāju šobrīd ir pienācis īstais brīdis, ka mana balss ir arī mainījusies, palikusi lielāka un kuplāka, un tādēļ es jūtos gatava šai lomai. Otrs - protams, ir vajadzīga laba tehnika, vokāli ir diezgan grūta šī loma. Bet manai balsij tā ir ļoti piemērota, un es jūtos tiešām kā zivs ūdenī".

Jau 17. februārī Maija Kovaļevska Amēlijas lomu dziedās pirmizrādē Vīnes Valsts operā un viņas skatuves partneris titullomā būs Plasido Domingo.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti