Kultūras ziņas

Kino par dubultspiegu un viņa meitu

Kultūras ziņas

Vernera Lazdāna "Personas kods"

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijai – 100

Mūzikas akadēmija ieskandinās savu simtgadi ar koncertu Doma laukumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Vasaras izskaņā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijai (JVLMA) gaidāmi īpaši svētki – augstskolas simtgades sezonas atklāšana. 16. augustā plkst. 21.00 Doma laukumā Rīgas svētku ietvaros mūzikas mīļotāji tiek aicināti uz koncertu “Pāri”.

Nākamā mācību gada garumā Mūzikas akadēmija paredzējusi veselu simtgades svinību pasākumu sēriju. Būs, piemēram, kamerorķestra „Accademia Baltica” koncerts, starptautisks kordiriģentu konkurss, lielais jubilejas koncerts, absolventu salidojums un kamermūzikas maratons.

Rektors Guntars Prānis par Mūzikas akadēmijas simtgadi
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

„Mūzikas akadēmija tika dibināta gandrīz kopā ar Latvijas valsti un bija blakus visos Latvijas valstij nozīmīgajos notikumos. Mūsu pārliecība ir arī, ka Mūzikas akadēmija sniedza savu artavu, lai stiprinātu Latvijas mīlestību un atklātu jaunus talantus. Un tieši ar šo domu mēs gribētu svinēt veselas sezonas garumā, jo vienā pasākumā nav iespējams ietilpināt tās krāsainās, kontrastējošās lietas, ko mēs šeit darām. Jubilejas sezona solās būt ļoti dinamiska, interesanta. Es gribētu teikt, ka katrs varēs sev tajā ko atrast,” stāsta JVLMA rektors Guntars Prānis.

Ieskaņas koncertā 16. augustā Doma laukumā Jura Joneļa režijā un Maijas Rozenfeldes scenogrāfijā savīsies vēsture un mūsdienas, uz skatuves kāps divi stilistiski atšķirīgi un spilgti kolektīvi - JVLMA Baroka orķestris (mākslinieciskais vadītājs Māris Kupčs) un JVLMA un Rīgas Doma kora skolas (RDKS) bigbends (mākslinieciskais vadītājs Dāvis Jurka).

Koncertā piedalīsies solisti no Latvijas un ārzemēm – Elīna Šimkus, Ilze Grēvele-Skaraine, Terēze Gretere, Monta Martinsone (soprāni), Rinalds Kandalincevs (baritons), Maija Kļaviņa, Kristīne Stumbure (traversflautas), Mauro Pinčaroli (lauta, Itālija), Kārlis Vanags, Indriķis Veitners (saksofoni), Madars Kalniņš (klavieres), Dominiks Višņausks (trompete, Lietuva), Evilena Protektore (vokāls) un Nefs Irizarī (ģitāra, Puertoriko). Koncertu vadīs Latvijas Nacionālā teātra aktieris Uldis Siliņš.

JVLMA 100. jubilejas sezonas ieskaņas koncerta “Pāri” koncepcija un nosaukums tapis, pateicoties JVLMA pirmā rektora, komponista Jāzepa Vītola citātam: “Mūsu pienākums ir piedāvāt savus plecus tiem, kas pēc mums nāk, lai tie mūsu augumu pāraugtu, mums pāri celtos.”

Koncerta pirmajā daļā izskanēs tādi senās mūzikas šedevri kā Georga Frīdriha Hendeļa Uvertīra no Svītas Nr.2 “Mūzika uz ūdens”, Morganas ārija no operas “Alčīna”, Džona Daulenda “Come again, sweet love doth now invite”, Johana Sebastiana Baha Badinērija no Svītas Nr.2, Johana Ādama Gillera duets no komiskās operas “Medības”, Johana Ādama Hillera kantāte “Ta simtaa Dzeesma” un citi.

Koncerta otrā daļa veltīta visjaunākajai latviešu džeza mūzikai, kuru autori ir JVLMA un RDKS mācībspēki. Līdz ar saulrietu izskanēs Madara Kalniņa “Calling for light”, “Speech day” un “Lec dārzā”, Kārļa Vanaga “Identitātes-Pārliecība” un “Around the World”, Gunāra Rozenberga “Linda”, Evilenas Protektores “Giving Up” un Viktora Ritova “Mysterious Story”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti