Mirāžas džeza orķestris muzicēs kopā ar holandiešu harmoniku virtuozi Hermīni Duerlo

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem un 5 mēnešiem.

Piektdien, 20.novembrī, Rīgā viesojas viena no Eiropas labākajām harmoniku virtuozēm - Hermīne Deurlo no Holandes. Viņa uzstāsies kultūras pilī "Ziemeļblāzma" un muzicēs kopā ar Mirāžas džeza orķestri. Hermīne Deurlo sniedz koncertus visā pasaulē, skatītājus apburot ar savu meistarīgo un izsmalcināto harmoniku spēli. Deurlo repertuārā galvenokārt ir džeza kompozīcijas, bet viņa spēlē arī popu un klasisko mūziku.

Džeza harmoniku virtuozi Hermīni Deurlo uz Rīgu atvedis Mirāžas džeza orķestra menedžeris Jānis Daugulis. Par šo lielisko mūziķi viņš uzzināja pirms vairākiem gadiem, kad viesojās Brēmenes džeza tirgū un iepazinās ar mūzikas menedžeri no Holandes.

"Sākām runāt par iespējām uzstāties vienā vai otrā valstī, un tad viņa piedāvāja paklausīties, kā spēlē Hermīne. Tas man likās kaut kas patiešām sevišķs, ko es nebiju dzirdējis. Pēc tam sāku vairāk interesēties un sapratu, ka viņa jau nav vienīgā, bet tomēr viena no labākajām Eiropā un pat pasaulē. Tā nav parasta spēlēšana, jo viņa spēlē džezu un improvizē, kas man šķiet kaut kas ekstraordinārs, augstākā pilotāža," saka Jānis Daugulis.

Lai arī mutes harmonikas var šķist vienkāršs instruments, patiesībā tas ir ļoti āķīgi un specifiski spēlējams, it īpaši, ja to dara tik augstā līmenī kā Hermīne Deurlo.

Savulaik pasaulē un arī Latvijā šis instruments, saukts par ermoņikām vai blūmīzeri, bija ļoti populārs, tagad savukārt visai reti dzirdams, tādēļ holandiešu mūziķes spēle būs patiešām interesanta iespēja.

"Repertuārā būs pārsvarā holandiešu komponistu skaņdarbi, rakstīti speciāli viņai. Programmas nosaukums ir "Romantiskās džeza harmonikas no Amsterdamas līdz Rīgai", jo tas instruments "uzprasās" uz kaut ko lirisku, maigu," par koncertprogrammu stāsta Jānis Daugulis.

Hermīnes Deurlo dzīve ar mūziku saistīta jau kopš bērnības, viņas pirmais instruments bija čells, bet pēc tam saksofons, kura spēli viņa apguva Amsterdamas konservatorijā. Studiju laikā bija periods, kad viņa ļoti daudz klausījās Tūta Tīlemaņa un Stīvija Vondera ierakstus, tobrīd pat nesaprotot, ka tajos visvairāk valdzina tieši mutes harmoniku skanējums, jo viņa šo instrumentu vēl nepazina. Tad sekoja kāda nejaušība, un kopš tā laika - mīlestība uz mūžu.

"Es iegāju veikalā nopirkt saksofona iemuti un ieraudzīju uz plaukta dīvainu instrumentu. Es jautāju, kas tas ir, puiši man teica - tās ir harmonikas, tas instruments, ko spēlē Tūts Tīlemanis. Es momentā tās iegādājos un pašmācības ceļā sāku mācīties. Esmu sapratusi, ka harmonikas ir manai būtībai vistuvākais instruments, ar to es vislabāk spēju sevi izteikt. Es pat nevaru iedomāties spēlēt kaut ko citu. Pēdējos gados esmu sākusi arī pati šim instrumentam komponēt, un man ir mērķis nākotnē tam pievērsties vēl vairāk," stāsta stāsta Hermīne Deurlo.

Hermīne Deurlo šobrīd ir pieprasīta mūziķe visā pasaulē, viņa sadarbojas ar orķestriem un individuāliem izpildītājiem, piemēram, sniedz koncertus kopā ar populāro saksofonisti Kendiju Dalferi. Hermīne Deurlo ierakstījusi vairākus albumus ar dažādiem sastāviem, taču viņas īstā stihija ir skatuve un dzīvā tikšanās ar klausītājiem. Šo mijiedarbību ar publiku viņa pati dēvē par kaut ko maģisku un abpusēji uzlādējošu.

Viena no Eiropas labākajām harmoniku virtuozēm Hermīne Deurlo piektdienas, 20.novembra, vakarā koncertēs Rīgā, kultūras pilī "Ziemeļblāzma" kopā ar Mirāžas džeza orķestri.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti