Panorāma

Nedēļa "Panorāmas" videoarhīvos

Panorāma

Kā notiks V.Dombrovska klaušināšana?

LNSO sāk jauno sezonu

LNSO jaunā sezonā - daudzveidīga programma, «inficēšanas taktika», izcili solisti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Mūsu jaunā sezonā būs tieši tik daudzveidīga, cik valsts nacionālajam simfoniskajam orķestrim tas ir vajadzīgs," par jauno sezonu stāsta Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs Andris Poga, atsevišķas LNSO koncertprogrammas raksturodams kā "inficēšanas taktiku".

"Mēs spēlēsim gan latviešu mūziku, gan dažādu tautu profesionālo nacionālo mūziku. Mums ir plānoti koncerti ar poļu mūziku, kur centrā būs Frederiks Šopēns, mums ir plānoti koncerti ar ungāru mūziku - Ferencs Lists, kur spēlēs arī Vestards Šimkus, mums ir plānots koncerts ar amerikāņu mūziku, mums ir cikls "Krievu mūzikas pērles" ar trīs koncertiem. Sezona tiešām būs ļoti, ļoti daudzveidīga," intervijā "Rīta Panorāmā" uzsver Andris Poga.

LNSO sezonu iesāks komponista Riharda Štrausa zīmē - viņam šogad aprit 150.gadskārta, kas tiek atzīmēta visā pasaulē. Komponista jubileju ar diviem lieliem Štrausa opusiem atzīmēs arī LNSO sezonas atklāšanas koncertos Rīgā, Lielajā ģildē 19.septembrī un Cēsīs, Vidzemes koncertzālē "Cēsis" 20.septembrī.

"Tā būs viņa "Alpu simfonija", un uz skatuves būs 107 cilvēki orķestrī. Es pat teiktu, ka Lielās ģildes skatuve knapi spēj uzņemt šo mūziķu skaitu. Un arī Štrausa pēdējo četru dziesmu cikls, ko dziedās Inga Kalna," par  koncertu saka Andris Poga. Kā jau vēstījām, LNSO sezonas atklāšanas koncerts tiešraidē no Lielās ģildes būs klausāms Latvijas Radio 3 "Klasika" ēterā.

Jaunajā sezonā vairākos koncertos kopā ar LSNO uzstāsies basbaritons Egils Siliņš, oktobrī būs koncerts kopā ar Anglijā dzīvojošo pianistu Reini Zariņu. LNSO sadarbosies arī ar vairākiem mūziķiem, kuri ierasti nepārstāv akadēmisko vidi, piemēram, LNSO Jaungada koncertos uzstāsies Intars Busulis.

"Tas ir diezgan neierasti, jo tas mazliet maina spēles noteikumus," par sadarbību ar neakadēmiskās mūzikas pārstāvjiem saka Andris Poga. "Šis konkrētais projekts būs Leonarda Bernsteina mūzikla koncertiestudējums "Wonderful Town". Domāju, ka tas būs atraktīvi un interesanti visiem - gan mūziķiem, gan klausītājiem," norāda Andris Poga.

Jautāts, vai pievēršanās vieglākam žanram ir pašu mūziķu iniciatīva vai arī skatītāju vēlme, LNSO diriģents skaidro: "Es domāju - gan, gan. Ziemas tumšākais laiks ir kā radīts, lai spēlētu gaišu mūziku. Vienmēr, tradicionāli zāles uz mūsu Jaungada koncertiem ir pilnas. Tie ir trīs koncerti. Tā ir publika, kas ikdienā varbūt nemaz nenāk uz nopietniem simfoniskiem koncertiem. Tas ir viens no veidiem, kā, ja tā varētu teikt, inficēt viņus ar šo simfoniskās mūzikas bacili."

Mēs jau tagad redzam, ka mūsu zāles, paldies Dievam, ir pilnas. Mēs ar lielām cerībām skatāmies varbūt kaut kad nākotnē uz jauno Rīgas koncertzāli. Mēs esam mazliet skaudīgi, jo Rēzeknē ir vienkārši fantastiska koncertzāle, jauna zāle ir Cēsīs, kur mēs esam jau viesojušies un viesosimies arī šosestdien ar sezonas atklāšanas koncertu, Liepājā tūlīt būt koncertzāle," teic Andris Poga.

Runājot par sadarbību ar jaunajiem komponistiem, Andris Poga atklāj: "Sadarbības veidojas ilgtermiņā, jo pašlaik mūsu orķestrim kā vienībai nav brīvu finanšu līdzekļu, lai mēs tiešā veidā varētu komponistiem pasūtīt jaundarbus. Mēs, protams, kā jau visi, ceram uz Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu. Līdz ar to ir jāplāno ļoti savlaicīgi, ja mēs vēlamies kaut ko sagaidīt no mūsu komponistiem," skaidro LNSO vadītājs.

"Šajā sezonā mēs esam izziņojuši vairāku jaundarbu pirmatskaņojumus, viens no tiem ir Riharda Zaļupes Jaunā simfonija, ko viņš jau raksta un kas tiks atskaņota 2015.gada pavasarī, tāpat Vilnis Šmīdbergs raksta mūsu sezonas noslēguma koncertam jaunu simfonisku skaņdarbu, Ēriks Ešenvalds ir piekritis radīt jaunu skaņdarbu īpašam koncertam janvārī, kas notiks Latvijas Nacionālajā operā, kur mēs atzīmēsim Latvijas prezidentūru Eiropas Savienībā," par gaidāmajiem jaundarbiem stāsta Andris Poga.

Viņš gan atzīst: "Varbūt kvantitatīvais skaits pret citu repertuāru ir nepietiekams, teikšu, kā ir. Es domāju, ka visi orķestri Latvijā un visas institūcijas, kas nodarbojas ar koncertu un mūzikas dzīves plānošanu, šo tur kā rūpi - mūsu nacionālās mūzikas pasūtīšanu un pirmatskaņošanu, bet mēs darām, ko varam." Andris Poga uzsver: "Rakstīt gribētāju un rakstīt varētāju varbūt ir vairāk nekā atskaņošanas iespēju."

Arī jaunajā sezonā LSNO rūpēsies par bērnu un jauniešu auditoriju - turpināsies koncertu cikls "LeNeSOns", kas domāts visai ģimenei un ko vadīs diriģents Andris Vecumnieks, bet gaidāms arī kāds jaunums.

"Tie būs izglītojoši koncerti jauniešiem - cikls, kas sastāvēs no četriem koncertiem. Katrs no tiem būs paralēli simfoniskās mūzikas nedēļai, kas beidzas ar simfoniskās mūzikas koncertu piektdienā. Ceturtdienas rītā veidosim šo koncertu kā publisko ģenerālmēģinājumu ar iespēju iepazīstināt jauniešus ar kādu no hrestomātiskiem simfoniskajiem skaņdarbiem, piemēram, Čaikovska 4. simfonija, Bēthovena 5. simfonija, Dvoržāka simfonija "No Jaunās pasaules". Šos koncertus vadīs Goran Gora," stāsta LNSO  galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs Andris Poga, piebilstot - dziesminieka Goran Gora iesaistīšana projektā arī zināmā mērā ir pozitīvas "inficēšanas taktikas" instruments.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti