Kultūras ziņas

Aleksandra Čaka "Nabas saite"

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Operā izskan koncerts Ukrainas atbalstam

FOTO: Nacionālajā operā koncerta laikā saziedoti gandrīz 16 tūkstoši eiro Ukrainas atbalstam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

9. maijā Latvijas Nacionālā opera un balets aicināja uz atbalsta koncertu ukraiņu tautai “Slava Ukrainai!”. Koncerta veidotāji un dalībnieki koncertā piedalījās bez atlīdzības un visi ieņēmumi par koncerta biļetēm ar fonda Ziedot.lv starpniecību tiks novirzīti Ukrainas atbalstam. Kā vēsta Latvijas Nacionālā opera un balets, koncertā saziedoti gandrīz 16 000 eiro.

Parasti pirmdienās mūsu Baltais nams stāv tukšs un kluss, jo tā ir brīvdiena visiem operas māksliniekiem, taču vakar – 9. maijā, kad Eiropā tika atzīmēta miera un vienotības diena, šeit izskanēja aizkustinošs un emocionāls labdarības koncerts Ukrainas cilvēkiem. Koncerta programmas pamatā bija trīs mūžīgas vērtības – brīvība, ticība un mīlestība, lai, kā tas nereti notiek operu libretos, kopā stātos pretī varai un tumšajiem spēkiem. Koncertā piedalījās mūsu operas un baleta solisti un viesmākslinieki, kuri par spīti savai aizņemtībai tomēr atrada laiku, lai pievienotos pārliecībai, ka labais uzvarēs ļauno. Kā ik vakaru, koncerts sākās ar Ukrainas himnu, kuru šoreiz izpildīja Doneckā dzimušais bass Pavlo Balakins.

"Man ir liels gods izpildīt Ukrainas himnu uz Latvijas operas skatuves, liels paldies jums par to un paldies par atbalstu. Mēs katrs esam savā vietā, esam profesionāļi, un mums jāpalīdz, kā varam. Protams, naudas ziedošana, kas notiek šajā koncertā, nenoliedzami palīdzēs bērniem un mammām, kuri cieš Ukrainā, un tā ir liela pateicība. Nekas nav tāpat vien," atzina Balakins.

Bēgot no kara, Operā savas mājas un darbu uz laiku atradušas arī trīs baleta mākslinieces no Kijevas. Speciāli šim koncertam tapusi horeogrāfija, kurā trīs dievietes izdejo vienu likteni.

"Viegls uztraukums bija un, protams, bija grūti, kad izdzirdējām mūsu himnu, šeit kaklā ir kamols un tu nevari to norīt. Jāsaņemas, lai neraudātu un godam nodejotu, pārstāvot savu valsti, atbalstot to. Mēs esam stipras, mēs varējām," sacīja dejotāja no Ukrainas Anhelina Bosenko. Savukārt Ivanna Sulima uzsvēra: "Man šķiet, ka galvenais uzdevums ir atgādināt, ka tas viss vēl nav beidzies un mums ļoti vajadzīgs atbalsts. Un, protams, divkārt patīkami dejot, zinot par šo mērķi."

Koncertu apmeklēja arī vairāk nekā simts ukraiņu, kuri šobrīd patvērumu raduši Latvijā. Viņi atzina, ka dzirdēt ukraiņu valodu uz mūsu operas skatuves bija ļoti nozīmīgi.

Operas valdes priekšsēdētājs Egils Siliņš neslēpa gandarījumu: "Mēs, mūziķi, mākslinieki, dziedātāji, dejotāji, protams, vienīgais, kā varam palīdzēt, ir ar savu mākslu, ar savu atbalstu. Liels prieks, ka koncerts ir izdevies, liels prieks, ka bija pilna skatītāju zāle. Cerēsim, ka šis [kara] murgs drīz beigsies un mēs varēsim dziedāt jautrākas dziesmas."

KONTEKSTS:

24. februārī Krievijas prezidents Vladimirs Putins pavēlēja sākt Krievijas karaspēka iebrukumu Ukrainā. Putins apgalvoja, ka NATO gatavojas izmantot Ukrainu kā placdarmu agresijai pret Krieviju, lai gan šiem apgalvojumiem nebija nekādu pierādījumu. Ukraina uzskata, ka Putina patiesais mērķis ir iznīcināt Ukrainas valstiskumu un pakļaut šo teritoriju Maskavas kontrolei.

Krievijas agresija pret Ukrainu izraisījusi vispārēju starptautiskās sabiedrības nosodījumu, pret Krieviju tiek ieviestas arvien jaunas sankcijas. Daudzi rietumvalstu uzņēmumi nolēmuši aiziet no Krievijas tirgus.

Ukrainu kopš karadarbības sākuma pametuši jau vairāk nekā 5,8 miljoni bēgļu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti