Kultūras ziņas

Rīgas cirkā izrāde - ekspedīcija "Carry on"

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Ukraiņu pasaka koncertciklā "Patiešām maziņiem"

Visam ir jābūt patiesi. Pirmizrādi piedzīvo ukraiņu pasaka koncertciklā «Patiešām maziņiem»

Spīķeru koncertzālē jau par ilggadēju tradīciju kļuvis koncertu cikls "Pavisam maziņiem" – katru gadu pirmsskolas vecuma bērniem tiek iestudētas četras muzikālās pasakas, izvēloties latviešu un ārzemju komponistu klasiskās un populārās mūzikas melodijas un kādu interesantu stāstu.

Cikla vadītāja, muzikoloģe Karina Bērziņa stāsta: "Mūsu mērķis bija pieradināt pie skaistas mūzikas pašus jaunākos klausītājus. Saspēlei jābūt dzīvai, ir jāizvēlas pareizā mūzika, pēc iespējas mazāk šajā vecumā lēnus, garus skaņdarbus, un tāpēc mēs ļoti labprāt izmantojam daudzos savos uzvedumos pazīstamu opermūziku, klasisko mūziku, bet mēs to saīsinām. Svarīga loma ir stāstam."

Ukraiņu tautas pasakā "Drosmīgais Ivanko" galvenajam varonim jāpārvar dažādi šķēršļi, lai atburtu daiļo meiteni, kas pārvērsta par Niedri, un varētu laimīgi apprecēties. Viņus atveido operas solists Nataniels Simha Rasnačs, kurš pirmoreiz dzied ukrainiski, un ukraiņu dziedātāja Lidija Baranova, kas strādā Latvijas Nacionālajā operā un baletā jau otro sezonu. Dziedātāja uzsver, ka maziem bērniem pats svarīgākais ir, lai viņi ticētu un lai viņi noticētu:

"Jo vairāk uzspēlē, jo lielāka neuzticība no mazo puses."

Solists Nataniels Simha Rasnačs teic, ka viņa tēls Ivanko simbolizē ukraiņu drosmi: "Ukraiņu tautas drosmi un to ticību labajam, ka labais uzveic ļaunumu ar mīlestības palīdzību arīdzan… Tā ir gaisma."

Ļaundaru – raganas un viņas dēla lomas – uzticētas operas solistei Evijai Martinsonei un dziedātājam Atim Ieviņam. Atis Ieviņš atzīst, ka viņam samērā bieži tiek piešķirtas ļaundaru lomas: "Es nezinu, varbūt man tās ačteles tādas ļaunas, bet sirsniņā es esmu jauks puika. Taču man patīk dažreiz pabiedēt cilvēkus." Viņš atklāj, ka grūtākais uzdevums ir biedēt bērnus, tomēr ieturot nelielu rezervi: "Es vēroju, skatos, ja bērniņam paliek pa traku, tad es atmaigstu un maigāk sāku dziedāt, ne tik šausmīgi rokas plātīt un kājas pa gaisu laist."

Tikmēr soliste Evija Martinsone, kas atveido raganu, stāsta: "Veidojot sarunu ar mazākajiem, visam ir jābūt patiesi. Kad mākslinieks, esot uz skatuves, dzied, spēlē, viņš tiešām visu dara ar pilnu atdevi, no visas sirds, un tad arī mazās acis iemirdzas. Tā ir milzu atbildība, viens no galvenajiem uzdevumiem – parādīt, ka mūzika un koncerti – tas ir forši, tā nav inkvizīcija. Arī klasiskā mūzika."

Vienlaikus viņa atzīmē:

"Šajā ļoti trakajā laikā, manuprāt, viens no svarīgākajiem ir tas, ka mēs varam palīdzēt bērniem no Ukrainas, kuri izmukuši no šīm neprātīgajām kara šausmām, justies brīnišķīgi viņiem tīkamā vidē."

Muzikālo notikumu vizuāli paspilgtina animācija ar uzzīmētajiem ukraiņu tautas pasakas "Drosmīgais Ivanko" notikumiem ebru tehnikā, kas ir gleznošana uz ūdens ar speciālām krāsām.

Šajā sezonā mazos mūzikas baudītājus gaida arī "Kafijas pupiņas stāsts" ar Johanu Sebastiānu Bahu, franču šansoni ar Lellīti Žužū un "Trīs sivēntiņi un vilks" ar "Melo-M", Daumantu Kalniņu un Sonoru Vaici.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti