Nošu atslēga

„Dodiet man iedvesmu! ” – komponistam Valtam Pūcem tuvojas apaļa jubileja

Nošu atslēga

Par dziedošo aktieri Arni Līcīti un grupu „EGO”. Ģitārists, pedagogs Olafs Štāls

„Necenšos būt laba visiem” – dziesminiece Aina Boža mīl savu publiku

Dziesminiece Aina Boža: Cenšos iedrošināt cilvēkus, lai viņi virzās uz augšu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem un 3 mēnešiem.

"Dziesmas es nerakstu, tās nāk, kad grib. Viss notiek ļoti dabiski. Gadās, ka, lai pabeigtu vienu dziesmu, vajadzīgi pat vairāki gadi, kamēr visi komponenti sameklē savu vietu," par savu daiļradi saka dziedātāja un dziesmu autore, gleznotāja un psiholoģe Aina Boža, kas janvārī nosvinēja savu 60 gadu jubileju. Par godu šim notikumam ir tapis mūziķes jaunākais albums "Un smej".

Aina Boža ir daudzpusīga māksliniece – dziedātāja, dziesmu autore, dāmu kvarteta "Vienalga man" dibinātāja. Mūziķe jau ilgus gadus dzīvo Valmierā, netālu no Gaujas. Un tieši Valmierā, Pauku priedēs, pirmoreiz plašākai publikai izskanēja Ainas Božas vispopulārākā dziesma "Man dzīvē šai laimējies ļoti", kas radusies vairāk nekā pirms 30 gadiem. 

"Lai arī kādas problēmas mūsu dzīvi skar, mēs visi vēlamies būt pieņemti, mīlēti, saprasti, novērtēti, tāpēc šī dziesma der ikvienam cilvēkam.

Es nevarēju pat nosapņot, ka dziesma uzrunās tik daudz klausītāju un ka tai būs tik ilgs mūžs," Latvijas Radio 2 raidījumā "Nošu atslēga" stāsta Aina Boža.

Pēc izglītības gan Aina Boža ir psiholoģe, taču viņa uzskata, ja cilvēkam ir doti talanti, tad tie ir jāizmanto: "Tā ir brīnišķīga dieva dāvana, ka tu uzdrošinies darīt to, ko tu dari, – es gleznoju, es rakstu tekstus, dziesmas, bet es nekādā ziņā neasociēju sevi ar šiem tituliem, un es domāju –  kam man tie tituli.

Es cenšos iedrošināt cilvēkus. Es cenšos iedot savā dziesmā kādu gaismas staru, kas saka – vienalga, kas ar tevi noticis, tā ir tavas dzīves pieredze. Cerams, ka tā tev nāks par labu, bet atsperies un virzies uz augšu."

90. gadu sākumā kopā ar Ainu Božu kvartetā apvienojās vairākas folkloras ansambļa "Daina" dalībnieces – Iveta Dedumiete, Inga Akmens un Solvita Saule, ar kuru Aina Boža vēlāk dziedāja arī duetā. Interesanti, ka ansambļa nosaukums "Vienalga man" pieņemts nejauši, kad meitenes pirms festivāla "Latvju ziņģe" braukušas uzstāties kādā pasākumā Cēsīs. Reģistrējoties prasīts nosaukums, taču nosaukuma nebija. "Vienalga," dziedātājas atteikušas, un tā arī pieteiktas kā kvartets no Valmieras "Vienalga man".

"Nosaukumam nebija ne pamata, ne sākotnējas filozofijas. Bet mums ieskaņot programmu  piedāvāja Aldis Ermanbriks – jutāmies ļoti pagodinātas un pārsteigtas, jo neviena no mums nebija nekāda zvaigzne," stāsta Aina Boža. 

Par solisti Aina Boža kļuvusi netīšām jeb kā pati izsakās, ka ir "soliste piespiedu kārtā". Lai gan skolas laikā ir dziedājusi korī, taču ilgi uzskatījusi, ka viņas balss nav domāta solo dziedāšanai.

"Man pašai galīgi nepatika. Tāpēc es tik labprāt dziedāju kvartetā, tad duetā. Bija sarunāts pasākums, kolēģe nevarēja ierasties. Tās bija īstas ugunskristības, kad es pirmoreiz savas ģitāras pavadībā aizbraucu uz to jubileju.

Un biju tik pārsteigta, ka neviens nejautāja, kāpēc nebija otra dziedātāja, neviens nepārmeta.

Tas bija mans pirmais iedrošinājums, ka cilvēki man nelika justies atkarīgai. Es pirmo reizi sapratu, ka man ir jādzied vienai pašai. Es sapratu, ka es varu."

Pirmo dziesmu Aina Boža radījusi 18 gadu vecumā, taču tagad jau kopumā ierakstītas 14 dziesmu programmas. Arī pandēmijas laiks mūziķei Ainai Božai ir bijis ražīgs – ir tapis jauns albums "Un smej", kā arī drukāšanai nodota jau otrā Ainas Božas grāmata "Atspulgi". Mūziķe uzsver, ka tomēr visskaistākie mirkļi ir tad, kad publika izrāda savu cieņu, ceļoties kājās:  "Es esmu ļoti pateicīga liktenim. Vienreiz arī Valmierā publika to izdarīja Valmieras teātrī, un tas man bija tāds pārsteigums.

Kritiķi var kritizēt mani, kā viņi vēlās, bet tā ir klausītāju attieksme.

Es biju absolūti pārsteigta, patiešām. Kopsummā tādas reizes ir bijušas sešas, un es esmu laimīga caur šo. Tāds augstākais apbalvojums."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti