Ar «taupīga kāmja» sajūtu. «Klasika» uztaktē Jauno gadu!

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

1. janvāris pavisam oficiāli uzskatāms par Latvijas Radio 3 "Klasika" dzimšanas dienu, turklāt 2019. gadā "Klasika" svin jau divdesmit trešo. Sūtot laba vēlējumus visiem klasiķiem, autoriem, sadarbības partneriem un klausītājiem, Latvijas Radio 3 lūkoja, kāds būs šis radiogads.

"Līdz ar Latvijas valsts simtgades svinību izskaņu pārņēmusi maza "decrescendo" sajūta, jo arī no "Klasikas" programmas pazudīs vairāki raidījumi, kas bija lielisks pienesums kultūrai. Piemēram, cikli "100 Latvijas pirmizrādes", "Šņorbēniņi", "Latviešu mūziķi pasaulē", "Mūsu leģendas", Latvijas Radio rezidences mākslinieka projekts un citi. Tā labā ziņa, ka šie raidījumi ir saglabāti arhīvā un savu vērtību tāpat kā labs konjaks tikai audzēs," uzskata "Klasikas" direktore Gunda Vaivode.

Ar taupīga kāmja sajūtu

"Šobrīd sajūta ir kā pēc ļoti labi padarīta darba, kas bijis ļoti intensīvs – bijuši pat tādi darba posmi, kad nav bijis laika sarunāties, jo darbs bijis jāpaveic dubultā," atzīmē "Klasikas" galvenā redaktore Inga Saksone.

"No otras puses ir arī tāda taupīga kāmja sajūta, ka "aiz vaigiem" esam sakrājuši daudz dažādu vērtību, ko pakāpeniski varēsim ritināt vaļā," pasmaida Saksone.

Piemēram, ik svētdienu plkst. 12:00 raidījumā "Mākslinieka darbistabā" tiksimies ar izcilām mūzikas personībām, kuras viesojušās Latvijā. "Šādas sarunas nenoveco!"

Gunda Vaivode atzīmē, ka radio arhīvu izmantošanas tēma šobrīd ir aktuāla visā pasaulē, tā ir tendence daudzviet pasaulē – ne tikai Latvijā, kura svinējusi simtgadi, bet arī, piemēram, visā Eiroradio sistēmā, jo ļoti daudzi šobrīd atgriežas pie saviem arhīviem.

Un tā nebūt nav tikai taupības tendence, bet gan savu vērtību sakārtošana. Tiek celti ārā raidījumi, fakti, tie tiek iestrādāti jaunās platformās.

Jebkura pārskatīšana ienes arī ko labu, Lai gan oriģinālraidījumu "Klasikā" būs mazāk, vairāk vietas tiks atvēlēts mūzikai.

Un, kā novērojuši "Klasikas" veidotāji, ir daudz klausītāju, kuriem patīk mūzikas nepārtraukts plūdums, kas, piemēram, ļoti palīdz koncentrēties darbam un sakārtot domas.

Klausītājiem joprojām būs iespēja piedalīties "Klasikas" programmas veidošanā un izvēlēties kārtoto mūziku darbdienās plkst. 11:10. Tā ir lieliska un acumirklīga iespēja satikties ar klausītājiem!

Darbdienās turpināsies arī pusdienlaika programma "Pārmijas" - bagāta muzikāli informatīva stunda, kas plkst. 12:30 sniedz iespēju tikties ar visdažādākajiem mūziķiem un kultūras cilvēkiem, toskait alternatīvās mūzikas pārstāvjiem, lai viņus izvaicātu par karstākajām aktualitātēm, kas nereti risinās tajā pašā dienā, kad notiek saruna.

Turpināsies arī "Atsperes" Rīta sarunas tradīcija sestdienās, kad studijā "Klasikas" ētera personībai ikreiz pievienojas cita balss – pārraides viesvadītāja vai viesvadītājs, bet pati Rīta intervija kā likums notiek tiešraidē.

Saglabāsies arī vakara autorprogrammas ar izvērstākām intervijām un diskusijām, un nekur nepazudīs klausītāju tik ļoti iecienītais raidījums "Orfeja auss", kā arī "AM frekvences" un "Tīrkultūra".

Savukārt Gitas Lanceres veidotais raidījums "Odiseja" turpmāk skanēs trešdienās, turklāt veselas stundas garumā – tas ļaus izskanēt arī garākiem skaņdarbiem un nodrošinās iespēju klausītājus iepazīstināt arī ar cita veida mūziku, kas vairāk piestāv tieši vakara stundām.

Turpināsies arī Signes Dzenītes producētais raidījums jauniešiem "Pagrabs": tagad tas būs klausāms katra mēneša pēdējā pirmdienā. Tas attīstās un kļūst aizvien daudzpusīgāks.

Ieraksti mūžībai

Latvijas koncertdzīvē sava noteikta vieta ir arī Latvijas Radio 1. studijai, ko LR3 "Klasika" klausītāji ielāgojuši itin labi. Ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu te notiek koncerti, kuru producente Anna Veismane Latvijas Radio nostrādājusi nepilnu gadu. Kāds tas bijis viņas pašas vērtējumā?

"Ļoti spraigs un darbīgs! Bagāts ļoti daudziem dažādas stilistikas koncertiem. Ļoti daudz skanējusi latviešu komponistu mūzika, un tas viss ticis iemūžināts – tā ir mūsu bagātība!"

Veismane vēsta arī par tuvākajiem koncertiem: jau 7. janvārī šeit muzicēs trio "Tempus Balticus" (jeb Māra Botmane (čells), Jānis Tretjuks (klarnete) un Johans Randvere (klavieres)), 18. februārī uzstāsies jaunie un azartiskie stīgu kvarteta "ReDo" mūziķi, un šajā reizē tiks svinēta arī komponistes Ilonas Breģes apaļā jubileja. "Savukārt 29. aprīlī ar lielu prieku sveiksim pianisti Laumu Skridi un altisti Andru Dārziņu. Lauma Latvijas Radio studijā kopš 2008. gada nav veikusi nevienu skaņu ierakstu," zina stāstīt Veismane.

Jau 3. janvārī plkst. 21:10 raidījumā "Autogrāfs pēc ieskaņojuma" tiks svinēta Maijas Einfeldes apaļā jubileja: skanēs Sonātes flautai un klavierēm pirmatskaņojums, ko 2018. gadā ierakstījušas Ilona Meija un Herta Hansena, kuras pašas arī komentēs šo mūziku.

Bet pavisam nesen Latvijas Radio studijā maestro Raimonds Pauls kopā ar Daumantu Kalniņu ieskaņojis ciklu ar Ineses Zanderes vārdiem, un tā pirmatskaņojums "Klasikas" ēterā būs tieši komponista dzimšanas dienā – 12. janvārī plkst. 14:05.

"Tie ir tikai daži ieskicējumi "Klasikas" šīgada plānos, kurus papildinās vismaz 100 koncertierakstu dažādās Latvijas koncertzālēs, sadarbība ar Eiroradio – Ziemeļu un Baltijas valstu kolēģu viesošanās Rīgā, mūsu dalība Eiroradio Palmu svētdienā ar "Kesselberg Ensemble" koncertu Radio studijā, kompozīciju konkursā "Rostrum" Argentīnā un "Let the peoples sing" konkursā Barselonā, kur mūsu radio deleģētais ansamblis "Anima Solla" iekļuvis finālā. Un, protams, turpināsim priecāties par ierakstiem un tiešraidēm no pasaules koncertzālēm," atzīmē Gunda Vaivode.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti