Kultūras ziņas

12 tiešsaistes nodarbības četros mākslas muzejos

Kultūras ziņas

Vai Rīgas ūdenstorņus gaida jauna dzīve?

Andrejs Osokins un Ieva Parša ieraksta jaunu albumu

Andrejs Osokins un Ieva Parša ieraksta albumu ar Melngaiļa un Pētersona mūziku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Kaut arī klātienes koncerti ir atcelti, visu šo nedēļu Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" skanēja klavieres un mecosoprāna balss – pianists Andrejs Osokins un dziedātāja Ieva Parša rakstīja jaunu albumu. Tajā būs iekļauti divu latviešu komponistu Emiļa Melngaiļa un Kristapa Pētersona skaņdarbi, akcentējot latviski romantisku skatījumu uz dabu un cilvēku attiecībām.

Andrejs Osokins un Ieva Parša jau studiju laikā diezgan bieži spēlējuši Emiļa Melngaiļa mūziku, un arī tagad tā abiem esot tuva, tāpēc, domājot par jauna albuma ierakstu, prātā uzreiz nācis tieši šis komponists.

Pianists Andrejs Osokins stāsta: "Viņa dziesmas ir ierakstītas, bet ne tik daudz, cik varētu. Tā ir šausmīgi skaista mūzika – ar tādu dīvainu, ne tik raksturīgu latviešu mūzikai, bet atturīgu skanējumu. Gaiša, bet iekšēji ļoti skumja mūzika."

Bez Melngaiļa daiļrades albumā abiem māksliniekiem gribējies iekļaut arī kāda mūsdienu komponista darbus, un izvēle "kritusi" uz Kristapu Pētersonu, kurš abiem rakstījis gan solo skaņdarbus, gan duetu.

"Protams, viņi ir pretēji, bet manā sirdī ļoti līdzīgi. Kristaps no jaunajiem mūziķiem ir vislatviskākais. Viņš ir tāds slepenā latviskuma koda nesējs," teic Ieva Parša.

Albuma ieraksts šonedēļ četru dienu laikā tika veikts koncertzāles ''Lielais dzintars" Lielajā zālē, abiem mūziķiem cītīgi strādājot no rīta līdz vakaram. Spītējot saspringtajam grafikam, tomēr atlicis laiks arī iedvesmas un piemērotāko emociju meklēšanai klavieru un balss skanējumam.

Topošo albumu, kuram vēl nav izdomāts nosaukums, izdos nacionālā ierakstu kompānija "Skani" un, pēc mūziķu teiktā, šo ierakstu atzinīgi varētu novērtēt ne tikai akadēmiskās mūzikas mīļotāji.

"Dziesmas patiesībā ir ļoti vienkāršas. Dzeja brīnišķīga, mūzika melodiska. Domāju, ikviena latvieša sirdi tas varētu aizskart," atzīst Parša.

Andrejs Osokins
Andrejs Osokins

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti